Grinene og genkendelsen er stor, når Rebecca Svensson (billedet) og Stinne Skovbjergs show 'En pinlig affære' indtager scenen. 2. november kommer showet til Musikhuset Aarhus.

Grinene og genkendelsen er stor, når Rebecca Svensson (billedet) og Stinne Skovbjergs show 'En pinlig affære' indtager scenen. 2. november kommer showet til Musikhuset Aarhus. Foto: Tina Leegaard Dyrving

'En Pinlig Affære':

Teenagebekendelser får os til at grine sammen

Latteren ruller og minderne vælter frem, når almindelige mennesker læser op af deres teenagedagbøger live i showet 'En Pinlig Affære'

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS “01.08.93 - der er jeg så 14 år. Kære Dagbog! Det er ligesom om, at ingen drenge kan forelske sig i mig. Jeg kommer ikke sammen med nogen, og der er ingen af drengene, der prøver at komme i kontakt med mig. Hvorfor ved jeg ikke. Men enten er det fordi, de synes, jeg er kedelig, eller også er jeg for klog - så de bliver bange for mig. Jeg tror, at kysse en person er som at lægge hovedet på skrå og drikke af en vandhane...”

Uddraget er fra journalist Rebecca Svenssons dagbog. Sammen med Stinne Skovbjerg, der ligeledes er journalist, er hun grundlægger af konceptet bag showet ‘En pinlig affære’, som 2. november for første gang bevæger sig uden for Nørrebro Teater i København til Aarhus; nærmere bestemt Musikhusets Rytmiske Sal.

Konceptet bag ‘En pinlig affære’ er, at helt almindelige - men ualmindeligt modige - mennesker går på scenen og læser op af deres dagbøger, kærestebreve og hjemmeskrevne digte fra teenageårene. Nogle afspiller kassettebånd eller viser hjemmevideoer, tegninger eller billeder fra dengang. Alt det, der har ligget gemt væk i en kasse bagest på loftet, fordi det var lidt for pinligt, bliver publikum indviet i,” forklarer Rebecca.

Hun og Stinne er med på hver deres Skype-linje fra henholdsvis Ikast og København.

Stinne supplerer:

“Når helt almindelige voksne deler ud af de pinlige oplevelser, minder og tidsbilleder fra den tid, de var teenagere, griner vi andre med dem. Samtidig griner vi jo af os selv. Fordi vi - uanset hvor vi er i livet i dag - genkender så meget af os selv i de oplæsninger.”

Stinne Skovbjerg læser op af egne dagbøger fra teenageårene til showet 'En Pinlig Affære'.

Stinne Skovbjerg læser op af egne dagbøger fra teenageårene til showet 'En Pinlig Affære'. Foto: Tina Leegaard Dyrving

En drøm gik i opfyldelse

Rebecca Svensson og Stinne Skovbjerg arbejdede i en årrække sammen på DR P3.

"I mit første job som radiovært på ‘Hængepartiet‘ på P3 tilbage i 2010, begyndte jeg at læse op af mine gamle dagbøger for min medvært Jesper Holm og for lytterne. Det kom der overvældende meget positiv respons på; rigtig mange lyttere skrev ind til os. Nogen fordi de kunne nikke genkendende til mine teenageoplevelser, andre fordi de følte sig underholdt på den der tåkrummende, dejligt pinlige og medfølende måde,” husker Rebecca.

I nogenlunde samme periode havde Stinne fundet sine gamle teenagedagbøger frem fra gemmerne i barndomshjemmet i Todbjerg, 20 kilometer nord for Aarhus.

“Jeg begyndte at genlæse dem med lige dele gru og morskab og lagde for sjov nogle uddrag på Facebook. Da responsen var mega-god, oprettede jeg Facebooksiden ‘Teenagedagbogen’ med uddrag fra mine gamle dagbøger. I samme periode så jeg den amerikanske comedy-dokumentar ‘Mortified Nation’, hvor folk netop kommer og læser op af deres teenagedagbøger. Et genialt koncept som jeg tænkte, man klart skulle lave i Danmark,” fortæller Stinne.

Stinne Skovbjerg nøjedes ikke med at tænke, men greb til handling og kontaktede sin tidligere kollega Rebecca Svensson.

“Jeg vidste, Rebecca havde læst op af sine teenagedagbøger i sit radioprogram på et tidspunkt, så det var oplagt at teame op med hende,” siger Stinne.

Sammen udviklede Stinne og Rebecca en idé, som de præsenterede for direktør på Nørrebro Teater, Mette Wolf, sidst i 2014.

“Heldigvis syntes Mette også, at vores idé var fed. Og så gik det lynhurtigt, fra vi havde skitseret rammen for et show, til vi sad og fremlagde hele konceptet for hende. Hun sagde ja lige på stedet. Vi var vildt overraskede, men forsøgte selvfølgelig at gå helt cool og afslappede fra mødet. Men i samme sekund vi var drejet om hjørnet, gik vi fuldstændigt bananas og jublede i vilden sky. Det var en vanvittig drøm, der var gået i opfyldelse,” ler Rebecca. Stinne stemmer i.

Stinne Skovbjerg måtte hverken drikke eller gå til halfest, før hun blev 16 år, for sine 'gamle'. Det var hun ifølge sine teenagedagbøger ikke tilfreds med.

Stinne Skovbjerg måtte hverken drikke eller gå til halfest, før hun blev 16 år, for sine 'gamle'. Det var hun ifølge sine teenagedagbøger ikke tilfreds med. Privatfoto

Fællesskab på tværs af forskellighed

'En pinlig affære’ spiller nu på femte år på Nørrebro Teater. Og det for fulde huse sæson efter sæson.

“Jeg tror, showet er blevet så populært, fordi det vækker genkendelighed hos de fleste. Og så giver det anledning til grin. Vi har alle sammen været teenagere og deler derfor mange af de tidlige erfaringer så som den første forelskelse, frustrationer over forældre, usikkerhed og det at føle sig akavet og pinlig,” reflekterer Rebecca.

Og pinlighed ER et sikkert element i showet. Men aldrig på nogens bekostning.

“Der opstår en form for fællesskab, når publikum kan spejle sig i de historier, der bliver fortalt fra scenen. Faktisk er det som om, publikums opbakning til oplæserne stiger eksponentielt med pinlighedsgraden på scenen,” fortæller Rebecca og fortsætter:

“Det, at showet ikke bare giver plads til, men faktisk hylder det upolerede og det ærlige, tror jeg, får folk til at vende tilbage igen og igen for at se showet. Om vi er teenagere eller voksne - vi bærer alle sammen rundt på en kiksethed og en sårbarhed. Ingen er perfekte, det ved vi jo godt. Og det blankpolerede; ja, det er sgu så kedeligt!”

'En pinlig affære’ skaber en følelse af fællesskab. De medvirkende imellem, publikum imellem og mellem de medvirkende og publikum.

“Showet skaber ligesom et rum, hvor vi kan mødes på tværs af forskelligheder. For uanset hvor eller hvad vi kommer fra, har vi en hel del tilfælles, når vi skruer tiden tilbage til teenageårene. Det giver en følelse af fællesskab. I et lidt større perspektiv giver det forhåbentlig også en fornyet respekt og en større forståelse for, hvad man går igennem som teenager,” reflekterer Stinne.

Udsnittet her er fra en af Stinne Skovbjergs teenagedagbøger. Livet som teenager var - og er - ikke let.

Udsnittet her er fra en af Stinne Skovbjergs teenagedagbøger. Livet som teenager var - og er - ikke let. Privatfoto

Høj puls i hjembyen

Når ‘En pinlig affære’ rammer Musikhuset Aarhus, er det med Rebecca Svensson og Stinne Skovbjerg som værter. Og som oplæsere.

“I de snart fem år ‘En pinlig affære’ har eksisteret, har jeg efterhånden indviet publikum i mine spæde teenageår en del gange. 2. november gør jeg det igen; tager min dagbog med på scenen. Og selv om jeg har gjort det før, er det stadig grænseoverskridende og lidt nervepirrende at stå og dele ud af det, jeg skrev til mig selv i en bog med lås og nøgle...,” indrømmer Rebecca.

“Der er godt nok enkelte passager i mine dagbøger, som jeg dengang helt bevidst skrev henvendt til andre ude i fremtiden... Sådan var jeg som teenager ret opslugt af at blive ‘opdaget’, og jeg følte mig overbevist om, at der engang måtte komme en, der ville skrive en biografi om mig,” husker hun.

Mens Stinne kvæler et latterudbrud, fortsætter Rebecca sine bekendelser:

“Jeg har også skrevet dele af min dagbog henvendt til mit fremtidige jeg. Som en slags huskeseddel til mig selv, så jeg ikke ender som “en kedelig, udbrændt 40-årig hippie”, som der står. Til skræk og advarsel!”

Begge piger har gjort deres teenageoprør i Aarhus. Af samme grund spår de to også, at pulsen får et nøk opad, når de om få dage står på scenen i hjembyen.

“Det bliver da noget særligt at læse op af min teenagedagbog ‘hjemme i Aarhus’. Alting foregik jo lige dér. Så det bliver en ekstra nostalgisk tur tilbage til 90’erne. Og potentielt kunne der hænde at sidde gamle flammer blandt publikum, som pludselig genkender sig selv i historien om en forelskelse, som jeg aldrig turde fortælle dem om dengang,” siger Rebecca med lavere stemmeføring end før.

Også Stinne forudsiger en lille nervøsitet over at skulle læse op i Aarhus for første gang.

“Jeg tænker præcis det samme. Muligvis sidder der nogle blandt publikum, som kan huske mig fra teenageårene. Så kommer det hele altså lidt tættere på, end når man står på en scene i København. Men jeg glæder mig vildt meget,” forsikrer hun.

Rebecca Svensson læser uddrag fra sine teenagedagbøger og viser egne og andres tegninger fra dengang i showet.

Rebecca Svensson læser uddrag fra sine teenagedagbøger og viser egne og andres tegninger fra dengang i showet. Foto: Tina Leegaard Dyrving

Støt voksende koncept

På scenen i Musikhuset kan publikum udover Rebecca Svensson og Stinne Skovbjerg opleve fem oplæsere, som deler ud af sjove anekdoter, hjemmeskrevet hjerte-smerte-lyrik og de første kærestebreve - naturligvis alt sammen fra teenageårene.

“Vi har taget nogle af de sjoveste dagbøger, vi er stødt på, med til showet i Aarhus. Oplæserne er en blandet flok af mænd og kvinder i forskellige aldre, som har haft vidt forskellig måde at skrive dagbog på. Så man vil helt sikkert kunne genkende noget af sig selv, uanset hvilken teenager man var,” garanterer Stinne.

“Flere af aftenens oplæsere har tilbragt teenageårene i Aarhus, dengang bynavnet kun kunne staves med bolle-å. Så udover at kunne genkende sig selv, vil publikum også kunne genkende for eksempel gamle gå-i-byen-steder og hæng-ud-steder i Smilets By: Blitz, Mindeparken og Århus Musikskole...,” remser Rebecca op.

Når ‘En pinlig affære’ 2. november udspiller sig på aarhusiansk grund, er det første gang. Men forhåbentlig ikke sidste.

“Foreløbigt har vi lavet en aftale om et enkelt show i Musikhuset - med mulighed for flere i foråret. Siden vi startede ‘En pinlig affære’, er konceptet vokset støt, og vi planlægger at komme mere rundt i landet i 2020,” oplyser Rebecca.

“Hvad end man bor i København eller Aarhus, Aabenraa eller Bogense; de pinlige oplevelser og hemmeligheder fra teenageårene får os til at grine. Ikke af hinanden, men med hinanden. Ikke mindst når de er læst op fra en dagbog, som det ALDRIG var meningen, andre skulle se. Og det kan bare noget!” konkluderer Stinne.

FAKTA: En pinlig affære

 • 2. november kl. 20
 • Musikhuset Aarhus, Thomas Jensens Allé, 8000 Aarhus C, Rytmisk Sal
 • Arrangeres af Musikhuset Aarhus i samarbejde med Nørrebro Teater
 • Billetter til showet på musikhusetaarhus.dk
 • Konceptudviklere samt værter/oplæsere på aftenen:
 • Rebecca Svensson >
 • Født i 1979. Opvokset i Aarhus
 • Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2009
 • Har arbejdet som radio- og tv-tilrettelægger, manusforfatter og vært på bl.a. DR P3 og ‘En Pinlig Affære’. Er i øjeblikket på barsel
 • Stinne Skovbjerg >
 • Født i 1975 i Grønland og opvokset i Todbjerg, nord for Aarhus
 • Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2003
 • Har arbejdet som radio-producer og journalist på DR P3 i en årrække. Arbejder i dag som freelancejournalist; primært med ‘En pinlig affære’
 • Udgav i 2015 bogen ‘Teenagedagbogen – til helvede med fortiden’ på forlaget Turbine
 • Kunne du tænke dig at blive oplæser i ‘En pinlig affære’? Send en mail til pinlig@nbt.dk eller skriv en personlig besked på Facebooksiden ‘En Pinlig Affære’

Publiceret 27 October 2019 05:00

annonce

Mærk suset i verdens metropoler

Der er ikke noget tidspunkt på året, der er bedre til storbyferie end andre. Det viser udvalget af storbyrejser hos Bravo Tours. Det handler mere om, hvornår du selv har brug for et afbræk i hverdagen og den mentale vitaminindsprøjtning, en international storby kan give dig.