Daniel Sand (tv.), Morten Aebeloe (th.) og Kasper Vesth er mændene bag delekonceptet Wedio, hvor folk kan leje og udleje deres video- og fotoudstyr

Daniel Sand (tv.), Morten Aebeloe (th.) og Kasper Vesth er mændene bag delekonceptet Wedio, hvor folk kan leje og udleje deres video- og fotoudstyr Pressefoto: Wedio

Nomineret til østjysk iværksætterpris:

Har lavet Airbnb for fotografer og filmskabere

Den aarhusianske iværksættervirksomhed Wedio vil gøre det lettere, sikre og billigere at leje og udleje professionelt film- og fotoudstyr

Af
Anders Michaelsen

Erhverv Du kender måske delekoncepter, som GoMore, Airbnb og Happy Helper, hvor folk stiller et værelse, et lift eller hjemmerengøring til rådighed. Aarhusianske Wedio er det nye navn i rækken af delekoncepter og kan måske være på vej til at vække samme genklang blandt fotografer og filmskabere. For virksomheden, der har hovedsæde på Ny Banegårdsgade i Aarhus, har på rekordtid udviklet en hjemmeside, hvor man kan leje og udleje foto- og videoudstyr. Siden blev lanceret i december og har allerede nu udstyr for 27 millioner kroner og 650 medlemmer på platformen, hvor lejere og udlejere er alt fra hobbyfotografer, freelancere, produktions- og udlejningshuse.

Og avanceret kameraudstyr kan være rigtig dyrt. Udstyr og videokameraer kan koste op til flere hundredetusinde. Her er det tanken, at hjemmesiden skal gøre kamera- og fotoudstyr billigere og lettere tilgængelige for sidens brugere.

Wedio er nomineret til Business Region Aarhus østjyske iværksætterpris 2019 i kategorien 'effektivitet'. Det ellers ikke mange måneder siden, de tre iværksættere bag Wedio sad i en lejlighed på Jordbrovej i Aarhus Nord og besluttede sig for at sige deres fuldtidsjobs op og sætte alt ind på projektet. Det var i november, de sagde, 'nu gør vi det' til hinanden, og allerede en måned senere var hjemmesiden en realitet.

Skulle selv bruge udstyr til 100.000

Daniel Sand, der er den ene af tre iværksættere bag Wedio, har selv arbejdet som freelance videoproducer ved siden af sit studie i marketing. Han lavede alt fra bryllupsmontager og promotion- og eventvideo. I takt med opgaverne blev flere og større, blev kravene det også, og han har selv oplevet, hvor svært det kan være at få fingre i det helt rette udstyr.

”Jeg oplevede på et tidspunkt, at jeg fik en forespørgsel fra en større kunde, hvor der var behov for noget helt bestemt udstyr, jeg ikke havde. Udstyret jeg skulle bruge ville have kostet mig på den gode side af 100.000 kroner, hvis jeg selv skulle ud og købe det," siger Daniel Sand, der i stedet besluttede sig for at leje udstyret hos udlejningshuse.

Her var priserne dog stadig over Daniel Sands budget, og når han kiggede på Facebook-grupper og hos filmfolk han kendte, og fandt noget, der var i hans prisklasse, så var udstyret ikke forsikret. Ødelagde eller beskadigede han udstyret, var det potentielt noget, der kunne lukke hans forretning.

Og det var ikke kun Daniel Sand, der havde det problem. I det speciale han skrev i marketing fandt han ud af, at der var masser af fotografer og filmfolk, der kendte til de problemer, han selv havde oplevet, og var villige til at bruge Wedio.

Daniel V. Sand (tv.), Kasper Vesth (th.) og Morten Aebeloe sidder til dagligt på kontoret hos The Startup Company og arbejder på Wedio

Daniel V. Sand (tv.), Kasper Vesth (th.) og Morten Aebeloe sidder til dagligt på kontoret hos The Startup Company og arbejder på Wedio Foto: Anders Michaelsen

Vil nå ud til større markeder

Derfor har iværksætterne bag også lagt vægt på, det skal være trygt at leje og udleje sit video- og fotoudstyr. Alle bruger bliver id-verificeret, og virksomheden har lavet en samarbejdsaftale med Topdanmark Forsikring, der betyder, at lejerne ved hver lejeaftale tilkøber en forsikring, der dækker op til 300.000 kroner i den periode, udstyret er udlånt. I de fire måneder platformen har været oppe, har der dog ikke været rapporteret om noget beskadiget udstyr. Brugerne kan, ligesom man kender det fra Airbnb, anmelde hinanden, og der har heller ikke været en tommelfinger nedad endnu fra dem.

"Vi rammer direkte ned i en åre. Udstyr er ikke 'nice to have' for en filmskaber. Udstyr er 'need to have'. Og vi har på rekordtid bevist, at det som minimum er 40 procent billigere at leje udstyr igennem Wedio end fra alternative lejeløsninger, fordi markedskræfterne går ind og regulere priserne," siger Daniel Sand.

De fremtidige planer for Wedio er at udbrede konceptet til andre og større markeder som Storbritannien, Tyskland og Sverige. Spurgt til, hvor virksomheden er om fem år, siger Daniel Sand efter en velovervejet tænkepause;

”Om fem år er vi i hvert fald Europas største og foretrukne fællesskab for filmskabere og fotografere. Og så hjælper vi dem med at gøre deres arbejde endnu bedre ved at tilbyde dem redskaber, så de kan fokusere på at skabe de gode visuelle historier,” siger Daniel Sand.

Publiceret 12 May 2019 06:00