Köz i Nørre Allé.

Köz i Nørre Allé. Foto: Aarhus Update

Madanmeldelse: Köz ramte inden for skiven - det tyrkiske spyd i Nørre Allé kan noget med kød

Ærlig mad, som smager godt, lyder det fra anmelderen

Af
Jan L. Pedersen

Aarhus Update

madanmeldelse Tyrkisk mad kan være en blandet fornøjelse. Spændet er fra forrygende til uspiseligt. Det tyrkiske køkken er mangfoldigt, men den typiske tyrkiske mad på spisesteder og takeaways i Aarhus er mainstream. Vi satte os for at teste Köz Grill i Nørre Allé. Et relativt nyåbnet spisested, som også gør sig i takeaway. Jeg har besøgt Köz Grill fysisk en gang før. Nu var det takeaway derfra.

Mottoet her er dansk kød og tyrkisk smag

Det var ikke tyrkiske egnsretter, der var på menukortet. Desværre, men derimod de velkendte tyrkiske retter. Dem vi kender, og de fleste af os har et forhold til. Sådan er det. Men derfor skal et godt måltid mad ikke forklejnes, trods enkeltheden og populariteten.

Tydelig og vigtig information

Når vi taler om kød tilberedt over en trækulsgrill, så er det afgørende for resultatet, at kødet ikke har fået for meget. Det sker alt for ofte, og så er det tæt på uspiseligt. Det sker sjældent, hvis kødet er rødt eller rosa grillet. Derfor skal du huske at fortælle, eller skrive, at kødet skal være mindst rosa-grillet. Hvis det får for meget, så bliver det sejt.

Et let og brandvarmt valg

Dürüm er en sællert på menukortet. Men jeg synes ikke, den er verdens bedste som takeaway. Men derimod så synes jeg, deres grillretter er gode som takeaway. Derfor blev det til to af dem, plus det løse.

Friskbagt brød.

Friskbagt brød. Foto: Aarhus Update

Lammemenuen

Marineret lam på spyd serveret med ris, hummus, tzatziki, brød, salat, grillet peberfrugt og tomater. Prisen var 100 kroner. En pæn omgang, hvor kødet var perfekt grillet. Kun et stykke var sejt - resten mørt. En stor og flot omgang, som holdt op mod prisen var overraskende god. Salaten var frisk og pæn syrlig, og klart en vinder. En hæderlig og ærlig ret.

Dagens lammeservering.

Dagens lammeservering. Foto: Aarhus Update

Kalven

Marineret kalv på spyd serveret med ris, hummus, tzatziki, brød, salat, grillet peberfrugt og tomat. 100 kroner for sådan en omgang. Tilbehøret i grillretterne er de samme, og det giver god mening. Kødet er centrum her, og tilbehøret spiller andenviolin. Dog respekt for det grønne tilbehør som grillet peberfrugt og tomat, der gav retterne et efstra pif. Hummussen var god. Tzatzikien var fast i konsistensen, men til gengæld svag i smagen. Resten var en god oplevelse.

Kalv og Adana.

Kalv og Adana. Foto: Aarhus Update

Som en ekstra test bestilte vi en Adana, som er krydret, hakket oksekød, blandet med en masse krydderier og grillet på spyd. Et fint spyd, hvor krydderierne klart løftede den her Adana op på et smagsmæssigt niveau, som gør, at vi bestiller den igen.

En tyrkisk omgang.

En tyrkisk omgang. Foto: Aarhus Update

De kom godt en time for tidligt

Vi bestilte hos Just Eat. Her havde vi selv valgt tidspunktet. Hvis man er den type, hvor et måltid betyder noget, så bestiller man i god tid. Det gjorde vi. Måske også i for god tid, for maden kom 1 timer og fem minutter før, vi havde skrevet. Det var ikke Just Eat, som kom med maden, men Köz Grill selv. Bare så det er på plads.

Jeg ringede til Köz Grill. De undskyldte og sagde, det var en klar fejl fra deres side, og ville sende en ny omgang til aftalte tidspunkt. Vores mad blev afhentet efter 10 minutter. Vores oprindelig bestilling kom til tiden. Men det tæller ned, at man ikke har styr på leveringstidspunktet. Det er uprofessionelt - længere er den ikke.

Vurdering

Hvis du er til tyrkiske krydderier, og kød på en trækulsgrill, så er Köz Grill et godt bud på ærlig mad, som smager godt. Det er ikke avanceret mad. Det er heller ikke specielt etnisk - ud over krydderierne. Men det er fastfood, som er ærlig. Det giver sig ikke ud for mere, end det er. Vores oplevelse med Köz Grill var god. De kom for tidligt, men det var i princippet lige meget, da vi i andet forsøg fik vores mad leveret brandvarmt. Noget som er en sjældenhed, når vi taler takeaway.

Kødet var mørt på nær et par stykker. Det var saftigt, rosa og flot grillet. Ros for det. Alt i alt i en god omgang, som jeg kun kan anbefale.

Köz Grill

    Nørre Allé 41

    8000 Aarhus C

    Telefon: +45 60 72 72 60

Publiceret 04 January 2019 06:00