I Volden 34 er Aiayu flyttet ind.

I Volden 34 er Aiayu flyttet ind. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Aiayu:

Ny butik med håndstrikket tøj og interiør er åbnet i Aarhus

I Latinerkvarteret er dørene til en helt ny butik netop blevet åbnet

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

butiksliv Aiayu udtales aijaju og betyder sjæl, men det er samtidig også navnet på en helt ny butik, som netop er åbnet i Volden 34 i Aarhus.

Bag den nye butik, der har tøj til mænd og kvinder samt interiør som puder, plaider og keramik, står to gange Maria. Den ene hedder Glæsel til efternavn, den anden hedder Høgh Heilmann.

Sidstnævnte startede Aiayu i København tilbage i 2005, og nu er tiden altså kommet til Smilets By.

"Der er en stor efterspørgsel efter vores produkter i Jylland. Vi har butik i København og Oslo, og vi starter butikker der, hvor vi mærker en interesse. Vi skylder Jylland en butik, så jyderne ikke skal tage helt til Købehavn for at se vores kollektion. Og så elsker vi Aarhus. Der er en rar atmosfære i byen - energien er ikke så hektisk som i København, og der er mere tid og ro til fordybelse," fortæller Maria Glæsel over telefonen fra København.

Maria Glæsel (til venstre) og Maria Høgh Heilmann står bag den nye butik Aiayu, der er åbnet i Volden 34 i Aarhus, og som holder åbningsreception 26. september.

Maria Glæsel (til venstre) og Maria Høgh Heilmann står bag den nye butik Aiayu, der er åbnet i Volden 34 i Aarhus, og som holder åbningsreception 26. september.

Tøj med mening

For to gange Maria er det vigtigt, at de produkter, de sælger, er lavet med mening, og det er her, butikkens navn kommer ind i billedet. For varerne er nemlig lavet med sjæl.

"Vi har håndstrikket tøj fra Bolivia, hvor det er lamauld, der bliver anvendt. De kvinder, der sidder og strikker, har deres initialer i tøjet, fordi vi gerne vil have frem, hvad det er, de gør, for de udgør faktisk 95 procent af produktionen," fortæller Maria Glæsel og fortsætter:

"Foruden Bolivia får vi også produceret i Nepal og Indien. I Nepal er produktionen drevet af kvinder. Det er et stort tema i Nepal, at kvinder ikke er i arbejde, og det er vi med til at sætte fokus på. I Indien får vi produceret produkter af økologisk bomuld. Når man strikker, er der ingen rester, men det er der, når man producerer af bomuld, så alle resterne bliver brugt til at producere andre produkter med - for eksempel gulvtæpper, og vi bruger også resterne til for eksempel at pakke gaver ind med. Vi kører efter nul-spild-princippet."

Omvendt rækkefølge

Hos Aiayu gør man tingene på en lidt omvendt måde i forhold til mange andre butikker.

"Vi tager ud og finder de materialer, som giver mening, og så designer vi produktet bagefter. Det er lidt omvendt af, hvad mange andre gør. Vi vil gerne have, at de producenter vi har, gør det, de er bedst til. Vi har altid fokus på det bedste af det bedste, og at der er kræset om det enkelte produkt. Aiayu er høj kvalitet - et luksusbrand," fortæller Maria Glæsel.

Køb mindre - behold længere

Den høje kvalitet afspejler sig også i prisen på varerne, siger hun.

"Vi ønsker, at man køber mindre tøj, men at det til gengæld bliver i klædeskabet i længere tid. Det er ret grundlæggende for os - det er vores DNA. Bæredygtighed er det fundament, vi står på. Vores tøj er produceret med respekt for den, der har lavet det," siger Maria, der ikke lægger skjul på, at hun sammen med navnesøsteren virkelig nørder igennem, når det handler om deres produkter.

De har ambitioner om at skabe en butik til aarhusianerne, der er fyldt med gode oplevelser og energi, og hvor man føler, at man får noget med sig derfra, også selv om man ikke køber noget. Om ikke andet, at kunderne har lyst til at høre om hele opstarten på Aiayu og Maria Høgh Heilmanns tur til Bolivia, hvor hun mødte en garnproducent, som blev startskuddet til Aiayu.

Publiceret 24 September 2019 07:00