På størrelse med Moesgaard og koster 'adskillige hundrede millioner'
Til sommer forventes forundersøgelserne til det nye nature/science museum at være færdige, fortæller museumsdirektør Bo Skaarup
Halvandet år er det siden, at Naturhistorisk Museum i Aarhus kunne offentliggøre store og ambitiøse planer for fremtiden.
Museet vil flytte ud af Universitetsparken og bygge et nyt, topmoderne museum på Aarhus Ø.
Sådan lød visionen for halvandet år siden, hvor Salling Fondene bevilligede tre millioner kroner til en forundersøgelse af et sådant projekt. Og visionen er stadig den samme, den er bare rykket nærmere og er blevet lidt mere konkret.
Naturhistorisk Museum vil flytte til Aarhus Ø: Donation kickstarter forundersøgelser
Det fortæller museumsdirektør Bo Skaarup, der netop har kunnet glæde sig over et 2019 med rekordmange besøgende.
”Vi er stadig i gang med at undersøge mulighederne for et nyt ’Nature & Science Museum’. Undersøgelserne afslutter vi engang før sommerferien i det nye år. De handler om, hvor stort det skal være, hvordan det økonomisk skal hænge sammen, hvordan det skal adskille sig fra det, det er i dag, og hvem det skal være for.”
Et behov for byen
Ifølge Bo Skaarup er det slået fast, at lokationen skal være Aarhus Ø, og det er stadig ved at blive undersøgt, hvor i bydelen museet bedst kan placeres.
”Størrelsesmæssigt bevæger vi os et sted mellem 15.000-20.000 kvadratmeter i størrelse. Det er stort, og vi har også brug for mere plads at boltre os på,” forklarer han.
Dermed er der udsigt til, at det nye naturhistoriske museum bliver på størrelse med - eller større end - Moesgaard Museum, hvis nye bygning er 16.000 kvadratmeter.
”For få år siden blev Moesgaard Museum rykket op i en international liga, og Aros gør det rigtig godt som et stort ikon for Aarhus, så hvad mangler? Vores tese er, at i vor tid - og især den tid, vi kigger ind i - mangler der et museum, hvor man fortæller om naturvidenskab på en måde, så man forstår sig selv i sin omverden,” slår Bo Skaarup fast.
Publikum strømmede til Naturhistorisk Museum
Mange vil nok mene, at Aarhus er godt dækket ind, hvad angår museer, men Bo Skaarup mener, at byen har brug for endnu en kulturel sværvægter.
”Vi har en by, som beriges af stærke kulturinstitutioner. Vi bliver flere i Aarhus, og verden forandrer sig, så vi har brug for, at tre (Moesgaard, Aros og Den Gamle By, red.) bliver til fire stærke museer. Og når naturen og naturvidenskaben, som fylder rigtig meget i virksomheder og uddannelses-/forskningsmiljøer, så er det den flanke, vi bør være stærkere fremadrettet. Vi skal jo leve af kloge hoveder inden for blandt andet naturvidenskaben,” siger han og fortsætter:
”Det nye museum skal gøre byen stærkere samt udvide og styrke den flotte, kulturelle profil, byen har. Vores mission er at supplere det, vi i forvejen har, og gøre byen mere interessant at bo i og besøge som gæst.”
”Omkring 500 mio. kr.”
Det kæmpemæssige projekt lyder dyrt, og det bliver det også. Så meget tør museumsdirektøren godt afsløre, men noget eksakt beløb kan han ikke give.
”Vi ved ikke, hvad det kommer til at koste, men det drejer sig om adskillige hundrede millioner kroner. Det er oppe i den tunge klasse, men man kan ikke lave et fjerde stort museum på linje med de andre i byen, uden at det koster knaster. Jeg tror, at Moesgaard Museum kostede omkring 500 millioner kroner, og det her vil ikke bevæge sig langt fra den skala. Om det så bliver 650 millioner eller 501, det ved vi simpelthen ikke på nuværende tidspunkt. Men det bliver en kæmpestor investering,” understreger Bo Skaarup.
Kløvedal-udstilling på Naturhistorisk Museum giver næstbedste besøgstal i 10 år
Planen er, at finansieringen til museet hovedsagligt skal ske gennem tre bidragsydere. Naturhistorisk Museum ejer selv bygninger og en del af Universitetsparken, og de skal sælges til fordel for nybyggeriet.
”Derudover skal der være et stærkt og tydeligt engagement fra Aarhus Kommune, og det er der også lige nu. Vi er dog ikke nået til et sted, hvor vi snakker kroner og ører. Og så håber vi på interesse fra landets største fonde.”
Da offentligheden for halvandet år siden blev delagtiggjort i visionen, lød et forsigtigt bud, at åbningsåret for det nye museum kunne blive 2026. Det mener Bo Skaarup fortsat er realistisk.
”Det er stadigvæk målet. Om vi når det, ved vi ikke, men det er, hvad vi arbejder efter.”