Thomas Berg med Mustapha Bundus trøje fra kampen, hvor AGF-profilen lavede hattrick.

Thomas Berg med Mustapha Bundus trøje fra kampen, hvor AGF-profilen lavede hattrick.

Galleri: Hvidglødende AGF-fan samler på kamp-trøjer

45-årige Thomas Berg har en stor samling af såkaldte 'matchworn' AGF-trøjer, der rummer massevis af minder og historier

Af
Kim Skovrup Andersen

Soveværelset i Thomas Bergs lejlighed i midtbyen er nok ikke som de flestes. Den inkarnerede AGF-fan gennem 40 år vågner op og går i seng til synet af en masse AGF-trøjer, der hænger rundt omkring. Og åbner han skabene er der endnu flere.

"Sidst jeg talte dem, havde jeg en 60 stykker, og nogen af dem er da mere jordbrune og græsgrønne end hvide, for de bliver ikke vasket, kun luftet," siger han med et smil om de såkaldte 'matchworn' AGF-trøjer, som altså har været båret af spillerne i kamp.

Interessen for brugte kamptrøjer begyndte for tre år siden med en Kasper Junker-trøje, og siden har det grebet om sig for den 45-årige superfan.

"Jeg gør det, fordi jeg er passioneret, og det er fedt at have de minder, trøjerne giver, fordi de som regel er fra kampe, jeg har været til. Eller hvis jeg har et specielt forhold til en af spillerne, der har båret dem," forklarer han.

Der ligger mange timers besøg på Fredensvang til grund for den store samling. Her snakker Thomas Berg tit med spillerne og staben.

"De ved efterhånden hvem, jeg er derude. Jeg tager tit til træning på Fredensvang, og det kan lade sig gøre, fordi jeg har et fleksibelt job som teknisk servicevagt på Dokk1 og kan afspadsere. Men det er ikke specielt for at lave aftale om trøjer eller for at få autografer på nogle, jeg tager derud. Det er mere for at vise min støtte både i medgang og modgang," siger han og uddyber:

"For mig varer loyaliteten for klubben evigt. Det handler altså om at bakke op. Specielt når det går skidt, som det gjorde i starten af denne sæson, hvor vi lå og rodede rundt nede i bunden. Det er egentligt ret simpelt for mig. Det handler om at bakke endnu mere op, når det går skidt. Det er der spillerne har allermest brug for det."

Særlig serbisk gave

Det er ikke udelukkende AGF-trøjer, der er i Thomas Bergs samling. Han har nogle helt specielle trøjer fra særlige bekendtskaber. En helt særlig en er Aleksandar Jovanović' målmandstrøje, der blev sendt til ham fra den serbiske målmand.

"Det er en af hans SD Huesca-trøjer, da han havde spillet mod Real Madrid, hvor selveste Gareth Bale scorede på ham, så det var stort at få den af ham. Det er jo bare en fed historie, men jeg er lige så glad for min Bundu-trøje, som jeg fik af ham, da han havde scoret hattrick mod AaB," fortæller samleren.

En anden helt speciel trøje er mesterskabs-trøjen fra 1986 med det legendariske Statsanstalten for Livsforsikring-reklame.

"Det er en af de få trøjer, jeg har købt. Jeg har fået at vide, den er matchworn, men er ikke sikker. Jeg har aldrig taget den ud af den ramme, jeg har købt den i, så den står her på en kommode i mit soveværelse," siger Thomas Berg.

"Jeg er sindssygt glad for alle mine trøjer, og skulle der opstår brand her i lejligheden, tror jeg sgu, jeg ville lukke mig inde og så brænde sammen med dem," siger han med et glimt i øjet.

Samlingen fortsætter stille og roligt med at vokse.

"Jeg drømmer om at udstille min samling en dag. Gerne på det kommende stadion, hvor jeg håber der bliver plads til en eller anden form for museum ved siden af fanshoppen," lyder det fra den hvidglødende AGF-fan.

Publiceret 18 January 2020 08:00