Sådan kan Verdenspladsen komme til at se ud i en basisløsning. Derudover arbejdes der på en overdækning.

Sådan kan Verdenspladsen komme til at se ud i en basisløsning. Derudover arbejdes der på en overdækning. Schmidt Hammer Lassen Architects, MASU Planning, COWI og Loop Architects er totalrådgivere på projektet

Verdenspladsen i Gellerup:

Kan blive en ny form for 'Univers'

Kommer der støtte fra fonde, så får aarhusianerne en helt unik udendørs koncertplads i Gellerup, som leder tankerne hen på festugens Univers. Hvis ikke, må man nøjes med en basis-løsning

Af
Louise Nyvang Burmeister

Enten en helt speciel plads til 40 millioner kroner eller en basis-udgave til godt 20. Det er de to veje, Verdenspladsen i Gellerupparken kan gå.

Lige nu arbejder Aarhus Kommune på højtryk for at skaffe de nødvendige midler, som kan få pladsen 'helt op at ringe'.

"Vi er i gang med et udviklingsforløb med Realdania. Derfor ved vi ikke endnu helt præcist, hvordan det kommer til at se ud," forklarer Heidi Frostholm Holch, der er projektchef hos Kultur og Borgerservice.

Verdenspladsen er en del af det nye Sports- og Kulturcampus, der tages første spadestik til i slutningen af april næste år. Her kommer der et bevægelseshus, et nyt bibliotek og et beboerhus. Der arbejdes desuden på udviklingen af et Verdensbad. Det hele bindes sammen af Verdenspladsen.

"Verdenspladsen bliver et supervigtigt element i det nye Gellerup. Det bliver det centrale midtpunkt i bydelen og i Sports- og Kulturcampus," fortæller Heidi Frostholm Holch.

Den plads, som man nu er klar til at opføre kaldes for en basisløsning. Den består blandt andet af en belægning ligesom den, der er på Havnepladsen omkring Dokk1 med store, hvide fliser kaldet 'Aarhus Stenen'.

"Det er et statement om, at man gerne vil lave noget virkeligt flot og prioritere en smuk belægning," siger Heidi Frostholm Holch.

Skitse over Verdenspladsen i det nye Sports- og Kulturcampus.

Skitse over Verdenspladsen i det nye Sports- og Kulturcampus. Totalrådgivere Schmidt Hammer Lassen Architects, MASU Planning, COWI og Loop Architects

Derudover kommer der masser af lys på pladsen for at undgå mørke kroge. Der kommer siddepladser i forskellige zoner og under to udhæng på biblioteket og bevægelseshuset. Vand, enten i form af et springvand eller et spejlbassin, er der også planer om.

"Vi vil gerne have en plads, som man ikke blot går hen over, men en hvor man opholder sig," siger Heidi Frostholm Holch.

Tiltrække hele byen

Bliver det en plads til 40 millioner kroner vil der være aktiviteter, som kan tiltrække hele Aarhus, forlyder det:

"Vi arbejder benhårdt på at få fondsfinansieringen til at lave noget helt unikt. Det kan for eksempel være en overdækning, der gør, at vi kan lave nogle aktiviteter, som man ikke ser andre steder," siger Heidi Frostholm Holch.

For eksempel vil man på pladsen i den udvidede version kunne afholde koncerter og vise film hele året rundt.

"Realdania har en fællesrumspulje, og derigennem har vi fået lov til at teste forskellige ideer, blandt andet en overdækning til afholdelse af koncerter og forskellig belysning," fortæller projektchefen.

Kommunen har i efteråret afholdt forskellige workshops og fået forskellige input. Blandt andet spøger en idé om at genskabe en overdækning a la den, der var på Bispetorvet i Aarhus Festuge fra 1996 til 2006.

"Noget af det, der går igen, er tanken om et slags Univers, som mange måske kan huske fra festugen. Ikke fordi vi nødvendigvis skal have samme sejldugs-løsning, men ideen om at kunne afholde koncerter eller andre arrangementer uanset vejret vil vi rigtig gerne forfølge," siger projektchefen.

Pladsen bliver 1.500 kvadratmeter stor og kan rumme op til 1.000 mennesker til koncerter eller markedsdage.

Til maj næste år ansøger kommunen Realdania om midlerne, og så forventes det at falde på plads til august, hvilket niveau Verdenspladsen ender i.

Publiceret 13 December 2019 08:00