Aarhus Kommune har ikke overblik over antallet af bortløbne børn fra institutioner

Børn og Unge-rådmand mener ikke, man bør registrere bortløbs-tilfælde. Han udtrykker samtidig tillid til Børnehaven Bakkehuset, der i år har haft to episoder

På baggrund af sagerne fra Børnehaven Bakkehuset i Skødstrup har Lokalavisen Aarhus bedt Aarhus Kommune om at oplyse, hvor mange tilfælde der har været med bortløbne børn i de aarhusianske dagtilbud.

Det kan ikke lade sig gøre, lød svaret fra kommunen. For de tilfælde bliver simpelthen ikke registreret, og derfor er det heller ikke muligt at afdække, om der er en generel problematik med bortløbne børn fra børnehaverne.

”Der er rigtig mange ting, vi ikke registrerer. Det her er en af dem, og det synes jeg heller ikke, vi burde. Vi registrerer så rigeligt i vores samfund. Jeg tror ikke, børn løber mere væk, end de plejer, men det sker. Det har børn altid gjort og vil nok også gøre i fremtiden,” siger Børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF).

Drenge stak af fra børnehave: Jeg var sikker på, jeg ikke skulle se min søn i live igen

Han forklarer, at han bliver orienteret, når det sker, og det var også tilfældet med Birk og Frederik den 14. november.

Så er du tilsyneladende den eneste, der kan belyse, om der har været en udvikling, når der ikke foregår registrering, Har der det?

”Mit indtryk er, at det ikke er anderledes, end det altid har været.”

Skal ikke være fængsel

Rådmanden er far og har selv oplevet, at sønnen er stukket af fra en institution.

”Derfor gør sagen også indtryk, for jeg selv har stået i situationen og kan genkalde de følelser af panik og chok. Da min søn løb væk, var det ikke så lang tid efter en uhyggelig sag i Brabrand, hvor et barn blev fjernet af en sindsforvirret mand. Så jeg er også lettet over, at børnene i Skødstrup viste sig at være trygge, og at der intet alvorligt var sket.”

Han mener, situationer som denne understreger, at der hele tiden skal arbejdes med at ressourceprioritering og tilpasning af vagtplaner, så der er nok voksne til at holde øje med børnene. Men én ting er han meget imod.

”Vi skal ikke til at bygge høje hegn og gøre vores institutioner til fort eller fængsler. Det signalerer noget, som ikke er rart,” påpeger Thomas Medom som i lang tid har argumenteret for minimumsnormeringer.

Drenge stak af fra børnehave: Vi er forfærdeligt kede af det

Han mener dog ikke nødvendigvis, at det er svaret på problemet med bortløbne børn.

”Det kæmper jeg stadig for hver dag, men det er ikke en garanti for, at børn ikke vil løbe væk i fremtiden. Det vil minimere risikoen. Først og fremmest er det dog et spørgsmål om rutiner, procedurer og indretning, og når der er to pædagoger til at have opsyn med op mod 40 børn, tænker jeg, at dagtilbuddet skal kigge på procedurerne, men jeg skal fortsætte kampen for flere penge til daginstitutionerne.”

Tillid til børnehaven

Hvad med at lave regler om et minimum af pædagoger på legepladsen?

”Vagtplanlægningen skal ligge lokalt - ikke på rådhuset. Som dagtilbudsleder og pædagogisk leder har man et ansvar for, at man ikke kommer til at stå alene med meget store børnegrupper. Der kan vi også hjælpe bedre. Lige nu har vi meget fokus på sygdom, og hvordan vi vikardækker. På grund af lav arbejdsløshed i det pædagogiske fag er det rigtig svært, og derfor arbejder vi med at blive bedre til at vikardække på kryds og tværs af dagtilbud. Så man eksempelvis tager penge fra vikarbudgettet og i stedet fastansætter en medarbejder, der arbejder på tværs af dagtilbuddene ved sygdom. Det er én måde at minimere risikoen for, at man står alene med store børnegrupper.”

Drenge stak af fra børnehave: Jeg var sikker på, jeg ikke skulle se min søn i live igen

Får to tilfælde på så kort tid dig til at holde ekstra øje med Børnehaven Bakkehuset?

”Den seriøsitet, man er gået til opgaven med efter denne situation, gør, at jeg er tryg ved, at man tager det alvorligt og ved, at man skal gøre alt for at undgå, at det sker igen. Det kan godt være, jeg beder om en opfølgning senere, men jeg har ikke mistillid, og jeg tror, de er i stand til at løse opgaven og sikre familierne tryghed.”

BUPL: Ikke brug for registreringer

Hos BUPL Aarhus, pædagogernes fagforbund, har man bemærket sagen fra Skødstrup.

”Det her er én af de ting, pædagoger frygter allermest. At der sker noget med de børn, man skal tage vare på. Men det sker bare en gang i mellem, selvom man gør alt for at undgå det, og når det så sker, tjekker man alt igennem, og det har man også gjort i dette tilfælde,” siger formand Marianne Gilbert Nielsen.

Er det jeres indtryk, at det sker ofte, at børn løber væk fra dagtilbud?

”Nej. Det sker engang imellem, og det har det altid. Det må ikke ske, men det er nærved umuligt at undgå”

Drenge stak af fra børnehave: Vi er forfærdeligt kede af det

Er det et normeringsproblem, som forældrene påpeger?

”Jeg vil faktisk nødigt lave den direkte kobling, når det altid er sket. Sandsynligheden for at noget skidt sker, vil selvfølgelig være større, jo flere man skal passe på, men der er ingen garantier i det her.”

Hvad er din holdning til, at kommunen ikke registrerer bortløbstilfælde?

”Hvad skal man egentlig bruge det til? Hvis der var en udvikling i det, ville man nok interessere sig for det. Der er ikke sager som disse, uden at forvaltningen får det at vide, og jeg vil ikke anbefale, at man registrerer, før man ser et åbenlyst problem.”

For to år siden brændte deres børnehave ned: Nu er Holme-børn endelig tilbage

//


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.