Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, ønsker, at der bliver lavet en helhedsplan for at gøre Store Torv og Lille Torv kønnere.

Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, ønsker, at der bliver lavet en helhedsplan for at gøre Store Torv og Lille Torv kønnere. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Opfordring: Ud med Vanddragen og forskøn Lille og Store Torv

Direktør for Aarhus City Forening Claus Bech ønsker at lave en helhedsplan for Bispetorv, Lille Torv og Store Torv

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

vanddragen De seneste dage har der været en del debat om den såkaldte Vanddrage på Store Torv. Teknik og Miljø rådmanden Bünyamin Simsek (V) har opfordret til, at man flytter Vanddragen til et helt andet sted i byen, og den udmelding er direktøren for Aarhus City Forening Claus Bech helt enig i, men han tænker også større tanker for hele området.

"For et par år siden blev der jo lavet en forskønnelse af Bispetorv, og nu er det tid til etape to, og nu skal vi kigge på både Lille Torv og Store Torv. Jeg synes, at der skal skabes en sammenhæng mellem Bispetorv, Lille Torv og Store Torv. Man kan blandt andet søge inspiration hos Salling Roof Top, hvor der er blevet skabt et hyggeligt og spændende miljø, som folk bruger," siger Claus Bech.

Han mener ikke, at byen kan være tjent med Vanddragen, som den ser ud lige nu - hverken placeringen af den, eller udseendet på den.

"Den er jo ikke særlig køn at se på og trænger til en kærlig hånd," konkluderer Claus Bech og henviser til den ikke særlig pæne overflade på Vanddragen.

Helhedsplan for området

I forbindelse med at skabe en sammenhæng mellem de tre torve, mener Claus Bech også, at det er vigtigt at evaluere på Bispetorv - hvad har fungeret, og hvad kan gøres bedre?

Han ønsker, at der bliver skabt et mere grønt miljø på Lille Torv og Store Torv, og at der bliver mulighed for, at man kan tage ophold og sidde og nyde torvene.

Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, mener ikke, at Vanddragen er særlig køn.

Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, mener ikke, at Vanddragen er særlig køn. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

"Da der var Verdensbilleder og midnatsåbent, testede vi af, hvordan aarhusianerne tog imod, at der var opstillet små siddemuligheder på Lille Torv, og det fungerede. Det kunne også være rigtig fint, hvis der kunne blive noget mere permanent udeservering på Store Torv. For mange år siden havde Hotel Royal faktisk udeservering på store Torv, og det kunne jo være, at det kunne blive genskabt," siger Claus Bech og fortsætter:

"Lige nu går folk jo bare igennem de to torve, og jeg synes, at vi skal have skabt et miljø, som borgerne benytter sig af, og derfor skal der udtænkes en helhedsplan med forskønnelse for området. Store Torv er lige foran domkirken, og derfor er det et rigtig vigtigt torv for byen."

Pissoir om natten

Han pointerer også, at Vanddragen bliver brugt som pissoir af mændene i nattelivet, og om dagen leger børnene i det.

"Det kan vist ikke have sin berettigelse," siger han.

Rådmand Bünyamin Simsek synes også, at forskønnelsen af de tre torve er en god idé, men pointerer, at Aarhus Kommune ikke alene kan få det til at lykkes at skabe liv på torvet.

"Vi er afhængige af, at der er nogle samarbejdspartnere, Aarhus Kommune kan ikke gøre det alene. Vi driver jo ikke forretninger og restauranter, men vi kan gøre det grønnere på torvene, og jeg er meget interesseret i at få henvendelser om, hvordan vi kan gøre torvene bedre," siger Bünyamin Simsek og fortsætter:

"Vores torve står uudnyttet hen, og vi skal have skabt mere liv og glade dage på dem, så jeg kan godt lide Claus Bechs tanke om en helhedsplan."

Det koster penge

Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvor meget det vil komme til at koste, hvis Vanddragen skal flyttes, og det er heller ikke besluttet endnu, at det skal ske, men Simsek arbejder for det. Inden han kan lave en indstilling til byrådet, kræver det dog, at der en række punkter, der bliver belyst, herunder økonomien.

"Vi er stadig for tidligt i processen til, at vi kan sige noget omkring, hvad det vil koste. Det giver god mening at tænke torvene ind i en helhedsplan, men det skal gøres ordentligt, så jeg kan lave et forslag til byrådet, som skal være med til at beslutte det," påpeger Simsek.

I forbindelse med debatten om Vanddragen kom det frem i JP Aarhus, at Statens Kunstfond ikke kræver erstatning, hvis Vanddragen bliver flyttet, hvilket glæder rådmanden.

Publiceret 14 June 2018 13:25