Manipulatoren Jan Hellesøe kommer til Musikhuset Aarhus i september, november og januar, og han glæder sig.

Manipulatoren Jan Hellesøe kommer til Musikhuset Aarhus i september, november og januar, og han glæder sig. Foto: Sofie Amalie Skovsager

Topgenerte Jan Hellesøe fucker med din hjerne i Musikhuset

Jan Hellesøe er klar med sit nye show, og her viser han både sine evner inden for hypnose og manipulation. Vi har mødt ham til en snak om showet, hans karriere, og hvordan det mon er at være mestermanipulatorens kæreste

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

aarhus Han er kendt for at fucke med din hjerne. Han er en mester i manipulation og menneskets hjerne, når det kommer til at snyde den, uden vi opdager det. Nu kan du selv opleve at blive forført af mester-manipulatoren, når 37-årige Jan Hellesøe kommer til Musikhuset med sit nye show 'Forført' i september, november og januar.

Han har længe gerne villet lave et nyt oneman-show, da det er fire år siden, han senest var rundt, men der har ikke været hul i kalenderen før nu.

"Der er sket en del i mit liv. Jeg var i en ulykke, hvor jeg kunne have mistet livet, min far døde, min svigermor fik en hjerneblødning, min kæreste blev lam. Samtidig med det hele var jeg ved at optage Det Perfekte Kup og Hypnodating, og jeg var i gang med en tour sammen med Peter Lund Madsen. Jeg er far til tre børn, og min kæreste og jeg var også i gang med at renovere hus. Det hele skete sidste år - inden for ret kort tid. Jeg havde længe tænkt på, at jeg godt kunne tænke mig at lave et show med, hvordan vi egentlig bliver forførte. Men det skal også handle om mig og min rejse igennem alt det her," siger Jan Hellesøe fra en bænk på Godsbanen.

"Der var en hel masse, der regnede ned over mig, men jeg kom igennem uden psykiske mén, og jeg kunne godt tænke mig, at folk får noget med fra mit show - om hvordan man kan navigere i dansen gennem livet," fortsætter Jan, der bor i Sønderborg med sin kæreste og tre børn.

Manipulationen er i fokus

Han understreger dog, at i 'Forført' er det stadig hans manipulerende evner, der er i fokus, men publikum får også noget af Jan Hellesøe som menneske.

Jan Hellesøe glæder sig især til slutnummeret i sit show. Et nummer han aldrig havde troet, han skulle vise.

Jan Hellesøe glæder sig især til slutnummeret i sit show. Et nummer han aldrig havde troet, han skulle vise. Foto: Sofie Amalie Skovsager

"Tænk sig - folk vælger at bruge en aften med mig. De får måske passet deres børn og holder aftenen fri til mig og tager deres pæne tøj på. Jeg bliver så beæret, når jeg står i en sal, og så giver jeg altså 100 procent af mig selv. Det betyder også, at når showet er ovre, er jeg 100 procent smadret."

Er det bare snyd?

Hele Hellesøes fokus på hjernen og manipulation startede, da han var 14 år. Han var supergenert, og her blev trylleri et middel for ham.

"Jeg er stadig topgenert," siger manipulatoren med et lidt genert smil.

"Trylleri fjernede fokus fra det. Jeg har også boet i USA i to år, hvor jeg lærte om hypnose og virkemidlerne. Hele vores liv handler om fokus. Hvis ikke vi har fokus det rigtige sted, så kan vi mennesker nemt blive misledt. Jeg har taget mig en uddannelse inden for hypnose og har lært, hvordan det kan få en tanke til at forsvinde og en anden til at dukke op. For 12 år siden kunne jeg mærke, at jeg bare var landet på min helt rette hylde," siger Jan Hellesøe, der ved siden af sine live-shows og optrædener arbejder som hypnoterapeut, hvor han behandler mennesker for blandt andet spiseforstyrrelser, rygestop og alkoholisme.

Selv om det hele begyndte med trylleri, så er det ikke de egenskaber, han anvender. Der er ofte mange, der tror, at Hellesøe snyder og tryller, men det er altså ikke tilfældet.

"En tryllekunstner får noget til at forsvinde, svæve eller køre frem og tilbage. Det gør jeg ikke. Jeg bruger vores hjerne og vores små svagheder, så jeg psykisk kan manipulere seerne eller publikum. Der er en hel klar forskel, for det, jeg gør, handler om hjernen," forklarer Jan, der er vildt fascineret af hypnosen.

Ingen røvhuller

Da Hellesøe fandt ud af, hvor dygtig han er til at fucke med folks hjerne, fandt han også ud af, at han kan få dem til at gøre alle mulige forskellige ting.

"Alt hvad vi gør - uanset hvad - starter med en positiv tanke, og når man har forstået det koncept, så findes der faktisk ikke længere røvhuller. Det lyder måske underligt, men lad mig give et eksempel: Den spiseforstyrrede sulter sig for at tage kontrollen. Kontrollen er positiv. Starttanken er altid positiv. Når man kan se det, så kan man manipulere med mennesket."

Når Hellesøe kan så meget med manipulation, kan man ikke undgå at få den tanke, at det kan være frustrerende at være hans kæreste.

"Det første års tid, vi var sammen, var hun noget skeptisk. Men jeg skruer op og ned for mine evner i privatlivet, for det skal heller ikke være for meget. Jeg har for eksempel en ret god indikation af, når folk lyver. Jeg kan for eksempel godt se, hvis nogen lyver overfor mig, men det betyder ikke, at jeg siger det, for der er nok en god grund til, at vedkommende lyver," siger Jan Hellesøe.

Da Jan Hellesøe var 14 år optrådte han med tryllekunst, i dag er det udelukkende manipulation og hypnose, han beskæftiger sig med.

Da Jan Hellesøe var 14 år optrådte han med tryllekunst, i dag er det udelukkende manipulation og hypnose, han beskæftiger sig med. Foto: Sofie Amalie Skovsager

Han forklarer her, hvad han blandt andet lægger mærke til ved en løgn.

"Når vi lyver for hinanden, så skaber kroppen en visuel pause, fordi det er ubehageligt at lyve. Det kan være, at man flytter på nogle ting, at man bevæger sig eller lignende. Det kan man ikke gøre i telefonen. Det eneste, man kan der, er at gabe. Det skal selvfølgelig ses i en kontekst, for hvis man taler med en veninde, og hun gabende siger: 'Jeg er fuldstændig smadret, jeg skal hjem og lave pasta-kødsovs, og så ind og knalde brikker', så er det nok ikke en løgn," forklarer Jan og understreger, at han altså også bliver manipuleret med i privatlivet ind imellem.

"Eller skal vi kalde det kvindelist?" Spørger han grinende.

Fejl i shows

Selv om han har fuldstændig styr på, hvad han laver og ikke laver, når han er på, så fejler han ind imellem.

"Jeg fejler da. Men så tager jeg en af mine andre planer, for dem har jeg på grund af mine mange års erfaring. Jeg har altid et helt alfabet af planer, så jeg er klar, hvis noget skal ske undervejs. Og publikum ved jo ikke, hvor jeg er på vej hen, så på den måde trækker jeg på min erfaring."

Om der kommer fejl i 'Forført,' når det lander i Aarhus, finder vi som publikum formentlig aldrig ud af. Han vil ikke afsløre for meget af, hvad showet kommer til at handle om, udover at han har total optur over slutningen, for her laver han noget, som han aldrig troede, han skulle lave.

Han kalder det for lidt af et sats, men han glæder sig voldsomt til at udføre det. Og understreger, at dem, han hiver op på scenen, ikke skal føle sig nervøse eller bange, for han sørger altid for, at sikkerheden er i top, og derudover bruger han aldrig mennesker i sit show, som ikke har lyst til at være med.

Forført

  • Jan Hellesøe kommer til Musikhuset 27. september, 22. november og 23. januar
  • Da han begyndte som 14-årige, kæmpede han for at få bare 40 personer ind og se ham optræde - i dag optræder han for fulde sale. Han glemmer derfor aldrig, hvor han kommer fra og er beæret, når folk vil se ham optræde
  • Et lille funfact om manipulatoren: Han går altid klædt, som man ser ham i tv. "Jeg ejer ingen cowboybukser, og jeg er typen, der går i haven i en hvid skjorte."

Publiceret 22 September 2019 07:00