Næsten 2000 børn og ugen klimastrejker i disse timer i Aarhus.

Næsten 2000 børn og ugen klimastrejker i disse timer i Aarhus.

1.500 børn og unge klimastrejker i Aarhus

Opbakningen til Klimastrejken er kolossal og intitiativtager Nina Sandal Holm er meget rørt

Af
Trille Skøtt-Jensen

Lige nu er omkring 1.500 børn og unge samlet i Aarhus. De strejker sammen med børn og unge i 114 andre lande i dag, for at sætte fokus på klimapåvirkninger.

"Det kommer til at gå ud over os. Når de voksne ikke gør noget, så er vi nødt til at komme frem," lød det fra Aya på 13 år fra Ellevangskolen i Risskov.

Allerede klokken 9 myldrede børn og unge frem til den store klimastrejke demonstration, som i løbet af de næste timer tager dem en tur rundt i Aarhus og tilbage til Rådhuspladsen. De er bevæbnet med gåpåmod og skilte, hvor der står: "There is no planet B", "The climate can change, can we?", "Raise your voise, not the sea level" og mange flere slagord.

Det giver håb for fremtiden. Det lagde intitiativtager 29-årige Nina Sandal Holm fra den Grønne Studenterbevægelse i Aarhus og Klimastrejke Fridays for future Denmark ikke skjul på, inden hun skulle byde velkommen til strejken.

"Jeg havde slet ikke troet, der ville komme så mange. Jeg er så glad. Det giver håb," sagde hun til Lokalavisen, inden hun måtte hast over til et live tv interview.

For ikke bare børn og unge myldrede frem. Det gjorde medierne også. Alle ville de høre, hvad børnene tænker.

"Hvis vi ikke gør noget, så bliver det vores problem. Og ikke bare vores. Der kommer jo også andre efter os. Det er vores fremtid," sagde 12-årige Sebastian fra 6. A på Virring Skole.

12-årige Sebastian (til venstre) var sammen med klassekammeraterne fra 6. A på Virring Skole til klimademonstration

12-årige Sebastian (til venstre) var sammen med klassekammeraterne fra 6. A på Virring Skole til klimademonstration

Han var sammen med flere kammerater fra skolen kommet. Og forældrene havde givet dem lov at være med.

Mange af de andre unge Lokalavisen talte med, havde faktisk fået lov af deres lærer til at gå med. Der var ovenikøbet flere lærere med, for at passe på de unge.

Foto RitzauScanpix/Henning Bagger

Foto RitzauScanpix/Henning Bagger Ritzau Scanpix

For rigtig mange af dem, er det første gange, de overhovedet prøver at være med til en demonstration.

"Velkommen til. Velkommen til en vej ud af magtesløsheden og håbløsheden. I skal bare vide, vi er her allesammen, fordi vi har et inderligt ønske om at skabe en bedre fremtid," lød det blandt andet fra Nina Sandal Holm, da hun bød den store flok velkommen.

Østjyllands Politi fortæller, at det hele er gået stille og roligt.

Klimastrejken er organiseret af græsrodsbevægelsen Fridays for Future. Den opstod i august 2018 efter den svenske 15-årige pige Greta Thurnbeg satte sig ned foran den svenske Rigsdag, hver dag i tre uger, for at sætte fokus på manglen på handling for klimaet. Hun postede på Instagram og Twitter, hvad hun lavede og derfra har det spredt sig. Hun har besluttet sig for at "strejke" fra skole hver fredag, indtil de svenske politikere har lavet en sikker plan for, hvordan de vil sikre sig, at de lever op til Paris aftalen .

Hashtagget #FridaysForFuture og #Climatestrike spredtes og mange andre unge og voksne begyndte herefter at protestere udenfor regeringsbygninger verden over. Fredag blev den hidtil største klimademonstration

Publiceret 15 March 2019 10:30