Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Madanmeldelse: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

Madanmelderen har været på fransk visit

Af
Jan L. Pedersen

Aarhus Update

Madanmeldelse Værtskab som i gamle dage er, hvad man møder hos Oli-Bistro i Mejlgade. Nok er den fransk, og den franske accent fornægter sig ikke. Det gør blot den franske bistro endnu mere autentisk. Her er altid mange mennesker og gang i den. Det kan jeg godt forstå. Maden er med stor smag, vel tilberedt og til en ufattelig god pris.

Menuen står på tavlen udenfor. Der er intet menukort i restauranten, men tjeneren fortæller gerne menuen.

A la carte hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

A la carte hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Som hos Lise Poulsen i den hedengangne Munkestuen

Olivier Miens er franskmand og kom til Aarhus for godt 37 år siden. Han kommer fra Savoie i Frankrig og har de sidste 20 år drevet restaurant i Mejlgade.

Olivier Miens har blandt andet været køkkenchef på den berømte restaurant, Munkestuen, på Klostertorvet, hvor han arbejdede sammen med den berømte værtinde, som i dag er en legende.

Her er værtskab med stort V

Betjeningen er nærværende og rolig. Nogle siger kontant. Men jeg elsker den form for værtskab, som er til stede og bruger sig selv, og som heller ikke finder sig i alle gæsternes væremåde. Sådan er det. Men til gengæld ved de alt om det, de laver og arbejder gerne syv dage om ugen.

En omgang muslinger af de store

Serveringen med muslinger var af det store slags. Der kunne ikke være flere på tallerkenen. Ikke det store at komme efter her. Retten var veltilberedt, perfekt saltet og smagte godt. Sådan skal det gøres.

Muslinger hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Muslinger hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Rilette med salater, dijon-vinaigrette og julesalat. Riletten havde god kraftig smag. Det var cremet og blød, og med den gode syre fra cornichoner og vinaigretten var det en oplevelse af de store. Det havde jeg ikke set komme til den pris. Julesalaten gav sprødhed til retten. Tankevækkende, hvor enkelt en ret kan være og så smage så godt.

Man tror, det er løgn

Kaninragout, rodfrugter, stegt julesalat, hvidløg, sennepssauce og kartoffelmos var første hovedret. Saftig kanin og sprøde rodfrugter.

Kaninragout hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Kaninragout hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Den anden hovedret var kalvespidsbryst, rodfrugter, kartoffelmos med salat og dijon-vinaigrette. En velkomponeret ret. Kødet var mørt som smør og godt krydret. Kartoffelmosen var velsmagende, og der var godt med smør.

Spidsbryst hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Spidsbryst hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Oste-kongen i Mejlgade

Saint Marcellin fra Dauphine-området i Rhône-Alpes. Råmælksosten serveres i en lille keramikskål - som man i øvrigt får med hjem, hvis man ikke spise hele osten.

Nummer to var en gedeost. Chabichou du Poitou. Igen råmælk. En fast ost, med forrygende god smag af gedemælk tilsat lidt nøddesmag. En let ost, som bliver kraftigere, jo mere den modnes.

Lidt ost hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Lidt ost hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Den søde dessert var en creme brulée. Meget klassisk, men med rabarber til. Den var ikke særlig sød, og smagte skønt.

Creme brulée hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Creme brulée hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

155 kroner for flaske vin

Alt vin er egen import. Husvinene er sydfranske bordvine, som er lette at drikke og ikke kræver de store tanker. De smager utrolig godt til prisen. Men vil du gå længere op, så er der fin mulighed for det.

Topvinen, eller en af dem, er en Chateauneuf du pape, som koster 325 kroner en flaske. Et fund af de store på en restaurant i Aarhus. Vand er gratis, når du køber vine. Du behøver ikke spise her for at drikke vin hos Oli-Bistro.

Lidt vin hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Lidt vin hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update

Vores regning

525 kroner inklusiv et hel flaske vin og to gange tre retter mad. Jeg var overbevist om, at de havde glemt noget på regningen. Men nej. Det passede fint med tavlen.

● 1 flaske vin 155 kroner

● To retter mad til 135 kroner (anderilette med salat og cornichoner + kaninragout med urter, dijonsauce og kartoffelmos)

● En moules frites til 60 kroner

● Kalvespidsbryst med kartoffelmos, rodfrugter og dijonsauce til 55 kroner

● Creme brulée med rabarber til 45 kroner

● Osten kostede 75 kroner

Indretningen hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update.

Indretningen hos Oli-Bistro i Mejlgade. Foto: Aarhus Update.

Vurdering

● Pas på - du bliver afhængig. Oli-Bistro tager kegler hos mig. De er så langt nede på jorden og har en personlighed, man skal lede længe efter. Her kommer alt fra direktøren i den store Bentley til de nyankomne studerende, som har 100 kroner i overskud til et måltid mad.

● Husk på, at vi altid vurderer det, vi køber op mod prisen. Og her vinder Oli-Bistro i den grad. De lammetæver ganske enkelt de fleste i kategorien, hverdagsmad. Det kan ikke lade sig gøre at få mere smag og mad for pengene. En stor hjemmelavet hovedret til 55 kroner er jo uvirkeligt i dagens Danmark.

● Oli-Bistro er en folkebistro som i gamle dage. Fra den tid, hvor der var tid til gæsterne, og inden finedining og madsnobberi tog sit indtog. Befriende, at steder som Oli-Bistro stadigvæk findes.

● Olivier Miens har været i Mejlgade i snart 20 år, og han er en institution af de store. Uden ham ville Mejlgade ikke være det samme. Et livsstykke uden lige, og det er en af de absolut bedste anbefalinger, vi kaster efter Oli-Bistro.

Fakta

Oli-Bistro

  • Mejlgade 41
  • 8000 Aarhus C
  • Åbent alle dage (Selvfølgelig - Olivier Miens er franskmand)
  • Aften 16-21.30
  • Frokost 11.30-15

Publiceret 19 October 2019 07:30