Læseforeningen søger mænd mellem 65-75 år til at deltage i en læsegruppe.

Læseforeningen søger mænd mellem 65-75 år til at deltage i en læsegruppe. Foto: Peter Kamp Knudsen

Kan mænd læse sig sundere?

Læseforeningen undersøger effekten af mænds læsning og åbner en læsegruppe for mænd

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Aarhus Læseforeningen søger mænd mellem 65-75 år til at deltage i en læsegruppe. Foreningen vil undersøge om og hvordan læsning af skønlitteratur kan gøre deltagerne mere sunde, så gruppen bliver en del af et forskningsprojekt.

Tidligere forskning har vist, at læsning generelt gavner menneskers velbefindende og kan gøre livet længere.

Nu fokuserer foreningen specifikt på mændene, der ikke lever lige så længe som kvinder, og som er mere socialt udsatte.

Man skal bare møde op

Læsegruppen vil kaste sig over klassisk og moderne skønlitteratur, og det kræver ikke nogen forberedelse at være med. En guide vil læse teksten højt, hvorefter gruppen taler om den.

Det kræver ikke nogen litteraturfaglig viden kun lyst til at læse og diskutere. Teksterne er udvalgt af den uddannede læseguide.

Mette Steenberg er formand for Læseforeningen og har erfaret, at litteratur og fællesskab er livgivende for alle.

Hun har været en del af miljøet omkring læsegrupper baseret på højtlæsning og samtale, lige siden det blev organiseret i England i 2001. Hun stiftede den danske version, Læseforeningen, i 2001.

"I litteraturen er du aldrig alene," siger Mette Steenberg.

Der er efterhånden en del evidens, der peger på, at man både lever længere og blandt andet afhjælpe depression og stress, gennem skønlitteraturen.

Nye vinkler og veje

De senere år har flere og flere kommuner og institutioner fået øjnene op for dette aspekt og tilbyder såkaldt 'kultur på recept' for stressramte borgere. Det bekræfter Mette Steenberg, der har forsket i relationen mellem sociale læseformer, læseengagement og udbytte.

"Hvis du er engageret i den læste tekst og er med til at diskutere den i et fællesskab, vil du måske se nye sider, vinkler og veje. Og det kan bringe os et nyt sted hen i livet såvel mentalt som følelsesmæssigt," forklarer Mette Steenberg.

Publiceret 05 March 2020 10:00

annonce

Poul Rasmussen Bilcenter: Startede på åben mark

”En kongeplacering – en af de bedste placeringer, man kan tænke sig.”

annonce

Datadeling kan styrke salgsledelsen

Som leder af en stærk salgsorganisation skal man ikke blot lede sine sælgere, men også styrke relationen til andre afdelinger som logistik, marketing og HR, blandet andet ved at fodre dem med relevante data. Men det kræver, at lederen ved, hvordan han skal udnytte sine data.

annonce

Virksomheder bliver bedre til at beskytte sine informationer. Gør du?

At få styr på cyber- og informationssikkerhed kan virke uoverskueligt for mange virksomheder. Ingen kan gøre alt, så det handler om at gøre det klogeste, lyder det fra eksperterne, som også har et værktøj, der kan hjælpe.