Restaurant Pihlkjær.

Restaurant Pihlkjær. Foto: Aarhus Update

Madanmeldelse:

Godt gemte Pihlkjær i baggården var en fangst af de store

Madanmelderen er ovenud tilfreds med besøget hos Pihlkjær i Mejlgade

Af
Jan L. Pedersen

madanmeldelse Restauranter, som ligger godt gemte, er alt andet lige mere afslappede. Jeg synes altid, det holder stik. En af dem, som lever et stille og rolig liv, er Restaurant Pihlkjær i Mejlgade. Jeg har spist der flere gange gennem årene. Nu var jeg der igen. Det var jeg glad for, da maden og vinen var et scoop til prisen.

Vi følte os velkomne

Vi blev mødt af en særdeles effektiv ung kvindelig tjener. Der var plads, hvilket der ikke så ofte er. Lokalet var tæt på fyldt denne onsdag aften i Aarhus. Det fortæller blot, at Pihlkjær er populær. Stemningen var uformel, som i en fransk bistro.

Tro mod tavlen og de faste priser

Menuen skifter hver dag. Sådan er det. Ikke noget vi ser så ofte, men jeg kan godt lide, at der er en tavlemenu, som skifter efter, hvad der er af friske råvarer.

Hvad der er på menuen kan ses på nogle grønne tavler i en størrelse, som gør, at man fint kan droppe læsebrillerne. Ingen andre steder kan du finde menuen - ej heller på nettet. Kun på tavlen. Den skifter hver dag, alt efter hvad der er af frisk fisk. Dog er pighvarsuppen altid at finde, dog med forskellige fisk i. Prisen for to retter er 290 kroner, uanset om du vælger den rene fiskemenu, eller den med kød.

Menutavlen.

Menutavlen. Foto: Aarhus Update

Et velsmurt hold

Maden kom pænt hurtigt. Et lille glas vins tid tog det at lave forretterne.

Suppen er en klassiker her. Signaturen. Et stort stykke skærising på en bund af brunoise (meget små tern af grøntsager), en fyldig fiskefond på pighvar og spædet op med fløde. Der var urter i, purløg på toppen og brød til. Suppen var velsmagende, og afhængighedsskabende. Det er med god grund, at den som den eneste ret altid kan fås her. Perfekt tilberedt - og en must at prøve!

Pighvarsuppen.

Pighvarsuppen. Foto: Aarhus Update

Ikke kun de poppede fisk

I Danmark har vi de mest fantastiske spisefisk, men alligevel har vi rekord med import af norske burlaks. Tankevækkende, når vi vælter i vilde spisefisk. Hos Pihlkjær var der stegt havbars på menuen. Skindstegt og med jomfruhummer, Rømørejer, ørredrogn, artiskok og en gran-mayonnaise. En enkel komposition, hvor havbarsen statuerede sig som en gudespise, som er alt for overset. En gennemført servering.

Havbars.

Havbars. Foto: Aarhus Update

Det var der ingen grund til

Mellem retterne kom der en ganerenser med sorbet af grøn te og mælkeskum. En sjov omgang, som ikke gjorde det store indtryk på mig. Den smagte ikke af så meget, og jeg forstod ikke, hvad den skulle gøre godt for.

En misforstået ganerenser hos Pihlkjær.

En misforstået ganerenser hos Pihlkjær. Foto: Aarhus Update

Ikke "kun" fisk

Oksemørbrad med tyttebær, gulerødder, syltede løg, svampe, nye kartofler med en klassisk bordelaise sauce, dog i den mere milde ende. En stor omgang med mørt kød. En flot og velsmagende ret, som var fejlfri tilberedt. Dog kan jeg ikke dy mig. Steaken kan fås rigtig mange steder i Aarhus - også lige så god. Det kan fiskeserveringerne ikke. De var unikke.

Oksemørbrad.

Oksemørbrad. Foto: Aarhus Update

Kulmule med danske ærter

Fiskehovedretten var kulmule med morkel, blæksprutte, friske danske ærter, nye kartofler og beurre blanc med muslinger. Enkelt og velsmagende, hvor det milde fiskekød var perfekt tilberedt. En mættende omgang - på den gode måde.

Kulmule.

Kulmule. Foto: Aarhus Update

En dessert til 35 kroner

En frisk dessert til 35 kroner, hvilket må siges at være en lav pris. Kagen havde en svag smag af rabarber. En ny version af sandkage, men kedelig. Sorbeten var ren hindbærsorbet. Rabarberne var friske. Den friske dessert trak sejren hjem.

Desserten hos Restaurant Pihlkjær.

Desserten hos Restaurant Pihlkjær. Foto: Aarhus Update

Godt gemt i en baggård

Lokalet ligner ikke en restaurant udefra. Men når du træder ind ad døren, så gør det. Her er hyggeligt. Forskellige borde og stole. Du kan sidde på lammeskind, hvis du vil det. Der er borde i forskellige størrelser. Porcelænet var ikke ens. Her var afslappet. Intet snobberi. Alt var ligetil. Befriende.

Indgangen til Pihlkjær.

Indgangen til Pihlkjær. Foto: Aarhus Update

Vurdering

Vi var tilfredse. Ovenud tilfredse. Et skønt måltid og forrygende god vin. Betjeningen var skøn. Hudløs ærlige, og ville kun det bedste for gæsterne. De kunne overvejende fortælle om maden og vinen. Maden var tilberedt til perfektion, på nær desserten, og ganerenseren, som vi ikke helt forstod. Resten spillede maks.

Og Pihlkjær slår sig efter min mening sig fast som en af byens mest autentiske fiskerestauranter. De er sig selv, og lader råvarer tale for sig selv. En fryd at opleve og ikke mindst smage. Baggården er godt gemt, og det er charmerende. Man kan sidde i fred og ro, og ikke i et udstillingsvindue. Tværtimod. Priserne er gode - rigtig gode. Her er value for money.

Hvis du er til fisk, og er til overraskelser, så må du besøge Pihlkjær. De kan noget med fisk, og tør gå sine egne veje.

Restaurant Pihlkjær

  • Mejlgade 28
  • 8000 Aarhus

Publiceret 14 June 2019 07:00