Radikal og Konservativ valgfest, en glad Ditte Fredensborg, lokalformand i DSU og en ligeledes tilfreds Simon Boisen, lokalformand i VU

Radikal og Konservativ valgfest, en glad Ditte Fredensborg, lokalformand i DSU og en ligeledes tilfreds Simon Boisen, lokalformand i VU Foto: Anders Michaelsen

Reportage fra en valgfest-rejse ud i natten

I en blanding af øl og demokrati tager vi en temperaturmåling på de aarhusiansk valgfester

Af
Anders Michaelsen

Folketingsvalg Valgdag bliver af nogen kaldt demokratiets festdag, og det er ikke kun på et tæt presseopdækket Christiansborg, man kan hylde demokratiets dag, for lokalt bliver det også fejret af de mange partiers lokale ungdomsafdelinger, som holder valgfester landet over.

Vi er taget på en aarhusiansk festrejse ud i valgnatten.

Radikale Venstre

Pub-crawlen, som nærmere er en valg-crawl, starter ved universitetet - nærmere betegnet Studenterhuset. Akademikernes højborg, hvor de Radikale selvfølgelig holder deres valgfest.

Jeg kommer ind, da Kim Bildsøe opdatere seerne om stemmefordelingen i en valgkreds, der lige er blevet gjort op. 'Større end DF' er reaktionen, der bliver gentaget og råbt på bedste fodboldmanér flere gange, med den samme begejstring, som når Barcelona slår Real Madrid.

Der er dog på dagens varme juni-dag ingen rullekraver samlet i studenterbaren, der råber efter en "socialliberal ledet regering" - faktisk er der langt flere hawaii-skjorter og shorts repræsenteret i et broget selskab, som mest alt ligner en casual friday i det private. Havde A.P. Møller Mærsk været til stede til aftens fest, havde han muligvis spurgt om dagens fremmødte var på vej til stranden. Det røde flertal, som Statsradiofoniens grafik indikerer, vækker begejstring - men alligevel af den akademisk afdæmpede slags.

De fleste er trukket udenfor festlokalet og under pavillonerne, hvor der bliver småsnakket og hygget, som var man nede ved åen en fredag aften - man får helt lyst til sen brunch. En der deler blandingen af begejstring og mådehold er Mads Rundstrøm, der er frivillig i Radikal Ungdom og de sidste fire uger har ført valgkamp for Katrine Robsøe.

"Vi går frem, og det er pissefedt! Stemmen holder ikke til så meget mere længere. Og jeg skal på arbejde i morgen, så smutter nok, når de her sidste 17 procent af stemmerne er talt op," siger en glad

Mads Rundstrøm. Vi forlader den radikale fest, der kan fejre, at partiet har fordoblet sit mandattal fra 8 til 16.

Mads Rundstrøm ved de Radikale fest i Studenterhuset

Mads Rundstrøm ved de Radikale fest i Studenterhuset Foto: Anders Michaelsen

Alternativet

Næste stop er en baggård på Nørreport ved siden af 7-eleven. Her holder Alternativet fest, hvor grønne dannebrogs-flag og 'House of the Rising Sun' modtager en. Der er bål og akustiske guitarer i baggården, og nede i et kælderlokale til gården er der storskærm og bar.

Det er selvfølgelig en økologisk Royal, man kan få for en ti'er, og en international service, der bliver leveret på dansk skraldespansk. 'Una cerveza, por favor,' får jeg sagt tilbage, og stemningen er god - men også en kende neutral. Det er ikke de store eksplosioner, der kommer inde ved storskærmen. Partiet går også fire mandater tilbage, men har omvendt fået en rød regering. At Alternativet stadig er i Folketinget, er ifølge partiets opstillede spidskandidat i Østjylland, Torsten Gejl, også bedre end ingenting.

"Vi kan bruge det til at fortsætte med at arbejde på den grønne dagsorden, og være Folketingets grønne vagthund. Det har været et farligt valg at være parti i, hvor nogle nærmest er blevet pulveriseret, så vi er glade for, at vi stadig har et grønt parti," siger Torsten Gejl, der tror, det bliver lettere at spille bold med de røde i forhold til den grønne politik, Alternativet gerne vil føre.

"Vi glæder os over, der er et rødt flertal, det er det første, jeg synes er fedt. Og det skaber muligheder for nogle meget bedre grønne tiltag. Vi har for eksempel set den grønne forskning blive halveret ved den tidligere regering, og den bøtte kommer til at vende nu," siger Torsten Gejl, der ser frem til den fri rolle partiet ser ud til at få på midten.

Med tv-billeder af en Lars Løkke i ministerbil på vej ind mod Christiansborg, må det være mit hint til at søge ind mod strøget og VU's valgfestlokaler i Rosenkrantzgade.

Alternativets spidskandidat Torsten Gejl kunne glæde sig over regeringsskiftet trods en tilbagegang på fire mandater til partiet

Alternativets spidskandidat Torsten Gejl kunne glæde sig over regeringsskiftet trods en tilbagegang på fire mandater til partiet Foto: Anders Michaelsen

Venstre

Klokken er halv tolv og ingen står i baren. Alle er inde og se Lars Løkke Rasmussens ankomst. Uautoriseret barpersonale bestående af en godt bedugget mand, hjælper mig med en Ceres Top. Måske han, grundet de sidste fire ugers meningsmålinger, er begyndt tidligt på dagen med at finde flydende styrke. Dagens resultat har dog været en blandet omgang. For selv om Venstre er det parti, der er gået mest frem, så viser alle grafikker, at mandatfordelingen er en sikker rød sejr.

Skarpt uniformerede hvide og lyseblå skjorter kigger på en tydelig rørt Lars Løkke Rasmussen, som til at starte med vælger at hæfte sig ved partiets fremgang. Den samme begejstring, man kan høre fra publikum på Borgen, skinner ikke helt igennem i lokalerne i Aarhus. 'Vi er det største borgerlige liberale parti', siger han. Først da bliver, der jublet. Opfulgt af kæmpe klapsalver, da han fremhæver 'Danmarks bedste ungdomsorganisation'.

'En bittersød smag', og 'vi står svagere' konkluderer Statsministeren, der foreslår en SV-regering ledet af Venstre. Hvorvidt han selv tror på det, er svært at vurdere. Spørger man Simon Boisen, VU's lokalformand i Aarhus, er der en hvis optimisme i forhold til den løsning.

"Vi er glade for at gå frem, og så må¨vi kigge på regeringsdannelsen bagefter. Jeg tror i hvert fald ikke, at Mette Frederiksen kan danne regering med hendes støttepartier i rød blok, hvis hun skal forene sig med sin egen politik og især på udlændingeområdet," siger han.

VU's lokalformand i Aarhus, Simon Boisen kunne glæde sig over en Venstre-fremgang på ni mandater

VU's lokalformand i Aarhus, Simon Boisen kunne glæde sig over en Venstre-fremgang på ni mandater Foto: Anders Michaelsen

Konservative Folkeparti

Væk fra centrum og ud mod Strandvejen på Dalgas Avenue holder Konservativ Ungdom til, i det der ligner et palæ. En Porsche, to Mercer og en Bimmer er velkomstkomiteen på parkeringspladsen. Indenfor er der et begyndende opbrud i festen, trods den største konservative mandatfremgang i 35 år.

Efter Mette Frederiksens sejrstale er overstået bliver tv'et mutet, og 'We are the Champions" bliver sat på til først højlydt latter og senere fællessang.

"Vi er himmelråbende lykkelig over, vi for første gang i 10 år får et valgresultat, hvor vi går frem. Vi vil dog gerne have haft et mandat mere i Østjylland, så vi havde haft to," siger Jens Salling, der har været en af partiets kandidater til dette valg.

Havde de borgerlige bevaret flertallet, forsikrer Jens Salling om, at de havde løbet rundt med vikingehjelme på. I stedet er det en lettet folketingskandidat.

"Jeg er lettet over at Stram Kurs ikke kom ind, og at vi er gået frem. Og jeg synes, det er positivt, at befolkningen hovedsageligt har stemt på partier, der vil tage et ansvar, som Socialdemokraterne, SF, Radikale, Venstre og os i det Konservative," siger en optimistisk konservativ.

Folketingskandidaterne Viktoria Kilpatrick og Jens Salling fortsatte festen selv efter flere var taget hjem

Folketingskandidaterne Viktoria Kilpatrick og Jens Salling fortsatte festen selv efter flere var taget hjem Foto: Anders Michaelsen

Socialistisk Folkeparti

Væk fra byen og ude ved 3F's hovedkvarter i Rymarken holder både SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne fælles fest i bedste socialistiske stil. Med et valgresultat, der hedder 91-75 i rødt favør, er det med en hvis forventning, jeg ankommer klokken halv to. Der må vente et rødt ragnarok af en anden verden.

Men nej. Jeg ankommer til et mørklagt 3F. Det eneste, der er tilbage, er to taxaer og en lille gruppe mennesker på en stor, tom parkeringsplads, som vil ind til åen og feste videre. Et par glade SF'ere forklarer mig, at Socialdemokraterne er taget videre, og Enhedslisten er taget hjem, skuffet over det ene mandat, de er gået tilbage.

Hvad i alverden? Lukket og slukket klokken halv to? Jeg er forbløffet, og håber ikke, at det er sådan AGF vil fejre en eventuel pokaltriumf om 100 år. Jeg når dog at fange en Folketingskandidat fra SF i Østjylland, der samtidig forsikre mig, at de er på vej videre i byen.

"Resultatet har været glimrende. En flot fremgang til os, og også et rigtig flot valg her i Østjylland. Der har været super stemning, øl og taler her i dag, og nu tager vi så ned i byen og tager nogle flere øl, og fejre det lidt mere", siger Theis Rubinke Sørensen fra SF, der ikke tør spå om, hvorvidt han selv har fået en plads i tinget. SF har ligesom de Radikale fordoblet sit mandattal og gået fra 7 til 14 mandater. Imens løber taxametret, og det samme gør jeg.

Tre SF'er og folketingskandidat Theis Rubinke Sørensen i midten på vej videre i byen

Tre SF'er og folketingskandidat Theis Rubinke Sørensen i midten på vej videre i byen Foto: Anders Michaelsen

Socialdemokratiet

For jeg kan selvfølgelig ikke slutte min valgfest-crawl uden at besøge det stærkt formodet Statsminister-parti. Jeg ringer til DSU's lokalformand Ditte Fredensborg for at høre, hvor festen nu er. Den er rykket til DSU's lokale hovedkvarter i Amaliegade tæt på Salling og Rutebilstationen.

Her ankommer jeg til en følelse af deja-vu. Flere jakkesæt med ansigter, jeg synes, jeg har set før, står i baghaven og forsøger at spille beer-pong. Det viser sig, at der er flere fra Konservativ Ungdom og Venstres Ungdom til festen i det socialdemokratisk hovedkvarter. Og en glad og lettet lokalformand.

"Jeg er glad for valgkampen er slut nu, det har været fire hårde uger, og vi har kørt på fra 6:30 om morgen til 22 om aften og nogle gange til næste morgen. Og så det er helt fantastisk, at folk gerne vil en ny retning for Danmark," siger Ditte Fredensborg fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, der kan fejre en rød sejr.

Og det kan hun så gøre i en fælles fest sammen med de andre røde og de blå.

"Alle os der aktive i ungdomspolitik, og i valgkampen har knoklet mega hårdt, og vi er jo gode venner, så vi fejre det også fælles, at det endelig er valgdag, og at det er en festdag," siger hun.

I baghaven til DSU hovedkvarter kunne lokalformand Ditte Fredensborg fejre et rødt flertal sammen med blå og røde.

I baghaven til DSU hovedkvarter kunne lokalformand Ditte Fredensborg fejre et rødt flertal sammen med blå og røde. Foto: Anders Michaelsen

Publiceret 06 June 2019 17:50