Blødende knivoffer faldt om i skoleindgang - maskerede overfaldsmænd ”ville bare tale med ham”

Gruppe af tiltalte nægter, at overfald på den unge mand, der i august blev stukket ned på Aarhus Handelsgymnasium i Risskov, var planlagt på forhånd


26. august 2019 blev en 17-årig elev på Aarhus Handelsgymnasium i Risskov brutalt overfaldet og stukket ned på skolens rygeområde foran hovedindgangen af maskerede mænd.

Med to knivstik i hofteregionen og to i lænderegionen flygtede offeret blødende ind i skolens entré, hvor han faldt om for øjnene af adskillige elever.

Stak offeret flere gange med en kniv

Onsdag indledtes straffesagen mod i alt fem unge mænd fra Aarhus i alderen 16-19 år. De er alle tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter ved Retten i Aarhus. Fire af mændene er desuden tiltalt for vold, røveri og trusler en maj-aften i Randers.

De fire mænd er den vennegruppe, der troppede op på handelsgymnasiet i august, mens den femte, en 16-årig fra Lystrup, er lillebror til den 18-årige, der stod bag de fire knivstik. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at lillebroren var medvirkende til overfaldet, idet han gav sin storebror besked om, at offeret var på skolen på gerningsdagen, og hvornår han var tilgængelig foran skolen.

Storsmilende tiltalte

Retssagen er berammet til at vare fire dage med dom tirsdag i kommende uge. Onsdagen blev brugt på at afhøre de tiltalte, der alle med konstante smil og gadedrenge-attitude virkede, hvis ikke stolte, så i hvert fald upåvirkede af sagens alvor.

Anklagerens spørgsmål blev ofte besvaret på provokerende vis, og dommeren måtte også flere gange bede den 18-årige knivstikker om at løfte den cap, der dækkede hans øjne og krøllede hår, ligesom det blev påpeget, at de tiltalte ikke måtte sidde og lave tegn og grine sammen.

Nazist nu også sigtet for hadforbrydelser i Aarhus

Under afhøringerne kom det frem, at lillebroren tidligere havde haft nogle penge- og voldskontroverser med ofret, og derfor var storebroren blevet involveret. Den 26. august var det så, at ofret skulle ”snakkes med” og ”konfronteres”, lød det fra de tiltalte.

Maskering og kniv

Til konfrontationen medbragte de fire gerningsmænd maskering, mens storebroren tog en kniv med. De mødtes på en nærliggende tankstation, før de begav sig til skolen.

Ifølge de fire ældste tiltalte var det blot meningen, at der skulle snakkes, men de havde taget deres forholdsregler, da de var af den overbevisning, at ofret, som kommer fra Bispehaven, kunne være voldelig og gik med kniv.

Kan du genkende manden på billedet?

Alle påstod, at kun den 18-årige havde viden om den medbragte kniv, og de afviste at have benyttet peberspray mod ofret, før denne blev slået, sparket og stukket, som det er anklagemyndighedens opfattelse.

”Så trækker han en kniv”

Mandag morgen beslutter firemandsgruppen, at de skal opsøge den 17-årige på handelsgymnasiet. Forinden er storebroren grundigt blevet briefet af lillebroren om den 17-åriges skema, om forholdene på skolen, og om hvordan gruppen kan agere.

Kort efter klokken 13 ankommer de til rygeområdet, hvor offeret står med tre piger.

”Vi snakker frem og tilbage. Pludselig begynder han at råbe, rækker ud efter lommen og slår ud efter mig. Så trækker han en kniv op,” forklarer storebroren, som påstår, at den 17-årige stikker ud efter ham og rammer ham en smule på låret, mens kammeraterne er over den 17-årige.

”Så slår jeg tilbage med kniven. Stikker ham i lænd og over numsen. Jeg tror, det var snitsår, men jeg har ikke gjort sådan noget før.”

Ingen af de tiltalte har tidligere villet forklare sig for politiet, og det var første gang, historien, om at offeret skulle have benyttet sig af kniv, kom frem. Det undrede anklager Jakob Beyer, da den oplysning kunne have styrket de tiltaltes sag.

”Jeg fik ikke lægehjælp, og det var heller ikke noget stort. Jeg mente ikke, de (politiet, red.) ville bruge tid på det, for det var mig, der var anholdt, og jeg tænkte, at det var ligegyldigt,” lød den 18-åriges forklaring.

Politiet rejser tiltale mod tidligere topchef i Aarhus Kommune

Hans medsammensvorne forklarede, at de også havde en fornemmelse af, at den 17-årige havde en kniv i lommen.

Det var den 18-årige, der endte med at smide begge knive fra sig på vej væk fra gerningsstedet.

”Jeg tog hans kniv fra ham, så han stoppede med at stikke mig. Han tabte den, da han ramte mig. Så tog jeg den og kastede begge fra mig på vej væk.”

Vigtig videomateriale

Anklageren viste under retsmødet videooptagelser fra tankstationen, gruppens ankomst til skolen samt deres flugt til bus 6A på Skejbygårdsvej. Politiet fik lidt senere standset bussen i Viby og anholdt firkløveret.

På videomaterialet fra tanken mente anklageren, at man tydeligt kunne se et knivlignende objekt i den 18-åriges trøjes forlomme, men hans kammerater nægtede pure, at de havde kendskab til kniven. Det fik flere af dem først i bussen, forklarede de.

”Jeg spørger ham, hvad der er sket. At jeg så ham smide en kniv væk, og at det ikke var, hvad jeg var gået med til,” lød det fra storebrorens 19-årige ven.

Efter tre uger er der stadigvæk mystik i sagen om de efterladte børn

På videooptagelserne fra skolen så man også firkløveret dele sig i to, så de tilgik offeret fra to sider. Samtidig viste anklageren, at mindst en af de tiltalte havde taget maskering på forud for konfrontationen. Hvilket ikke ligefrem indikerer, at en venskabelig samtale var formålet, syntes at være anklager Jakob Beyers ræsonnement.

Under sagsfremstillingen kom det frem, at den 17-årige ikke blev kritisk såret af knivstikkene. Det er uvist, om han får varige mén efter overfaldet.

I starten af retsmødet skulle de tiltaltes forsvarere oplyse, hvordan deres klienter forholder sig til tiltalen. Den 18-årige erkender at have stukket med kniv, mens en af de tre 19-årige i gruppen erkender at have sparket ofret to gange. Resten nægter sig skyldige i anklagen om legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Torsdag fortsætter sagen, hvor blandt andet den 17-årige mand, der blev stukket ned, skal vidne.

Lokalavisen Aarhus følger sagen.

Her er, hvad vi tidligere har skrevet:

Fire unge varetægtsfængslet i fire uger for knivoverfald mod 17-årig

Intern strid kan være motivet

17-årig drengs tilstand ukendt


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.