Kolo i Guldsmedgade.

Kolo i Guldsmedgade. Foto: Aarhus Update

Madanmeldelse:

Kolo tør tænke nyt, hvor de fleste blot efteraber

Nyt og anderledes mad, der indgyder respekt

Af
Jan L. Pedersen

Aarhus Update

Madanmeldelse Den relativt nyåbnede restaurant, Kolo, i Guldsmedgade kan noget. På flere fronter. De er ikke som de andre. Kokkene laver mad, som smager helt forrygende godt, er spændende og som er bæredygtig. De har umådelig god, venlig og drikbar vin på haner. Det meste er egen import, og det er naturvin, som er i afdelingen, smager godt, og man ikke skal forholde sig synderligt til. Priserne for et glas vin starter ved 50 kroner.

Ret cool vin hos Kolo.

Ret cool vin hos Kolo. Foto: Aarhus Update

Godt gemt i en aflang hule

Lokalerne husede før Krofatters Mad- og Ølbar. De gik på røven. Vist et par gange. Det gav så folkene bag Kolo chancen for at få sat skik på lokalerne.

Det er sket. Lyse lokaler uden så meget nostalgi. De er cool, og der er ikke ret meget Aarhus over dem. De er enkle uden så mange dikkedarer. Stemningen virker afslappet og selv i et propfyldt rum, var akustikken overraskende god.

Brandade med torsk, kartofler, æg og durum-rasp hos Kolo.

Brandade med torsk, kartofler, æg og durum-rasp hos Kolo. Foto: Aarhus Update

En kuglerund opstart

Brandade med torsk, kartofler, æg og durum-rasp. En ganske sjov og massiv kugle med en herlig ukompliceret smag. Lækker blød indeni. Brandvarm. Mayoen var en Karl Johan mayo og hele sennepskorn, som var genial og løftede hele oplevelsen. Afbalanceret i sennepssmagen matchede den kraftige brandade. Prisen var 75 kroner.

Sådan komponerer man et sikker hit

Gule gulerødder på en cremefraiche med hasselnødder og brunet smør. Perfekt kombination. Citron-vinaigrette god syre. Brændte hvidløg, hvor det brændte var taget alvorligt.

De var tydeligt brændte, men det var fint nok. Smagen var afdæmpet, og retten var en oplevelsen af de bedre. Smørret løftede oplevelsen.

Kolobabs med broccoli hos Kolo.

Kolobabs med broccoli hos Kolo. Foto: Aarhus Update

Det handler om et fladbrød

Signaturen hos Kolo er deres fladbrød. Ingen tvivl om det. De kalder dem kolobabs, og der er fire forskellige på menukortet. Kolo bager selv et fladbrød på en speciel type hvedemel, hvis navn er emmermel. Holder en pæn tykkelse og en fugtighed i den høje ende. Vi bestilte alle fire kolobabs. Prisen er 115 kroner stykker.

Spise dem som en kebab - hos Kolo.

Spise dem som en kebab - hos Kolo. Foto: Aarhus Update

Favoritten med friteret broccoli

Første “rulle” valgte vi at spise som en rulle. Man bestemmer faktisk selv, hvordan man vil spise sit fladbrød. Men vi valgte at rulle det selv, og spise det som en kebab.

Den her var med små buketter af friteret broccoli, en mild æblecreme, syltet glaskål og langtidsbagt hvidløgsmayo. De friterede broccoli kombineret med resten sætte nye standarder hos mig.

Friturestegt kuller hos Kolo.

Friturestegt kuller hos Kolo. Foto: Aarhus Update

Friturestegt kuller

Fiske-babben var i størrelse stor. Fisken var præcis stegt. Ingen slinger, og det var store og rene stykker fisk med god saft i. Rullen her var lidt for voldsom at spise som en rulle, men det gjorde ikke noget. Der var både kniv og gaffel til rådighed. En plain mayo med eddike, som gav diskret syre til fisken. Fisken var høj klasse. Det var retten også.

Onion batches hos Kolo.

Onion batches hos Kolo. Foto: Aarhus Update

Onion batches

Idéen er nok fra det indiske køkken. Et eller andet mix af krydderier var tydeligt. En svag chili var til stede. En mayo med blandt andet tunesisk chili var det cremede element. En opløftende servering, som ud over at være vegansk også var spicy og let at have med at gøre.

Svinebryst hos Kolo.

Svinebryst hos Kolo. Foto: Aarhus Update

Den med økologisk svin

Svinebryst med smørstegt grønkål, syltet blomkål og brunet smør fra sifon var cremen i kødserveringen. Og den var ikke uden evner. De syltede blomkål gav en fin syre til retten.

Cool og retro

Desserten var en mazarin, karamelliserede blommer, hyben og en parfait på creme fraiche. Prisen var 75 kroner. En fin dessert uden for meget sødme, men uden den store nytænkning. Den holdt et højt niveau og var perfekt tilberedt.

Fart over feltet

Betjeningen fejler ikke noget. De virker nede på jorden. Og stress er øjensynlig ikke noget, man kender til her. Med en propfyldt restaurant kunne man godt forsvarer, at der var mere end nok at se til. Men nej. De to tjenere har fart på. Jeg er stor fan af en betjening, som elsker sit job og er til stede. Og det var de hos KOLO. Sågar i en sjældent set grad.

Kolo en sen nattetime.

Kolo en sen nattetime. Foto: Aarhus Update

Åbent til sent - tiltrængt

Hvis du er sulten efter klokken 21 eller 22, så har mulighederne for god hjemmelavet mad, men udbuddet er begrænset. Det har de set hos Kolo. Her kan du få mad til klokken 01.00 og nogle gange helt indtil klokken 02.00 om natten. Det skal og er en succes, som Aarhus har manglet.

Vurdering

En ny stjerne er født. Kolo er et must at prøve, hvis du er til noget nyt. Idéen med Kolobaps er ikke set før i Aarhus. At banke så meget smag i grøntsager er et kunststykke. Kolo nytænker og her får du noget nyt. Det indgyder kun til respekt, og jo mere nyt og anderledes mad vi får i Aarhus jo bedre, hvis du spørger mig.

Og ja, der er meget grønt, og de er bæredygtige og økologiske. Men det er ikke et tøsested, selvom der var overvægt af kvinder. Jeg vil æde min gamle hat på, at 99 procent af alle mænd vil elske maden hos Kolo.

Til prisen kan jeg ikke komme i tanke om, hvor man får bedre mad. Vi giver ikke stjerner her på Aarhus Update. Men hvis vi gjorde, så var det fuldt hus for den oplevelse, vi havde på Kolo. Intet. Absolut intet kunne vi finde at kritisere. Irriterende. Men sandt.

Kolo

    Guldsmedgade 32, 8000 Aarhus

Publiceret 10 April 2019 17:00