Mere end 2000 dannede 28. maj ring om AUH som synlig protest mod besparelserne. Foto Øxenholt

Mere end 2000 dannede 28. maj ring om AUH som synlig protest mod besparelserne. Foto Øxenholt

AUH-ansatte kæmper videre og udvider kampen:

"Vi er dybt bekymrede"

Mens vi venter på en ny regering, så diskuteres flere besparelser på Aarhus Universitetshospital

Af
Trille Skøtt-Jensen

Sundhed Under den nyligt overståede valgkamp lovede flere politikere, at der skulle tilføres penge til AUH, hvis de blev valgt ind. Flere af dem er siden blevet valgt ind, og mens vi venter på, at den kongelige undersøger finder ud af, om hun kan danne en ny regering, så går hverdagen videre på Aarhus Universitetshospital. Det samme gør besparelserne og personalets kamp mod dem.

"Der blev godt nok ikke talt meget sundhedsvæsen under valgkampen. Det havde vi håbet på," siger fællestillidsmand for yngre læger på Aarhus Universitetshospital, Gitte Madsen.

Hele Danmark skal med

Hun er med i en eventgruppe fra AUH, der under hele valgkampen har forsøgt at gøre politikerne opmærksomme på problemerne på supersygehuset. Blandt andet stod de bag den store menneskekæde, der slog ring om AUH. De står også bag den store Facebook-gruppe for ansatte "AUH - Sammen er vi stærkest", der har over 6.000 medlemmer.

"Nu udvider vi den gruppe, så alle i hele Danmark kan være med. For det her er ikke kun et problem i Aarhus. Vi er kun det første sygehus, der bliver ramt af de her besparelser på grund af flytteudgifter. Andre følger efter," siger Gitte Madsen til Lokalavisen Aarhus.

Hun understreger igen, at grænsen for besparelser er nået. Der er for længst skåret for meget, og de besparelser, der er lagt op til nu, vil komme til at gå ud over patientbehandlingen.

"Vi er dybt bekymrede, hvis vi skal i gang med at udmønte de besparelser," siger Gitte Madsen.

Når ikke i mål med sparemålet

I løbet af 2019 skal AUH spare 150 millioner kroner. Det svarer til statens effektiviseringskrav på otte procents besparelse. Og det bliver der ikke lige ændret på.

"Jeg har ikke nogen forventning om, at vi får hjælp fra Folketinget i indeværende år. Jeg har ikke hørt nogen sige noget om dette års budget," siger regionrådsformand Anders Kühnau til Lokalavisen Aarhus.

Der er allerede godkendt besparelser for 109 millioner kroner. Andre besparelser er i færd med at blive politisk behandlet. Tirsdag behandlede regionens hospitalsudvalg besparelser for 14,4 millioner. Men udvalget kunne ikke godkende alle forslagene.

"Vi godkender ikke alle forslag og når dermed ikke helt i hus med sparemålet. Det manglende beløb foreslår vi at lade indgå i det store regnestykke, der bliver i forbindelse med at opnå økonomisk balance på hospitalet i løbet af de næste fire år," oplyser formand for hospitalsudvalget Henrik Gottlieb Hansen i en pressemeddelelse.

Udvalget godkendte besparelser for omkring 14 millioner kroner. Blandt andet medicinbesparelser på forsøgsmedicin. Regionsrådet skal tage endeligt stilling til besparelserne 26. juni.

Besparelser på standby

Fra personalesiden håber man stadig på, at der fra politisk side kommer fokus, og at også besparelserne i dette år slettes.

"Vi ville ønske, besparelserne var blevet sat på standby. Det vil være frygteligt, hvis vi effektuerer besparelser og fyrer personale, og der så bagefter bliver slettet besparelser," siger fællestillidsrepræsentant Gitte Madsen.

Derfor er personalet nu i færd med at skrive et brev til regionen og hospitalsledelsen, hvor de vil opfordre til at sætte alle besparelser på standby, indtil økonomiforhandlingerne mellem region og stat er overstået. De forhandlinger skal finde sted i august/september, hvis altså Danmark har fået en ny regering inden.

Så mens dette års besparelser stadig drøftes politisk, så kæmper personalet videre for at få fokus på det skrantende sundhedsvæsen.

"Vores sundhedsvæsen er under et ekstremt pres, vi risikerer et kollaps, hvis ikke uforudset gæld eftergives, effektiviseringskravet revurderes og sundhedsvæsenet generelt får tilført flere og nye midler, som matcher befolkningstilvæksten som minimum. AUH er blot det første af mange supersygehuse, og vi frygter, at det samme kommer til at ske for andre hospitaler i hele landet. Derfor åbner vi denne gruppe, som oprindeligt var tiltænkt personale på Aarhus Universitetshospital, for alle borgere i Danmark," lyder opfordringen i den store Facebookgruppe, der nu har ændret navn til "Sundhedsvæsenet - sammen er vi stærkest".

Publiceret 12 June 2019 15:15