Nikola Kova er blevet årets nye jazznavn, fordi han eksperimenterer med en vifte af elektroniske effekter på sin saxofon, der tilføjer et helt nyt sæt farver til den musikalske palet

Nikola Kova er blevet årets nye jazznavn, fordi han eksperimenterer med en vifte af elektroniske effekter på sin saxofon, der tilføjer et helt nyt sæt farver til den musikalske palet Pressefoto

Årets nye jazzmusiker er en ung aarhusianer

21-årige Nikola Bankov gik og ærgrede sig over sine aflyste koncerter, da han blev udråbt til at være årets nye navn

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Nikola Bankov skulle have været på en tour i Europa, men måtte blive hjemme i Aarhus og øve sig i stedet, fordi corona gjorde det umuligt at rejse.

Hans debutalbum 'Bright Future' udkom i september sidste år og vandt i hans hjemland, Slovakiet, en pris for at være den bedste jazzudgivelse. Alligevel blev Nikola Bankov overrasket, da juryen ved Danish Music Award Jazz 2020 for nylig nominerede ham til at blive Årets Nye Navn.

Endnu mere overrasket blev han, da han vandt.

"Jury er en sammensat af 19 internationale musikere, der laver blind-lytning, så de ved ikke, hvem de hører spille. Jeg er meget beæret over at de indstillede mig og gav mig prisen. Jeg er glad for, at nogen sætter pris på mit arbejde og alt det vi har lagt i albummet," siger han og smiler genert.

Han har valgt at sætte sig et stille sted på Godsbanens Café, Spiselauget, hvor vi mødes over en simpel kop te.

Og på spørgsmålet om, han nu er en shooting star, vinker han afværgende med hænderne og ryster på hovedet.

"Neeeej, det ved jeg ikke. Men prisen motiverer mig til at fortsætte arbejdet og gøre det endnu bedre," siger han beskedent.

Musik er mit liv

Ved uddelingen på Bremen Teater i København, var der kun et begrænset publikum. Nikola Bankov havde kun sin klaver-makker med, så der var ikke nogen ståhej over hans nye titel. Men hans familie sad hjemme i Slovakiet og så awardshowet via livestream.

"De jublede, da mit navn blev læst op og skrev straks en mail til mig," siger den ydmyge musiker, der har spillet siden han var syv år.

Nikola Bankov bor i Aarhus, fordi han havde fået anbefalet det rytmiske konservatorie her i byen af en musiker, han mødte på en sommerskole i Valencia. Han har tidligere studeret på Berklee College of Music og Conservatorium van Amsterdam.

I dag er han meget begejstret for Aarhus, for konservatoriet og for at læse rytmisk musik fremfor kun jazz.

"Jeg elsker den danske livsstil. Folk er gladere og mere afslappet her end i mit land. Og så er jazz-scenen stor i forhold til i Slovakiet," forklarer han.

Nikol Bankov glæder sig til at komme ud og spille med sit band i foråret.

Han har allerede spillet for aarhusianerne på Jazz Festival, Gyngen, Jazz Boat Aarhus og Erlings Jazz- og Ølbar. En planlagt Europa Tour blev som tidligere nævnt aflyst, da den lige var kommet godt i gang.

"Vi nåede lige Kolding, Aarhus og London men måtte aflyse Berlin, Finland, Rusland og Slovakiet," siger hovedpersonen i Nikola Bankov Band, der udgøres af nogle af de bedste og mest efterspurgte unge jazztalenter.

De arbejder seriøst og intenst.

Nikola Bankov Band udgøres af nogle af de mest efterspurgte unge jazztalenter. De er John Riddell, Jens Mikkel Madsen, August Korsgaard, Jonas Gravlund og Nikola Bankov.

Nikola Bankov Band udgøres af nogle af de mest efterspurgte unge jazztalenter. De er John Riddell, Jens Mikkel Madsen, August Korsgaard, Jonas Gravlund og Nikola Bankov. Pressefoto

Søger nye grænser

"Jeg øver mig på min saxofon fire timer om dagen. Jeg vil finde min egen stil og mit eget sprog. Nogle skriver om mig, at jeg har opnået det, men det er svært for mig at vurdere, for min musik er et miks af alt jeg har hørt. Slovakiet påvirker min musik for eksempel når jeg improviserer, men jeg ved ikke, om andre kan høre det," funderer han.

Danish Music Award Jazz skriver i sin begrundelse for at Nikola Bankov vandt, at han i sandhed afsøger grænserne på sit instrument.

Og at han med sit debutalbum, 'Bright Future', er braget ind på den internationale jazzscene med en forfriskende og original lyd, der er kombineret med inspirerende og fængende melodier. På albummet medvirker desuden den verdenskendte tenorsaxofonist, Seamus Blake fra USA.

"Nikola eksperimenterer med en vifte af elektroniske effekter på sin saxofon, der tilføjer et helt nyt sæt farver til den musikalske palet. Musikken kombinerer moderne jazz og elektronisk musik på en måde, der skaber en frisk lyd og unik liveoplevelse," skriver Jazz Danmark, der står bag prisuddelingen.

Fakta

Nikola Bankov

Spiller altsaxofon

Er 21 år og fra Slovakiet

Var som 16-årig 'Discovery of the festival' blandt nye musikere i Slovak Jazz Competition

Fik sidste år prisen for det bedste jazzalbum i Slovakiet

Er Årets nye Navn ved Danisk Music Award Jazz 2020

Publiceret 19 December 2020 10:00

annonce

STIHL præsenterer ny klimastrategi - vil være klimaneutrale

STIHL præsenterer en ny og ambitiøs klimastrategi, der skal gøre koncernen klimaneutral. Først ude er Tyskland, hvor virksomheden skal blive klimaneutral i 2021. STIHL planlægger også at øge energieffektiviteten med mindst 40 procent frem til 2030. På det nordiske hovedkontor i Stenkullen producerer et solcelleanlæg allerede grøn strøm, og ambitionen er at blive en af koncernens første klimaneutrale salgsvirksomheder.