Stemmebokse, valgurner og stemmesedler er blot nogle af de ting, der skal være styr på til et folketingsvalg.

Stemmebokse, valgurner og stemmesedler er blot nogle af de ting, der skal være styr på til et folketingsvalg. Arkivfoto fra Tovshøjskolen.

Folketingsvalg:

Det skal der være styr på

Der går meget logistik og arbejde forud for onsdagens valghandling, når kommunens borgere tager afsted mod de lokale valgsteder

Af
Anders Michaelsen

Folketingsvalg I dag er dagen, hvor det bliver bestemt, hvem der skal ind, hvem der skal ud, og hvem der skal være landets statsminister de næste fire år. Her i Aarhus skal byens borgere ned til et af de 247 valgborde fordelt på kommunens 47 valgsteder for at få en af de lange og afgørende stemmesedler. At gå ind bag forhænget, sætte et kryds og aflevere en sammenfoldet seddel til en stemmeurne er en simpel manøvre. Men forud for det, der bliver kaldt demokratiets festdag, ligger meget forberedelse.

Mange af de logistiske ting i forhold til valget har Jakob Asmussen, servicedesigner i Borgerservice ved Aarhus Kommune, styr på. Og der er mange ting, der skal være klar til et folketingsvalg. Alt fra linealer til tape, papkasser, stemmesedler, hængelåse og sejlgarn, samt 270.000 elastikker til at samle og sortere stemmesedler sammen. Europaparlamentsvalget gør dog, nogle ting allerede står klar inden onsdagen morgen, hvor valget åbner.

"Da der lige har været Europaparlamentsvalg, har de fleste steder heldigvis stemmerum stående i forvejen, hvor det typisk er en pedel, der sætter det op, men alt andet bliver pakket herinde fra valgsekretariatet og leveret om morgen til valgstedet," forklarer Jakob Asmussen.

Selv det man umiddelbart ikke tænker over, skal der være styr på. Eksempelvis har forhængene, der ellers har ligget og samlet støv siden sidste valg, fået en tur i vand og sæbe, hvor det er 'Vaskeriet - en øvebane for udviklingshæmmede' i Brabrand, der har gjort forhængene klar.

"Det er vi så glade for. Og de har gjort et supergodt arbejde. Generelt er det bare så fint, at så mange frivillige borgere vil hjælpe til," siger Jakob Asmussen fra Borgerservice.

Det er 1.200 valgtilforordnede, der skal bruges til at udlevere og tælle stemmer. Og de frivillige skal, ligesom støvede gardiner, også passes og plejes. For udover materielle rammer som, stemmesedler, stemmebokse og stemmeurner, skal der være mad til de mange frivillige valgtilforordnede.

"Vi bestiller 1.200 kuverter eller heldagsmenuer til de mange frivillige. Det er morgenmad, frokost, aftensmad og natmad - de er der jo hele dagen," siger Jakob Asmussen, hvor de frivillige ved dette års folketingsvalg kan se frem til mad fra Martin Ib.

De 47 valgsteder i Aarhus åbner onsdag klokken 8 og lukker klokken 20.

Publiceret 04 June 2019 21:05