Anholdt 54-årig kvinde fra Aarhus C er formentlig i familie med forladte børn

På et pressemøde kom det frem, at politiet har anholdt en 54-årig kvinde med afghansk statsborgerskab. Derudover er en kvinde og en mand frihedsberøvet i Ølgod

Mandag klokken 15 afholdt Østjyllands Politi og Aarhus Kommune pressemøde i sagen om de forladte børn, der lørdag blev fundet alene i et busskur på Park Allé i Aarhus.

Det skete samtidig med, at en 54-årig kvinde blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus.

Politiet afslørede under pressemødet, at kvinden er afghansk statsborger og blev anholdt i en lejlighed i Aarhus C.

Øjenvidneberetning: Jens og Claus fandt to helt små børn efter (2)

Hun er sigtet efter straffelovens paragraf 213 og 250 som omhandler henholdsvis vanrøgt af børn i familien og hensættelse af personer i hjælpeløs tilstand. Første paragraf kan give op til to års fængsel, mens den anden kan give helt op til otte år.

”Den 54-årige kvinde nægter sig skyldig i sigtelserne. Det er vores formodning, at kvinden er i familie med de to børn, og det er også vores formodning, at de to børn er søskende. Men vi er ikke sikre. Den 54-årige er ikke mor til børnene,” siger politiinspektør Michael Kjeldgaard, der ikke kunne fortælle, hvad kvindens status i Danmark er.

Mand og kvinde fundet i Ølgod

Politiinspektøren lod forstå, at politiet har fået utallige henvendelser, siden sagen ramte medierne, men at det var en særlig henvendelse, man fik søndag sidst på eftermiddagen, der førte til anholdelsen og frihedsberøvelserne.

Om de to frihedsberøvede kunne Michael Kjeldgaard fortælle, at de endnu ikke er identificeret, og at de ikke vil udtale sig til politiet. De er frihedsberøvet i 3x24 timer efter bestemmelserne i udlændingeloven med henblik på identifikation.

De forladte børn vækker opsigt i udlandet (2)

Der er tale om en mand på 33 år og en kvinde på 25 år, som blev tilbageholdt på en adresse i Ølgod i Varde Kommune. Det skal nu undersøges, om de opholder sig lovligt i landet.

Hvad der er op og ned i sagen, blev man under pressemødet ikke meget klogere på.

”Vi har forskellige teorier, men ikke nogen, vi lægger os fast på. Jeg kan ikke komme nærmere ind på vores teorier,” sagde Michael Kjeldgaard.

Han afslørede dog, at menneskesmugling indgår som en del af efterforskningen.

”Hittebørn”

Politiinspektøren opfordrede borgere med konkrete oplysninger i sagen til at rette henvendelse til Østjyllands Politi.

Det samme gjorde social- og beskæftigelsesdirektør i Aarhus Kommune, Erik Kaastrup-Hansen, som kunne fortælle at de to børn efter omstændighederne har det godt.

De er blevet overdraget til kommunens familiecenter for små børn, hvor det trods tolkehjælp endnu ikke er blevet fastslået, hvor de kommer fra. Man formoder dog, at de stammer fra Afghanistan.

_De reagerer fuldstændig normalt_ (2)

”De har det efter omstændighederne godt. De er sunde, velsoignerede og udviser normal adfærd for deres alder. De er selvfølgelig påvirket af det, der er sket, men de er sammen i en institution for små børn, hvor de følges tæt af pædagoger og sundhedspersonale,” siger Erik Kaastrup-Hansen og fortsætter:

”Lige nu afventer vi politiets opklaring. Det er yderst sjældent, at vi har en sag med små børn, hvor vi ikke kan finde forældrene. Juridisk set er der tale om hittebørn, og det betyder, at vi har forpligtelse til at passe godt på dem. Give dem støtte, sikkerhed, pleje, tryghed, omsorg og nærkontakt med voksne, men samtidig sikre, at der er ro og så få omstillinger som muligt omkring dem.”

Intensiv efterforskning

Den lille pige, der blev fundet i en klapvogn på Park Allé, formodes at være omkring et år gammel, mens drengen formodes at være omkring to og et halvt år gammel.

Det var to mandlige venner, der skulle på restaurant, der bed mærke i, at børnene var alene. Mændene holdt øje med børnene og tog sig af dem, indtil politiet ankom og overtog.

Efter fundet startede en intensiv efterforskning, hvor politiet lavede omfattende søgninger efter forældrene på sygehuse, krisecentre, væresteder og lignnede. Der blev samtidig indsamlet videoovervågning fra nærområdet og de trafikale knudepunkter i Aarhus.

Østjyllands Politi ville ikke fortælle, om de frihedsberøvede personer fra Ølgod kunne være børnenes forældre.

Identificeringen af dem indbefatter blandet andet fingeraftryk og dna-prøver.

Lokalavisen Aarhus har skrevet følgende artikler om sagen:

En anholdt i sagen om de to forladte børn i Aarhus

De forladte børn vækker opsigt i udlandet

”De reagerer fuldstændig normalt”

Nu håber politiet på, at offentliggørelse af billeder kan hjælpe

Politiet har endnu ikke fundet efterladte børns forældre

Øjenvidneberetning: Jens og Claus fandt to helt små børn efterladt

Uhyggeligt: To helt små børn efterladt på gaden i Aarhus - ingen har henvendt efter flere timer

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.