Meget lidt må gå galt, hvis Eskelunden skal være klar til Northside 2021
Tidsplanen er udfordret, og der er ikke sat penge af til uforudsete udgifter i Eskelunden-projektet
Onsdag vedtog Aarhus Byråd en lokalplansændring og en tillægsbevilling, så Eskelunden i maj 2021 kan stå klar til tusindvis af festglade Northside gæster.
Men det kan vise sig at blive en hård kamp mod uret for kommunen og entreprenørerne. Alt forarbejde er gjort, men det er ikke efterladt meget plads til uforudsete ting i projektet.
Tidsplanen er udfordret, bekræfter Kim Gulvad Svendsen, driftschef i Teknik og Miljø.
Ny koncertplads klar i Eskelunden i 2021
”Der skal laves en del anlægsarbejde som blandt andet køreveje for at få pladsen til at fungere rekreativt og til eventanvendelse. Når Northside skal åbne det hele, skal vi gerne have græstæppet til at hænge fast, så det er klar til brug. Vi har enormt travlt med at få tingene lavet, så der er en hvileperiode for jorden og græstæppet. Vi skal helst have en vækstsæson, inden pladsen åbnes, og 35-40.000 mennesker benytter den,” siger han.
”Vi når det”
Er der en reel risiko for, at I ikke kan nå det?
”Vi har jo kigget hinanden og vores rådgivere dybt i øjnene, og vi tror på, at vi kan nå de, som det ser ud nu. Men det er selvfølgelig med den forudsætning, at alt er, som vi tror, det er.”
Ifølge Kim Gulvad Svendsen er der ikke taget nogle forholdsregler eller beslutninger om, hvad der skal ske - blandt andet med Northside-festivalen - hvis tidsplanen ikke overholdes.
”Altså lige nu kører det, som vi gerne vil have det til, og derfor siger vi, at vi når det.”
Aarhuspigen sat til salg: Vurderet til en million kroner
Hvad nu hvis det glipper?
”Så må vi tage den, når det dukker op. Vores forventning er, at vi ikke skal derhen, og det kommer vi heller ikke, som tingene ser ud nu.”
I et mailsvar fortæller fra Down The Drain Group, der står bag Northside, at man ikke er bekendt med, at der skulle være en udfordret tidsplan.
Ingen ekstra penge
Prisen for Aarhus’ nye natur- og eventområde ud til Åhavevej er vurderet til at blive lidt over 40 millioner kroner, og Salling Fondene har doneret de 11 millioner.
Men af den vedtagne indstilling til byrådet fremgår det, at der ”mod sædvane” ikke er afsat en risikoreserve. Det betyder, at der ikke er penge til uforudsete udgifter, som der ellers ofte er ved store anlægsarbejder.
”Vi har det budget, vi har. Det er en politisk beslutning, og det retter vi os efter,” siger Kim Gulvad Svendsen, som sætter sin lid til styrgruppen bag projektet, hvis der opstår noget.
”Så må vi tage det op i styregruppen og se, hvad vi gør. Nu skal vi også have projektet i udbud, og der kan måske være noget at hente. Det er et stort puslespil, der skal gå op.”
”Det er helt utænkeligt, at det her er et større setup”
Socialdemokratiets Ango Winther, der er næstformand i Teknisk Udvalg, er ikke nervøs for, at den manglende risikoreserve bliver et problem.
”Som regel sætter man et beløb af til uforudsete udgifter, men der er en forståelse blandt partierne om, at vi kan finde midler, hvis der skulle opstå noget. Der er lavet forundersøgelser nærmest ned på millimeteren på grunden, så vi har en forventning om, at der er styr på tingene,” siger Ango Winther, som forsikrer, at skulle projektet komme i pengenød, så vil en politisk behandling af problemet ikke have negativ indflydelse på den i forvejen stramme tidsplan.
”Det vil hurtigt kunne behandles og kommer ikke til at tage uger eller måneder.”