Året der gik i Aarhus - fra P til Å

Et begivenhedsrigt år går på hæld, mens vi ser frem mod et nyt, hvor der bliver masser at skrive om til jer, kære læsere. Her får du et lille tilbageblik på stort og småt, der skete i Smilets By i 2019

Phil Collins og Volbeat var 2019’s største koncertarrangementer, og igen stod det klart, at Aarhus ikke er gearet til store koncerter. Komplet trafikalt kaos og gule sedler i forruden var, hvad mange af de 40.000 gæster blev budt i begge tilfælde, og ved begge koncerter blev der meldt om dårlige sikkerhedsforhold og afsindigt lange køer til boderne og toiletterne i Ceres Park.

Store medier boykotter Volbeat-koncerten i Aarhus

Queer-miljøet og resten af LGBT’erne fik endelig et hus, hvor de trygt kan være. Det blev i FO-byen, og det nye mangfoldighedsmidtpunkt blev åbnet med reception tilbage i august. Kort efter bevilgede politikerne en halv million årligt til at drifte stedet. I december blev Aarhus samtidig – som første danske by – optaget som såkaldt ”Rainbow City”. En anerkendelse for at prioritere forholdene for LGBTQ-borgerne.

Aarhus er trukket i den regnbuefarvede førertrøje

Radio 4 – eller R4DIO? – gik i luften 1. november og overtog officielt public service-f4klen fra R4dio 24syv. R4diostationen, der h4r hovedsæde ved b4negården (l4ngt mere end 110 km fra Københ4vn!), h4r fået en fin st4rt, der, trods lidt lydproblemer, ikke h4r budt på voldsom kritik. Det er de nok gl4de for t4get 24syv-4fskeden i betr4gtning. Nu venter vi b4re på, 4t de får styr på deres podc4sts.

Chefredaktørens klumme: Hvor bliver demokratistøtten til de lokale ugeaviser af?

Sammenstyrtningsfare, lød advarslen, da Vestergade blev afspærret i en længere periode i starten af 2019. På grund af arbejdet på hovedbiblioteksgrunden havde hjørnebygningen slået så store revner, at ejendommen måtte evakueres. Først otte måneder senere kunne beboerne flytte tilbage. Værtshuset Hos Anton var tæt på at lukke, men overlevede, og nu venter en større erstatningsforhandling med bygherren.

Værtshus lukningstruet efter byggeskandale: ”Det er dybt urimeligt”

Trafikken i Aarhus er på sammenbruddets rand. Det fik vi at vide, da Teknik- og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V) i september fremlagde en alvorlig trafikprognose, der viser, at adskillige vigtige veje i Aarhus vil sande til i biler. Samtidig fremlagde han løsningsforslag for intet mindre end 16 mia. kr. frem mod 2050. For meget vejbyggeri, for lidt kollektiv transport, lød rød bloks afdæmpede reaktion på dommedagsprofetierne.

Rådmand vil investere 16 milliarder i løsninger

Universitetets troværdighed fik alvorlige ridser i lakken, da Information afdækkede, at landbruget har betalt for og haft afgørende indflydelse på en rapport fra Aarhus Universitet om oksekøds klimaaftryk. Rapporten blev trukket tilbage, en institutleder blev fyret, principperne for god forskningsskik blev skærpet og de seneste fem års projekter med ekstern finansiering blev gennemtrævlet. Redegørelsen viste, at der blev begået fejl i hele 34 af 55 projekter.

Aarhus Universitet fyrer institutleder efter skandale-rapport

Vikinger lyser nu rødt og grønt i 17 af byens fodgængersignaler for at markere Aarhus’ vikingefortid. Det skete efter en debat, hvor Enhedslisten hellere ville have kønsneutrale lys. Men vikingerne vandt, og jævnligt ser man stadig turister stå stille ved en fodgængerovergang for at knipse et billede de usædvanlige lys.

Forslag: Aarhus skal have røde og grønne vikinger som fodgængersignal

Wassim Hallal var en skuffet mand. Det skulle have været Frederikshøj-kokkens store stjernestund, da Michelin i februar uddelte hæder i Musikhuset Aarhus. Mange forventede, at Hallal endelig skulle have sin anden stjerne, men det blev ved den ene. I det hele taget var hjemmebanefordelen til at overse, da Aarhus blot bevarede de fire stjerner, byen i forvejen havde.

Tydelig skuffet Wassim smed Michelin-jakken

X satte danskerne ved folketingsvalget i juni. Vi fik en ny regering, og Aarhus fik en masse nye repræsentanter på Christiansborg. Blandt andet strøg Socialdemokratiets Camilla Fabricius og Venstres Heidi Bank ind. Begge sad i byrådet, og mens Fabricius valgte at fokusere sin indsats på det nationalpolitiske, så valgte Bank at droppe alle betydende poster, men blev i byrådet.

Vælger både byråd og Borgen

Yahya Hassan blev i slutningen af 2018 dømt til psykiatrisk behandling efter en flerårig bersærkergang, og så hørte vi faktisk intet til den aarhusianske provodigter i 2019. Før november. Her overraskende han alle og udgav uden promovering sin anden digtsamling ”Yahya Hassan 2”. En dyster fortsættelse af kæmpesuccesen fra 2013. ”90 procent af min motor kører på pis, lort og gylle. Ufortyndet pis og lort,” sagde Hassan om sit værk i sit eneste interview med Weekendavisen.

Yahya Hassan ville stikke bror ned: Er indlagt på retspsykiatrisk

Zoneinddeling var et værktøj, politiet måtte tage brug i anledning af, at banderne igen i 2019 ikke kunne enes i Aarhus. Flere steder blev der oprettet visitationszoner for at stresse de uregerlige lømler, der har gjort især den vestlige del af byen utryg med skyderier, knivstikkerier, masseslagsmål og bilafbrændinger.

Dobbelt straf til bandemedlemmer i Aarhus: Fem og seks års fængsel for besiddelse af skarpladt revolver

Ærgerlige har de længe været i Borum og Solbjerg over, at de ikke får den cykelsti, de har tigget om. Men 2019 blev året! I Borum var det 30 år siden, borgerne først spurgte efter en cykelsti langs Borumvej, og i budgetforliget forpligtede politikerne sig til at finde pengene. Ved samme lejlighed fandt de otte mio. kr. til en cykelsti mellem Solbjerg og Tranbjerg.

”Det vil gøre en verden til forskel”

Økologiske Northside-bajere skal snart nydes på Eskelunden, Aarhus’ nye koncert- og eventplads. Pladsen med fem forskellige områder og tre sceneplaceringer skal stå klar til sommeren 2021. I november blev den økonomiske plan på ca. 40 mio. kr. godkendt. Tidsplanen er dog allerede alvorligt presset, og der er ikke afsat penge til uforudsete udgifter, så det skal blive spændende at følge…

Meget lidt må gå galt, hvis Eskelunden skal være klar til Northside 2021

Å- og havnekanten er ikke sikre vandladningsstationer for trængende nattelivsgængere – slet ikke i vinterkulden. Det er på tragisk vis illustreret flere gange, og 18. november blev en 66-årig hundelufter også fundet død i vandet, efter han af ukendte årsager faldt i. I 2019 blev der opsat nye stiger og redningskranse, men termiske kameraer, alarmsystem og bedre belysning lader vente på sig.

Læs del 1 her:

Året der gik i Aarhus - fra A til O

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.