Thomas Solgaard og Henrikke Kylén Pedersen på kontoret i Studentervæksthus Aarhus med prototypen på deres grebsforstørrer.

Thomas Solgaard og Henrikke Kylén Pedersen på kontoret i Studentervæksthus Aarhus med prototypen på deres grebsforstørrer. Foto: Anders Michaelsen

Prisvindende startup har lavet designprodukt til gigtramte

Iværksætterne bag startup-virksomheden Manigrip, Henrikke Kylén Pedersen og Thomas Solgaard, vil gøre op med den stigmatisering, der kan følge med brugen af hjælpemidler

Af
Anders Michaelsen

Iværksætteri 700.000 danskere har en eller anden form for gigt. For nogen betyder det, at helt almindelige dagligdags gøremål, som eksempelvis at holde om bestikket, når man skal spise, kan være svært. Derudover kan selve designet på hjælpemidlet også være en træls påmindelse om et handicap, man forsøger at komme udover.

Det har iværksætter-firmaet Manigrip sat sig for at gøre noget ved. En indsats de for et par uger siden blev belønnet med en Citizen Accelerator Award-pris for, foran 750 velfærdsteknologi-professionelle fra hele verden.

Iværksætterne bag Manigrip, Henrikke Kylén Pedersen og Thomas Solgaard, blev præmieret for deres grebforstørrer, som er et samlet hjælpemiddel, der kan holde om mange forskellige ting, f.eks. en malerpensel.

"Vi blev rørte, da vi var ude at lave et brugerstudie, fordi vi mødte så mange mennesker, der ikke længere kunne det, de kunne før. En havde eksempelvis malet hele sit liv, indtil hun fik gigt, og hun fortalte, hun ikke havde malet i 15 år," fortæller Henrikke Kylén Pedersen.

Grebsforstørren er lavet i træ og er lettere at holde for mennesker med mobilitetsproblemer i hænderne; særligt gigtramte. Med et tryk på en knap, kan grebet indstilles til at kunne holde en lang række hverdagsting.

Grebsforstørren er lavet i træ og er lettere at holde for mennesker med mobilitetsproblemer i hænderne; særligt gigtramte. Med et tryk på en knap, kan grebet indstilles til at kunne holde en lang række hverdagsting. Pressefoto Manigrip

Vil nedbryde et stigma

For tiden holder iværksætter-teamet til på Møllevangs Allé i Studentervæksthus Aarhus, som er et iværksættermiljø under Aarhus Universitet. Grebforstørreren er et gammelt studieprojekt, de to iværksættere er fortsat med.

Grebet, der automatisk kan indstilles til at holde mange forskellige ting, er lavet i et simpelt og minimalistisk design. For det handler for de to iværksættere om at gøre bevægelseslidelser som gigt og sclerose mindre stigmatiserende.

"Vi vil gerne ændre forståelsen for, hvordan hjælpemidler skal se ud. Jeg så engang en kop i skrigende blå med to hanke, og en kæmpe drikketud. Koppen lignede noget et barn drak af, hvor jeg tænkte; 'var det virkelig nødvendigt, at den skulle se ud på den måde'," siger Thomas Solgaard og tilføjer:

"Vi har mødt nogle, der har haft gigt hele livet. De siger, at de hjælpemidler, de bruger, minder dem om, at de er syge, selvom de ikke føler sig syge. Hver gang de skal ud for en dør, er det med en taske fyldt med hjælpemidler, der minder dem om, at de ikke er som alle andre. Hvis vi kan begrænse antallet af hjælpemidler til én ting, så begynder folk måske også at fokusere på, at de er ligesom alle andre, og at det ikke er sygdommen, der definerer dem."

Royal Copenhagen for hjælpemidler

Også unge mennesker kan få gigt. Uanset alder er det en sygdom, der hæmmer de ramte fra almindelige og primære gøremål, som at spise med bestik, børste tænder, hækle, tage mascara på eller spille trommer igen.

"Der er dem, der har affundet sig med begrænsningerne og bruger mange forskellige hjælpemidler, og så er der andre, der har indordnet deres liv efter sygdommen. Nogle af dem, vi snakkede med, fortalte, at når de var på restaurant, så valgte de suppe, fordi det var lettere at spise med en ske, selvom de måske havde mere lyst til en bøf. Men der kunne de ikke overskue kampen med at skulle skære og spise med bestik," fortæller Thomas Solgaard, der håber, firmaet kan blive en slags Royal Copenhagen for hjælpemidler.

Iværksætterne håber på at få et samarbejde med Gigtforeningen og satser på at have designgrebet, som stadig er på prototype-stadiet, i handlen til marts 2020. Her håber man også på at kunne få produktet ud et sted, der normalt ikke sælger hjælpemidler, men som man mere forbinder med design.

Publiceret 13 October 2019 06:00