Carlton.

Carlton. Foto: Aarhus Update

Madanmeldelse:

Carlton - Latinerkvarterets klassiske brasserie er som at komme hjem

Madanmelderen mener, at Carlton har styr på den klassiske, franske kogebog

Af
Jan L. Pedersen

madanmeldelse Carlton er som skabt til Latinerkvarterets brostensbelagte torv i Aarhus. Den franskinspirerede restaurant ligger smuk ved Pustervig Torv. Carlton minder om et fransk brasserie uden fine fornemmelser. De gør ikke meget ud af sig selv. Det har de aldrig gjort.

Når man laver god mad, har et anstændigt vinkort, en betjening som kender de gamle dyder, og ellers ligger i hjertet af Aarhus, så kommer gæsterne af sig selv.

Hvor svært kan det være?

Tuntatar med en fin syre, som spillede pænt sammen med den møre tun. Det var store stykker tun. Den var rørt med purløg og karse som grønt element. Jeg drak Riesling fra Dr. Loosen til, og det var jeg svært tilfreds med - både den og resten af min Champagne passede fremragende. 115 kroner var prisen, og en let start.

Tuntatar.

Tuntatar. Foto: Aarhus Update

Stort, skønt og vanedannende

Foie gras terrine med kvædekompot og en lille briochebolle, som er ristet i smør. Hold kaje, hvor sad den i skabet. Kvædekompotten var ikke særlig syrlig, men heller ikke for sød. Ret godt ramt til den fede foie gras.

Foie gras terrine.

Foie gras terrine. Foto: Aarhus Update

Sådan skal en fiskesuppe laves

Fiskesuppen var lavet på skrog af pighvar. Den var med torsk, kammusling, blåmuslinger og jomfruhummer. En smuk skummet suppe. En fin kraftig sag, hvor der ikke var sparet på fløden. Torsken var saftig og ikke tør, som den slags hvid fisk har tendens til at være i en fiskesuppe. Det fortæller, at køkkenet tager opgaven alvorligt. Fiskesuppen fås næppe bedre i Aarhus. Den så lidt underspillet ud med sin hvide farve, men under uskylden ventede en generøs suppe, som dansede helt tæt med mine smagsløg. 205 kroner var prisen.

Fiskesuppen.

Fiskesuppen. Foto: Aarhus Update

Brasserie, boeuf og frisk estragon

Boeuf Bearnaise af oksemørbrad med hjemmerørt bearnaise og med frisk estragon. Et bagt hvidløg var det grønne element. Bøffen var høj og mør. Ganske enkelt perfekt tilberedt. Bøffen var glaseret, hvilket jeg sætter pris på - og som man ikke får så ofte. Hatten af for bearnaisen og den friske estragon. Det burde være obligatorisk, man brugte friske krydderurter, men det ser vi alt for sjældent. Carlton trak stikket hjem her. Det var et skønt bekendtskab. Vi måtte betale 295 kroner, hvilket klart er en god pris.

Bouef Bearnaise.

Bouef Bearnaise. Foto: Aarhus Update

Franske landportioner

Isdesserten var voldsom. Den troede jeg, at man skulle længere vestpå for at få. Fem store kugler på brændte nødder og tilhørende lun chokoladesauce. Klassisk omgang uden så meget snak. Det slog os næsten ned af stolen. Men den her dessert ville også have været stor og god i halv størrelse. 95 kroner var prisen.

Is på Carlton.

Is på Carlton. Foto: Aarhus Update

Desserten.

Desserten. Foto: Aarhus Update

Vinen matchede ikke maden

Vi fik tre anbefalinger af den unge tjener. En af anbefalingerne var en flaske Chorey Les Beaune fra Domaine Poulleau Père til 425 kroner. Et godt køb for en moderne flaske Bourgogne. Champagnen kostede 220 kroner, mens de to glas hvidvin, vi fik, kostede 85 kroner stykket. Vinen var generelt rigtig god til prisen, men det haltede med parringen til maden.

Vi drak en Sancerre til vores foie gras, hvilket var den unge flinke tjenerens anbefaling. Den sad på ingen måde lige i skabet til den ellers perfekte terrine. Tværtimod og langt fra. Den var alt for syrlig og mineralsk. Men min makker, som havde valgt foie gras, tog det pænt. Hun havde mere Champagne tilbage. Den passede bedre, og den drak hun til.

Vurdering

Carlton er still going strong. Jeg kan godt lide Carlton. Det er en oase. Et sted hvor tiden står stille. Maden er ærlig, og der er nok af den. Jeg syntes, køkkenet slap ualmindelig godt fra vores besøg. De store portioner kan næppe kaldes fejl, men en bevidst handling.

Køkkenet kan den klassiske franske kogebog. Der var ingen slinger, og jeg mindes ikke, jeg har spist bedre på Carlton end den fredag i sidste uge.

Carlton holder fast i den samme stil, og det er gæsterne glade for. Vi kender niveauet, og det holder. Hvis du ikke har besøgt Carlton, så er opfordringen hermed givet videre.

Restaurant Carlton

    Rosensgade 23

    8000 Aarhus C

Publiceret 01 December 2018 10:00