Ny lov betyder, at Aarhus Kommune laver om på anvisningsreglerne til en daginstitutionsplads. Foto Claus Bech Ritzau/Scanpix

Ny lov betyder, at Aarhus Kommune laver om på anvisningsreglerne til en daginstitutionsplads. Foto Claus Bech Ritzau/Scanpix Claus Bech/Scanpix

Kommune ændrer anvisningsregler og søskendegaranti i dagtilbud

Fremover bliver børn henvist i forhold til anciennitet på listen og ikke alder som før

Af
Trille Skøtt-Jensen

Dagtilbud Den nye dagtilbudslov betyder, at Aarhus Kommune må ændre i anvisningsreglerne til dagtilbud i hele kommunen. Det betyder at tidspunktet for, hvornår barnet skrives op til en plads bliver det grundlæggende princip for tildeling af plads, til forskel fra i dag, hvor det er barnets alder som er afgørende.

"Det er på grund af den nye dagtilbudslov, at vi må lave reglerne om her i Aarhus. Hidtil har vi fordelt børnene efter alder på listen, med de ældste først. Men fremover, så bliver det anciennitet, vi går efter," fortæller kontorchef Tina Degn Rasmussen fra Planlægning og pladsanvisning i Aarhus Kommune.

Det betyder, at man skal skrive sit barn op på venteliste til institutionsplads, så tidligt som muligt. Og man kan gøre det dagen efter, man har født. Men anciennitetstidspunktet regnes først fra barnet er fire måneder.

"Det er ikke alle, der er lige friske ovenpå en fødsel, mens andre kan klare at skrive barnet op samme dag. Så vi trækker en streg i sandet ved fire måneder, for der har været et politisk ønske om, ikke at sætte nogen i en bedre situation end andre," fortæller kontorchefen.

Overgangsordning

De nye anciennitetsregler træder i kraft 1. november 2019. Men da der anvises to måneder frem, fra man skriver sig op til man er garanteret en plads, går der to måneder, så vil reglerne først få betydning for de børn, der skal starte i institution i januar 2020 eller senere. Indtil da er det de nuværende regler om alder, der gælder.

Der bliver en overgangsordning, så alle børn, der er skrevet op inden den 22. september, får højst mulig anciennitet.

"Overgangsordningen betyder, at alle børn stilles, som om de har skrevet sig op, inden de fyldte fire måneder. På den måde bliver det ens for alle," siger Tina Degn Rasmussen.

Hvis man, mens barnet står på venteliste, ønsker at skifte hvilken institution man ønsker, så får det ikke betydning for ancienniteten.

Søskendegaranti ændres

Aarhus Kommune laver også om på søskendegarantien. De nuværende regler giver søskende fordel til alle institutioner i barnets dagtilbudsområde, som inkluderer flere institutioner. Med de nye regler kommer søskendegarantien kun til at gælde i den samme institution, som en ældre søskende går i.

"Vi tror ikke, at der er så mange, der bliver berørt af det, for det er ikke mange, der har benyttet sig, af at man kunne komme i institution i hele dagtilbudsområdet," fortæller Tina Degn Rasmussen.

Så har man en ældre søskende, i en integreret institution, vuggestue, børnehave eller dagpleje, så kommer søskendefordelen til at være som i dag, hvis næste barn skal ind i samme afdeling.

Et enigt byråd vedtog onsdag de nye anvisningsregler.

Læs mere om de nye regler her

Publiceret 14 August 2019 20:00