Anna Saurmilch (til venstre) og Anne Thuesen Holst har godt gang i den lille, bæredygtige købmand ved Godsbanen.

Anna Saurmilch (til venstre) og Anne Thuesen Holst har godt gang i den lille, bæredygtige købmand ved Godsbanen. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Bæredygtig købmandsbutik flytter i større lokaler

Raa Aarhus er blevet kendt blandt flere aarhusianere. Nu udvider den lille, bæredygtige købmandsbutik ved Godsbanen

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

købmand I en lille grøn vogn ved siden af Godsbanen ligger den bæredygtige købmandsbutik Raa Aarhus, men til maj skifter den lokaler og flytter ind i den sorte vogn, der ligger lige ved siden af.

Det er studiekammeraterne og de to 24-årige veninder, Anne Thuesen Holst og Anna Saurmilch, der står bag den lille bæredygtige biks. De åbnede butikken i 2017, og den er blevet så stor en succes, at de to kvinder har fået mulighed for at rykke i egne og større lokaler. Hidtil har de delt den grønne vogn med Aarhus Økologisk Fødevare Fællesskab.

"Al overskuddet fra forretningen har vi brugt til at købe nye varer, så vi er gået fra at have 10 varer, til at vi nu sælger 30. Vi har endnu ikke trukket løn ud til os selv," fortæller Anne Thuesen, og Anna Saurmilch supplerer:

"Det er det bæredygtige, der motiverer os - ikke økonomien."

Bæredygtighed er vigtigt

For de to biologistuderende er det absolut vigtigste, at alt i forretningen er bæredygtigt. Derfor sælger de heller ikke plastikposer eller bøtter til at købe tingene med hjem i. Kunderne kan enten købe nogle små stofposer, eller de kan have deres egen emballage med, som de kan fragte varerne hjem i.

"Vores kunder er så søde. Når de handler hos os, tager de sig god tid, og vi tager os også god tid - da vi mener, at det er vigtigt, at vi har en god dialog med dem. Der var en kunde, der havde lavet nogle små stofposer. Dem fik vi foræret, og så kunne vi sælge dem hernede til de andre kunder. Altså det er jo sindssygt sødt, og vi var helt rørte," lyder det fra de to.

Drømmen om mere

Indtil videre sælger de for eksempel ikke frugt og grøntsager, men det kan sagtens være en mulighed i fremtiden.

"Vi håber selvfølgelig, at det her bliver en endnu større succes, end det er i forvejen. Vi håber på en rigtig butik på et tidspunkt. Vi ved selvfølgelig ikke, hvad fremtiden bringer,

men vi kunne godt tænke os et bæredygtigt supermarked," siger Anne Thuesen Holst.

Hun åbnede butikken sammen med Anna Saurmilch og en mere i sin tid, fordi de blandt andet er meget i kontakt med emnet på deres studie.

"Vi er især på grund af vores studier blevet opmærksomme på, hvor stort et problem det rent faktisk er med plastik og emballage i verden, og derfor er det meget vigtigt for os, at vi har fokus på bæredygtighed," lyder det fra de biologistuderende, der bruger en masse af deres faglige viden i forbindelse med deres butik.

De er færdige med studiet til efteråret/vinteren, men inden de skal i gang med at læse deres kandidat, putter de lige et halvt års pause ind, hvor de blandt andet gerne vil have endnu mere fokus på Raa Aarhus.

Raa Aarhus

    Det nye sted åbner 4.-5. maj

    Man kan blandt andet købe bambustandbørster, havregryn, kaffe, nødder, pasta og karklude, der er fri for mikrofiber

    De bestræber sig på at have danske leverandører og især aarhusianske, så vidt det er muligt

    De har lige startet en crowdfunding, hvor de skal bruge 35.000 kroner til den nye vogn samt fødevaredispensere

    Der er åbent mandag og onsdag klokken 16-18.30 samt lørdag klokken 12-15

Publiceret 23 March 2019 08:00