Står det til rådmand Bünyamin Simsek (V) skal der laves en minipark på Bispetorv.

Står det til rådmand Bünyamin Simsek (V) skal der laves en minipark på Bispetorv. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Visioner:

Rådmand vil lave minipark på Bispetorv

En park på Bispetorv er en del af planerne for Lille og Store Torv samt Vor Frue Kirkeplads og Vestergade

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

byudvikling Står det til både rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) og direktør for Aarhus City Forening, Claus Bech, så skal Bispetorv omdannes til en minipark som en del af de visioner, der ligger for Store Torv, Lille Torv, Vestergade, Vor Frue Kirkeplads og Bispetorv.

For at få Bispetorv til at blive et mere attraktivt og livligt sted for byens borgere, er tanken, at sandstensmuren op mod Kannikegade og Skt. Clemens Torv skal fjernes, og at der skal laves en lettere skrånende opholdsflade, som skal lede tankerne hen mod dengang Aarhus hed Aros og var en vikingeby.

Ved at fjerne muren bliver det et stort åbent område med plads til masser af træer, hvor man kan ligge og tage sol og nyde det grønne område.

"Det skal være en minipark med respekt for ikke at dække teateret inde, for det skal vi værne om," siger Bünyamin Simsek.

Planerne om en minipark vækker begejstring hos Claus Bech fra Aarhus City Forening, som selv har været med til at forme tankerne.

"Det er helt i tråd med de visioner, der er for Lille og Store Torv, og det vil være rigtig fornuftigt at fjerne sandstensmuren på Bispetorv. Den hæmmer bevægeligheden over torvet, og det ville være en rigtig god idé, hvis torvet bliver mere grønt i stedet for. Det ville være fantastisk, hvis vi kunne skabe en lille stemningsfuld city oasepark i stilen med det, man kender fra mange andre storbyer i verden, så der kommer et grønt åndehul midt i byen," siger han, og påpeger samtidig muligheden for at få byens historie fra vikingetiden bragt op til overfladen på Bispetorv – måske i sammenhæng med Vikingemusset under Nordea. På den måde vil fortid og nutid gå hånd i hånd.

Et tomt torv

For fire år siden blev bilerne fjernet fra Bispetorv, og tanken var dengang, at det skulle bruges til aktiviteter. I mellemtiden er Havnepladsen kommet, og aktiviteterne er små på Bispetorv i dagligdagene.

"Torvet fungerer ikke optimalt i dag. Rådmanden skal have ros for at have planer om at gøre en indsats for at gøre stedet mere attraktivt. Der er ingen tvivl om, at det vil gavne handelslivet, byen og borgerne med et grønt åndehul midt i byen og gerne med mangfoldig udeservering," siger Claus Bech.

I forbindelse med planerne for Bispetorv indgår statuen af Chr. X også.

Det er en mulighed eventuelt at flytte statuen af Chr. X ind i midten af Bispetorv, foreslår Simsek.

Det er en mulighed eventuelt at flytte statuen af Chr. X ind i midten af Bispetorv, foreslår Simsek. Foto: Mai-Britt Jeppesen

"Der hvor den står nu, kommer den ikke ordentligt til udtryk - man lægger ikke særlig meget mærke til den. Det kunne måske være, at vi skulle overveje at flytte den til midt på torvet, så den indgår som en del af miniparken," siger Simsek.

Vanddragen bliver startskuddet

Som nævnt indgår Bispetorv som en del af en helhedsplan for området, og står det til rådmanden kommer forbedringerne af torvene til at ske i følgende rækkefølge: Først skal Vanddragen flyttes, så skal Store Torv forskønnes, dernæst Lille Torv, så Vestergade videre til Vor Frue Kirkeplads og Bispetorv.

"Vi skal i det hele taget gentænke Bispetorv og den akse, der er i mellem de nævnte områder. Det skal være en grøn akse med masser af liv og handel. Der skal være parasoller og grønt, men jeg kunne godt tænke mig, at der var andet end parasoller. De er gode, men de er ikke særlig smukke arkitektonisk. Jeg forestiller mig, at vi tænker nogle smukke overdækninger ind - primært på Lille og Store Torv," oplyser Bünyamin Simsek.

Det er ikke planen, at alt skal gøres på én gang. For rådmanden er det vigtigt, at det bliver gjort i etaper, og at man lærer af sine erfaringer undervejs, hvor det første vigtige skridt på vejen bliver at få fjernet Vanddragen.

"Vi skal ikke have flere kvarte løsninger nu. Det skal være en samlet plan for området, og jeg håber, at byrådet bakker op om forslaget," pointerer rådmanden.

Publiceret 18 June 2019 15:20