Foto: Signe Allerslev.

Fandt musvåge krøllet sammen i skraldespand: "Hav dog lidt respekt for vores rovfugle"

Et bizart syn mødte Signe Allerslev, da hun gik en tur i Hinnerup. Bagenden af en død musvåge stak op af en skraldespand

Af
Christina S. Johansen

"Hvad pokker er det? Det ser virkelig underligt ud." Sådan var første reaktion, da Signe Allerslev fra Hinnerup ved Aarhus mødte et noget bizart syn på sin gåtur torsdag.

Hvor Søndergade møder Århusvej var en musvåge nemlig krøllet sammen og stukket ned i en skraldespand.

"Først troede jeg, at det var en eller anden underlig pose, som stak op, men så kunne jeg jo se de gule musvågeklør. Det var virkelig et skørt syn. Helt bizart. Jeg blev faktisk lidt forskrækket, selvom jeg har et godt nordjysk sind, hvor der skal meget til at forarge mig," siger Signe Allerslev, som selv er biologilærer.

"Jeg håber virkelig ikke, at nogen bevidst har forårsaget fuglens død, selvom man jo hører om folk, der forgifter rovfugle. Men det kan jo være sket ved et uheld - eller man kan have fundet den død. Uanset hvad, ville jeg ønske, at man agerede anderledes respektfuld end at krølle den sammen i en skraldespand."

Signe Allerslev har nu indberrettet fundet af den døde musvåge til Fødevarestyrelsen, som man bør med dødfundne vandfugle, rovfugle og kragefugle. Det giver Fødevarestyrelsen et godt overblik over udbredelsen af fugleinfluenza blandt de vilde fugle i Danmark.

FAKTA

INDBERET VILDE FUGLE

Det er helt normalt, at fugle dør i naturen på grund af fødemangel, kulde eller af andre årsager. Derfor skal Fødevarestyrelsen ikke have besked om alle fund af syge eller døde fugle, men kun om dem, som er relevante for overvågningen for fugleinfluenza.

Relevante fugle er vandfugle, rovfugle og kragefugle.

Fugle, som sendes ind til undersøgelse, skal være døde for nylig - helst indenfor to dage - og fjerdragten skal være intakt.

Finder du en død eller syg vild fugl, skal du lade den ligge og kontakte Fødevarestyrelsen enten via styrelsens hjemmeside eller via app'en Fugleinfluenza Tip. Sørg for at have en nøjagtig beskrivelse af findestedet klar.

Kilde: Fødevarestyrelsen

FAKTA

SÅDAN FJERNER DU EN DØD FUGL

Hvis du finder en død fugl, som Fødevarestyrelsen ikke skal have besked om, og du ønsker at fjerne den, så undgå at komme direkte i kontakt med fuglen eller dens ekskrementer.

Brug engangshandsker eller saml den op med en plastikpose. Læg fuglen i plastikposen og luk posen. Smid posen i skraldespanden sammen med den almindelige dagrenovation.

Vask hænderne grundigt med vand og sæbe. Kun voksne bør håndtere døde fugle.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Publiceret 21 February 2021 12:11