29-årige Nina Sandal Holm bor på Ingerslevs Boulevard i en taglejlighed. Hun stod 15. marts i spidsen for klimastrejken i Aarhus.

29-årige Nina Sandal Holm bor på Ingerslevs Boulevard i en taglejlighed. Hun stod 15. marts i spidsen for klimastrejken i Aarhus.

Nina stod bag kæmpe klimastrejke i Aarhus: "Det er et nødråb - Vi skal have en folkelig bevægelse"

Fredag 15. marts bød Nina Sandal Holm velkommen til 2.500 børn og unge og stod i front for den store klimastrejke

Af
Trille Skøtt-Jensen

Klimaktivist Hun er faktisk lidt nervøs, da hun skal tale med Lokalavisen. For det med presse er helt nyt i hendes liv. Fredag 15. marts talte hun med mange medier og var på live i landsdækkende tv. Alle medier ville høre, hvorfor der skulle klimastrejkes. Nina Sandal Holm stod bag den store demonstration i Aarhus. For hende var det en fantastisk dag.

"Det var som en drøm, der gik i opfyldelse. Jeg havde jo joket med, at vi skulle gøre Rådhuspladsen for lille. Men det skete jo faktisk," fortæller hun med et lille smil.

Hun har for sig selv kæmpet en klimakamp i mange år. Hun køber næsten ikke nyt tøj, køber kun aflagt elektronik og flyver ikke. For hende har det været en personlig omstilling. Hun føler ingen afsavn, men føler det befriende og meningsfuldt. Men hun syntes, hun blev ensom i sin egen klimakamp. Nina ville gerne mere.

Sidste år tog hun et nyt skidt. Og derfor stod hun pludselig stod som en af mange i verden og bød velkommen til en politisk klimademonstration, den største koordinerede af slagsen i verden.

Sidste efterår meldte hun sig hos Den Grønne Studenterbevægelse i Aarhus, da den lige var startet. Herigennem fik hun kontakt med 'Fridays for Future'. Og hun blev opfordret til at arrangere klimastrejken i Aarhus.

Hendes drøm er klar. Hun vil være med til at skabe en folkelig bevægelse.

"Vi skal skabe en modreaktion mod den linje, som Danmark og verden har befundet sig i, i mange år. Hvor vi i mange år har hørt om de her problemer, men hvor der grundlæggende ikke er sket det store," siger hun.

Det er et nødråb

Nina mærker at der sker noget nu. Og selvom hun er dybt bekymret for nutiden og frygter en fremtid med menneskeskabte naturkatastrofer, så har hun fået et håb nu.

"Det er som om, vi er en hel masse mennesker, der ikke kan klare at være vidne til det her længere. Nu kan vi rent faktisk komme ud på gaden og kigge hinanden i øjnene. Og vi bliver bare flere og flere. Det er fantastisk," siger hun.

Hun er meget bevidst om, at hun med Klimastrejken har kontakt med mange børn og unge. Selv er hun 29 år.

"Jeg ser også mig selv som en, der med min alder, skal skabe håb for børnene. At vise, vi står sammen og kan faktisk noget sammen. Det er en genration af virkelig ansvarsfulde og handlekraftige børn og unge." siger Nina.

Men hun understreger, at det ikke er børnene og de unge, der skal lave forandringerne.

"Det her er et nødråb fra vores side. Vi vil for alt i verden have de voksne generationer med. Det er alt for stor en byrde, alt for stort et ansvar at stå med det her og skulle ændre hele den måde som verden fungerer på," siger hun.

Nina er først lige begyndt på sin aktive, udadvendte klimakamp. Hun fortsætter. Næste klimastrejke bliver den 24. maj. Stedet er uvist endnu.

Efter demonstrationen 15. marts afspærrede en gruppe aktivister Frederiks Allé. Det var gruppen Extinction Rebellion og Lokalavisen har mødt dem. Du kan læse mere om gruppen ved at klikke på linket.

Publiceret 04 April 2019 10:00