Forslag: Aarhus skal have røde og grønne vikinger som fodgængersignal

Røde og grønne mænd skal blive til røde og grønne vikinger i udvalgte områder i Aarhus, hvis det står til rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V)

trafik Der er mange idéer for tiden for, hvordan fodgængersignalerne skal se ud. Skal det være grønne mænd, kvinder, intet køn eller noget helt fjerde, der skal signalere, hvornår vi skal gå over gaden?

I Aarhus har rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V) også et forslag. Han vil markere Aarhus’ særlige plads i Danmarks vikingehistorie ved at udskifte fodgængersignaler flere steder i bymidten med røde og grønne vikinger.

”Mange kender ikke til Aarhus’ særlige betydning for vikingetiden, og det vil jeg gerne lave om på. Vi vil fortælle de glemte historier og brande Aarhus som den vikingeby, vi er. Med et beskedent budget kan vi skifte udvalgte fodgængersignaler og skabe reel værdi for både turister og aarhusianere,” siger Bünyamin Simsek i en pressemeddelelse.

Mange af gaderne i bymidten har ligget samme sted siden vikingetiden i 900-tallet, og det er ekstraordinært for Aarhus, lyder det i pressemeddelelsen.

”Mange danske byer har markant betydning for vikingetiden, men ingen har som Aarhus bevaret sin geografiske placering siden da. Det er ikke tilfældigt, at vi har gader som Graven og Volden. Her går man direkte oven på vores egen historie,” fortæller Lars Krants, overinspektør hos Moesgaard Museum.

1.000 kroner per lyskryds

Udskiftningen af fodgængersignalerne skal suppleres med historier i byrummet, som skal gøre både turister og aarhusianere klogere på byens vikingetid. Moesgaard Museum vil være en tæt samarbejdspartner i forbindelse med udskiftningen.

Det er endnu ikke besluttet hvilke områder, hvor vikingesignaler skal erstatte de klassiske røde og grønne mænd, men det koster cirka 1.000 kroner for hvert signal, der skal udskiftes.

amp

Publiceret 06 March 2019 14:50