"Udnytter naturkatastrofe til billig PR"
En krone til Australiens skove og dyr pr. ny følger på Instagram, lover Australian Bar Aarhus. Hensigten er ikke billig udnyttelse af katastrofe, bedyrer marketingdirektør
”Vil du være med til at redde de Australske skove og dyr?”
Spørgsmålet, der er svært at svare nej til, bliver stillet af Australian Bar Aarhus i et opslag på Facebook og Instagram.
Måden, man kan være med til at redde skovene og dyrene i landet, der i øjeblikket er ekstremt plaget af skovbrande, er simpel. Man skal bare følge Australian Bar Aarhus på Instagram, og for hver ny følger, baren får, donerer den en krone til formålet.
Et helt fantastisk formål, mener især mange af barens medarbejdere, der i kommentarfeltet har tagget adskillige venner og bekendte, men der er også masser af kritiske røster på både Facebook og Instagram, der finder opslaget usmageligt.
På størrelse med Moesgaard og til ’adskillige hundrede millioner’
”Udnytter I bare en voldsom naturkatastrofe for egen profit og reklame,” spørger en Facebook-bruger blandt andet, mens der på Instagram også er flere personer, som synes, at det ”fantastiske formål” er til at overse.
”Altid dejligt at udnytte en enorm naturkatastrofe til noget billig PR,” skriver én.
”Direkte grotesk at udnytte en naturkatastrofe for likes,” lyder det fra en anden.
”Den enes død, den andens brød,” konstaterer en tredje.
8.000 nye følgere
Bag Australian Bar Aarhus står Rekom Group, Skandinaviens største nattelivskoncern med utallige barer og diskoteker, og Lokalavisen Aarhus har talt med marketingdirektør Lars Mejlgaard om tankerne bag opslaget.
”Formålet var, når nu man er navngivet Australian Bar, at benytte sig af lejligheden til at støtte op om det, der sker nede i Australien. Og så kan man selvfølgelig diskutere metoden. Men når man nu laver en indsamling, så er det som oftest sjovere at se, hvor meget man kan komme op på. Vi er i januar måned, hvor der ikke kommer så mange ind på vores bar, så havde man lavet eksempelvis ti procent af entreen til formålet, som vi også kan finde på at gøre, så var det måske ikke blevet til så meget. Derfor lavede vi det på den her måde,” forklarer han og fortsætter:
”Jeg forstår godt, at der er nogen, der synes, det er den forkerte måde at gøre det på, men hensigten var at støtte op om bekæmpelsen af de australske skovbrande.”
Mistanke om skadedyr lukker discountbutik
Han fortæller, at pengene kommer til at gå til Australian Red Cross. Indsamlingen gælder frem til fredag middag.
Tirsdag eftermiddag havde baren opnået omkring 8.000 følgere, og forhåbentlig bliver det til mange flere, lyder det fra marketingdirektøren.
”Den lå lige til højrebenet med vores navn. Jeg er med på, at det i nogens øjne er en kritisabel måde at gøre det på, men andre har også støttet op og synes, det er et fint formål. Det tager vi til os, og så må vi vurdere, hvordan vi gør sådan noget fremadrettet.
Kendt greb på sociale medier
Kan du forstå, at nogen synes, det er usmageligt, at I skal høste følgere på baggrund af en katastrofe?
”Ja og nej. Jeg kan forstå, at nogen kan føle sig trådt over tæerne. Det ville jeg ikke selv, for man er jo vant til at se eksempelvis Danmarksindsamlingen, hvor man også skal betale 100 kroner for at være med en konkurrence om en bil. Der er ofte bundet et konkurrenceelement på de her ting, og for mig er det en mekanik, der kan pirre lidt til folks konkurrencementalitet for at se, hvor højt man kan komme op.”
Det sociale medier-greb, Australian Bar har brugt i denne forbindelse er velkendt. Det kaldes Newsjacking og består i, at man kobler sig på en stor nyhedshistorie, som alle taler om, og ’rider med’ på bevågenheden, mens man samtidig skaber værdi for sit eget brand.
Forældre hjalp politiet med at finde deres børns medsammensvorne
Begrebet kender Lars Mejlgaard ganske udemærket, fortæller han.
Er det, hvad I har haft i tankerne? At I kunne udnytte den store fokus på det, der sker i Australien, marketingmæssigt?
”Det er klart, at når sådan noget sker, og det er så forfærdeligt, som det er, samt at vi hedder Australian Bar, så synes vi i hvert fald, at det var oplagt at lave en eller anden form for indsamling eller donation. Så kan man diskutere, om det er Newsjacking eller ej, eller om man bare er stødt på noget, der er relevant og presserende lige nu. Det har for os været et spørgsmål om at sætte fokus på problemet.”
Billige følgere
I giver en krone pr. ny følger. Gennemsnitligt koster det to-seks kroner at få en følger gennem annoncering på de sociale medier. Så er det oplagte spørgsmål jo, om det her ikke er en smart måde at udnytte en naturkatastrofe til at få billig PR og billige følger?
”I hvert fald ikke billig PR, for jeg ved ikke, hvor meget PR der er i det. Men man kan godt stille spørgsmålet i forhold til følgere, og jeg kan ikke sige andet, end at det ikke har været hensigten. Det er forståeligt, hvis nogen har den vinkel på det, men det var ikke hensigten.”
To timers parkering er for besværligt
Med 8.000 nye følgere kan baren altså allerede have ’sparet’ mellem 8.000 og 40.000 kroner i forhold til, hvad det vil koste at reklamere sig til nye følgere.
Rekom Group er en kæmpe spiller i det her nattelivsmarked, og I hiver det ene store overskud efter det andet hjem. Tror du ikke, det havde hjulpet lidt på sympatien, hvis I havde svinget jer op på lidt mere end en enkelt krone pr. følger?
”Nej, det tror jeg faktisk ikke. Jeg tror, at de færreste ligesom dig har undersøgt, hvad det koster at få en følger. Det forholder de færreste sig nok til. Jeg tror, det er konkurrenceelementet, der har fået folk til at føle sig trådt over tæerne, og som sagt tager vi det til efterretning og vurderer fremadrettet, hvordan vi kan gøre tingene smartere, når vi vil lave sådan nogle initiativer eller støtte gode sager.”
Lars Mejlgaard garanterer, at Australian Bar vil fremlægge dokumentation for pengeoverførslen, når følger-tilslutningen er talt op og pengene overført.