Jacob Nielsen er en af iværksætterne bag it-systemet UniHelpr, der har lavet studiegrupper til 1900 studerende.

Jacob Nielsen er en af iværksætterne bag it-systemet UniHelpr, der har lavet studiegrupper til 1900 studerende. Foto: Anders Michaelsen

Jacob Nielsen har lavet studiegrupper til 1.900 nye studerende

Iværksætteren bag it-systemet UniHelpr, skal hjælpe studerende på videregående uddannelser med at få en studiegruppe. Målet er at mindske frafaldet på uddannelserne

Af
Anders Michaelsen

Iværksætteri For mange studerende på de videregående uddannelser er studiestarten ovre, og det er tilbage til bøgerne og auditorierne. Men studiestart kan for nye studerende også være en større omvæltning med nye mennesker, nye steder og nye rutiner.

Og står man alene uden hjælp til opgaverne, noterne, læsningen og det sociale efter skole kan det være medvirkende til, at studerende falder fra og dropper ud. Den oplevelse har studerende og iværksætter Jacob Nielsen haft. Efter det første år, han havde haft på Erhvervsøkonomi, var mere end hver femte af hans medstuderende droppet ud. Til fælles for dem der droppede ud var, at ingen af dem havde en studiegruppe.

"På mit hold var det tydeligt, at dem der kom til forelæsningerne og undervisningen og havde hygget sig efter skole, det var dem, der havde en god studiegruppe," siger Jacob Nielsen.

Siden har han fundet sammen med tre tidligere studerende på Aarhus Universitet til at udvikle web-applikationen UniHelpr, der til dette semester ved hjælp af spørgeskemaer automatisk har lavet studiegrupper til 1900 studerende fordelt på 19 af byens videregående uddannelser.

Efter at have svaret på et spørgeskema i introdagene, modtager de studerende en mail med deres nye studiegrupperne.

Efter at have svaret på et spørgeskema i introdagene, modtager de studerende en mail med deres nye studiegrupperne. Foto: UniHelpr

Vigtigt med en god start

De sidste tre år på Aarhus Universitet har knap være syvende førsteårsstuderende på bacheloruddannelserne faldet fra. Forklaring på mange af dem der falder fra er ifølge Jacob, at for mange nye studerende på de videregående uddannelser, er det også et skridt ind i et voksenliv med mere ansvar, man skal vænne sig til, og det er der, en studiegruppe kan være vigtig i starten.

"Der er den overgang fra at være elev på gymnasie til at være studerende. Nu har man ansvar for egen læring. Du bor selv på et kollegieværelse, og du har lige futtet hele børneopsparingen af i Ikea og på et indskud. Og så starter man i rusugen med en masse fremmede mennesker, der er ligeså nervøse som en selv, og lige efter det starter skolen, og så er der 3-4 måneder til første eksamen," siger Jacob Nielsen og understreger:

"Det er den her start, der er så sindssyg vigtig. At man med det samme har nogle at dele alle de her nye indtryk med og nogle at sparre omkring pensum, fag, fredagsbaren eller noget helt fjerde. For ellers er man overladt til sig selv, og der giver studiegruppen nogle trygge og sociale rammer fra dag et af."

Forventningsafstemmer

I dag holder de fire iværksættere bag UniHelpr til på Aarhus Universitets startupmiljø 'hatchITlab' på Katrinebjerg. Her sidder de og videreudvikler algoritmen bag it-systemet, samtidig med de prøver at udbrede systemet til flere videregående uddannelser.

Programmet skal både hjælpe uddannelserne med frafald, men også sætte en stopper for den mere tidskrævende og manuelle måde, man i dag laver studiegrupper på.

Systemet, der laver studiegrupperne, fungerer ved, at de studerende i introdagene tilgår et spørgeskema, hvor de skal svare på spørgsmål, som hvilke forventninger de har til arbejdsindsats, hvor mange timer de er villige til at bruge på arbejdet i studiegruppen, og hvordan de vægter det faglige og det sociale. I spørgeskemaet skal de studerende eksempelvis også svare på deres kompetencer i forbindelse med gruppearbejde, så grupperne bliver sammensat med forskellige kompetencer. Tanken er, at de studerende skal lære at arbejde sammen med forskellige personlighedstyper.

"Vi forsøger med systemet på forhånd at forventningsafstemme, så der ikke kommer nogen konflikt. Det er selvfølgelig umuligt at ramme rigtigt hver gang, og det er måske også svært for de studerende, der lige er startet og vide, hvad en studiegruppe er. Og så forsøger vi også at give dem en fleksibilitet med i rygsækken, til når de kommer ud på arbejdsmarkedet, så de er vant til at arbejde sammen med alle mulige typer," siger Jacob Nielsen.

Allerede sidste år havde Jacob Nielsen og holdet bag et pilotprojekt på BSS, hvor de lavede grupper for 1100 studerende, og efterspørgslen på systemet er vokset siden. De håber at kunne være på de fleste videregående uddannelser, hvor de også har et kig på Norge, Sverige og Tyskland.

Publiceret 18 September 2019 15:30