Jazzguitaristen, Jakob Bro, snigåbner Aarhus Jazzfestival en dag før tid med en koncert på Atlas fredag 13. juli.

Jazzguitaristen, Jakob Bro, snigåbner Aarhus Jazzfestival en dag før tid med en koncert på Atlas fredag 13. juli. Foto: Karolina Zapolska

Jakob Bro er udnævnt til rising star:"Musikken bliver smuk, når man lukker andre ind"

Den aarhusianske jazz-guitarist har med sin enkle, smukke og underspillede musik opnået stjernstatus. Han kan opleves på Atlas 13. juni

Af
Bente Tahmasbi Hansen

I dag spiller Jakob Bro flere koncerter i udlandet end herhjemme. Verden har opdaget mandens særlige talent for at spille guitar på sin helt egen måde: Enkelt, underspillet og med vægt på detaljen.

"Jeg har altid følt, at jeg fået mere ud af ikke at overdænge lydbilledet," forklarer Jakob Bro, der snigåbner Aarhus Jazzfestival en dag før tid med en koncert på Atlas fredag 13. juli.

"Man skal give plads. Både til lyden og til andre musikere. Hvis man formår at lukke dem ind i musikken, opstår der noget, som gør ens egen musik smukkere," fortsætter han.

Det anerkendte og toneangivende Downbeat Magazine i New York har udnævnt Jakob Bro til at være en rising star.

Han er i Editor's Pick og Downbeat Magazine beskrevet som en musiker, der skaber betingelserne for et sammenspil med plads til stærke, personlige stemmer. Musikken beskrives som så intens og forførende, at den kan ændre stemningen. Og han roses for at kunne nå stadier af at være til, som musik sjældent når.

"Det er jeg utrolig glad for og timingen er helt rigtig, for vi skal spille en række koncerter i Europa i sommer, og spillestederne referer til Downbeat Magazine," smiler Jakob Bro meget stort.

"Vi skal også på en turne rundt i USA til efteråret, hvor jeg udkommer med en liveplade, der er optaget i New York, så det passer simpelthen så fint," fortsætter han ydmygt på jysk.

Den vigtige lærer Bent

Egentlig begyndte 40-årige Jakob Bros lange musikrejse for mere end 25 år siden, hvor drengen, der spillede trompet, opdagede guitaren. Drengen ville bare spille og ikke i gymnasiet, hvilket bekymrede hans far. Faderen kontaktede guitarlæreren over dem alle, Bent Warny for at høre hans mening om drengens talent.

"Jeg er tusindvis af gange blevet kontaktet af bekymrede forældre, der gerne vil have en mening om deres sønners talent, fordi drengene hellere vil spille end læse bøger," forklarer Bent Warny.

"Men aldrig har jeg været så fuldstændig sikker på, at talentet ville holde hele vejen, som da jeg mødte Jakob," fortsætter guitarlæreren, der fortsat holder hånden under byens guitartalenter.

"Jakob øvede sig ikke på samme måde som alle andre, der spiller det samme igen og igen. Han komponerede, mens han øvede sig. Lavede ny musik hele tiden," forklarer Bent Warny, som har gjort stort indtryk på Jakob Bro.

Guitaristen husker, at Bent Warny var en travl mand, som det ikke var så nemt at få en aftale med. Så da han endelig ringede, var Jakob Bro meget glad.

"Jeg var så autodidakt, men lige på det tidspunkt var jeg klar til at modtage undervisning og lære teknik. Bent blev min vigtigste lærer, der guidede og rådgav mig. Han blev også min lærer på konservatoriet, som jeg kom på, da jeg var 17 år," husker Jakob Bro med stor varme.

"De tidlige år var virkelig eksistentielle," fastslår Jakob Bro.

Som dansk arkitektur

Han har siden dengang arbejdet hårdt og afsøgt mange områder og forfinet sti håndværk.

"Jeg har brugt timer på at spille ud i alle afkroge af mærkelig musik. Det er med til at give det udtryk, som af nogle opfattes som smukt.

Han slår en latter op, da han får et spørgsmål om hans enkel og underspillede stil minder om den, vi kender, fra dansk design?

"Her i mit hjem sidder jeg i en Hans Wegner ved en Arne Jacobsen og ser over på en Finn Juhl. Jeg elsker dansk møbelkunst og japansk kultur, der er meget æstetisk," svarer han diplomatisk uden at kommentere på sammenligningen med hans egen kunst.

Han vil hellere tale om tilstande:

" Jeg er optaget af tilstande, af at bryde dem og udvikle på dem, og se hvad der sker. Man skal skabe store kontraster hele tiden. Jeg gjorde det ubevidst i starten og er nu blevet målbevidst, fordi jeg har lært mig selv bedre at kende.," forklarer han.

Musikeren prøver at være tro i mod at være til stede her og nu og udforske momentet. Det betyder, at koncerterne bliver forskellige - også fra det publikum hører på pladerne.

"Der er tit forskel på indspilninger og live sammenhænge, for der kan man prøve ting af. Publikum kan komme med en forventning om at høre det, de kender fra pladen, men der er jeg komprosmiløs," siger Jakob Bro.

Mikkelborg er med

På Atlas vil man møde Jakob Bro i sædvanligt fuldstændigt træfsikkert selskab. Nemlig sammen med den 36-årige amerikanske bassist Thomas Morgan, den nu 75-årige norske trommeslager Jon Christensen og den 77-årige danske trompetist Palle Mikkelborg. Der er stor aldersspredning men samme høje niveau og ifølge anmelderne et smukt resultat.

"Palle Mikkelborg og jeg mødtes og snakkede om at samarbejde i fire år, før det lykkedes. Processern kan godt være lang. Og i disse dage går vi begge og tænker på koncerten på Atlas, så for os er den allerede i gang," forklarer musikeren.

I øvrigt udgiver Jakob Bro sine plader på det tyske ECM Records, der har en udpræget æstetisk profil, og dette motto: "The Most Beautiful Sound Next to Silence". Det kunne ikke passe bedre.

Publiceret 11 July 2018 10:00

annonce

Hvor er der varmt på ferien?

Selvom den rigtige vinterkulde stadig er udeblevet fra Danmark denne vinter, så er vi mange, der ønsker os langt væk til sydens sol og varme. Men hvornår er der varmt og dejligt på de kendte rejsemål?

annonce

Mærk suset i verdens metropoler

Der er ikke noget tidspunkt på året, der er bedre til storbyferie end andre. Det viser udvalget af storbyrejser hos Bravo Tours. Det handler mere om, hvornår du selv har brug for et afbræk i hverdagen og den mentale vitaminindsprøjtning, en international storby kan give dig.

annonce

Trine omlagde sine smålån og fik en meget billigere rente!

Trine Sørensen havde sammen med sin mand optaget forskellige små lån. Selvom renterne for de forskellige lån virkede rimelige, så opdagede Trine, at de samlede udgifter var meget høje. Derfor besluttede familien, at de ville samle deres små lån til et samlet lån.