Foto RitzauScanpix/Henning Bagger

15. marts var 2500 på gaden for at protestere mod klimaforandringer. I Aarhus er der en spirende græsrodsbevægelse, der er meget bekymret for klimaet. Foto RitzauScanpix/Henning Bagger Ritzau Scanpix

Unge ildsjæle og bekymrede bedsteforældre:

Den spirende klima-græsrodsbevægelse i Aarhus

De er drevet af stor bekymring for, hvordan fremtidens klima bliver

Af
Trille Skøtt-Jensen

Græsrødder Fredag 15. marts var vi i Aarhus vidne til at 2.500 børn, unge og ældre i protest gik gennem det centrale Aarhus. Det var ikke kun i Aarhus, det skete. Over hele verden demonstrerede børn og unge.

Men hvem er de egentlig? Dem, der nu går på gaden for at demonstrere med skilte som: "Der er ingen Planet B", "The climate can change, can we?" Dem, som blev anholdt efter demonstrationen, fordi de spærrede Frederiks Allé af? Hvorfor gør de det?

Lokalavisen Aarhus har mødt nogle af dem. Det er spirende græsrodsbevægelser, der skyder op. De er så nystartede, at de ikke er egentligt organiserede endnu. Derfor er det også meget svært at sætte et tal på, hvor mange aktive klimaaktivister, der er i Aarhus. Men noget er der i gang.

Fælles for dem, vi har mødt er, at de er meget bange. Klimaproblematikken er stor og kompleks. Men det, som de samlet er mest bekymrede for, og det, som gør dem oprørte, er varmeudviklingen på jordkloden og CO2- indholdet i atmosfæren. Alle henviser til, at videnskaben er meget klar på det her punkt. Hvis temperaturen stiger blot 2 grader, så vil der ske en dominoeffekt af klimatiske forandringer.

Bedsteforældrenes Klimaaktion

Videnskabsjournalist Gordon Vahle fra Lystrup er med i 'Bedsteforældrenes Klimaaktion', og han forklarer det således:

"Det er for mig fuldstændigt uforståeligt, at politikerne læner sig tilbage og siger, at videnskaben nok skal finde på en løsning, når de samme politikere ikke tror på det videnskaben fortæller. 99 procent af klimaforskerne siger, at der ikke findes et teknologisk fix, der kan bringe os ud af dilemmaet ,og at det går grueligt galt, måske allerede efter en temperaturstigning på 2 grader, hvis ikke vi gør noget," forklarer han.

'Bedsteforældrenes Klimaaktion' er én af de aktive grupper. Og også den ældste. Gruppen opstod i foråret 2017 som en temagruppe under 360 klimabevægelsen. I Aarhus er der omkring 25 aktive bedsteforældre i gruppen. De rådgiver om at leve klimavenligt, og de var blandt andet med i den store klimastrejke, der gik gennem Aarhus.

Nina Sandal Holm sagde 15. marts velkommen til de 2500 deltagende i klimastrejken i Aarhus. Hun håber på endnu flere næste gang.

Læs mere om Nina og den Grønne Studenbevægelse herunder.

Extinction Rebellion hedder gruppen af aktivister, der protesterer mere håndfast. Det var gruppen, der spærrede Frederiks Allé af efter demonstrationen og selvom de godt kan forstå, at folk blev irriterede over, at trafikken gik i stå, så håber de på, at det får folk til at snakke om klimaudfordringerne. Gruppen lader sig gerne anholde, hvis det er nødvendigt. Ved aktionen den 15. mart blev en 70-årig bedstemor anholdt. Hende har vi talt med.

Læs mere om Extinction Rebellion her

Publiceret 04 April 2019 10:00