En trio, der arbejder benhårdt på at få en kunstgræsbane for Lystrup IF. Fra venstre mod højre er det: Torben Christensen, fodboldformand Susanne Pedersen og rådgiver Torben Märcher.

En trio, der arbejder benhårdt på at få en kunstgræsbane for Lystrup IF. Fra venstre mod højre er det: Torben Christensen, fodboldformand Susanne Pedersen og rådgiver Torben Märcher.

Lystrup IF samler ind til miljøvenlig kunstgræsbane

Der skal samles op mod 2 millioner kroner ind, for at Lystrup IF kan få en kunstgræsbane på klubbens moderne fodboldanlæg. Håbet er at kunne have en ny bane klar om et år

Af
Kim Skovrup Andersen

Der skal spilles fodbold året rundt på Lystrup IF's anlæg på Indelukket. Derfor er Lystrup IF som så mange andre af kommunens større fodboldklubber på pengejagt til en kunstgræsbane.

Men den skal være klimavenlig - det vil sige uden gummigranulat, der mistænkes for at ende i grundvandet.

Klubben har et moderne og bæredygtige fodboldanlæg, der blev indviet i 2014 med en grusbane, som der hele tiden har været planen, at der skulle anlægges en kunstgræsbane ovenpå. Men økonomien var ikke til det for fem år siden.

"Det er vores indgangsvinkel til hele anlægget, at det skal være bæredygtigt med solceller og genbrugsmaterialer. Derfor er det også naturligt for os, at det skal være en kunstgræsbane uden gummigranulat," forklarer formanden for fodboldafdelingen, Susanne Pedersen.

Tidligere formand hyret

Klubben har hyret et kendt ansigt i Torben Märcher, som er projektleder og rådgiver for klubben til det administrative arbejde med møder med kommune og myndigheder, tilladelser, anmeldelser, godkendelser og samtaler med leverandører. Märcher kender klubben særdeles godt, fordi han var fodbold-formand i en årrække. I dag lever han af at rådgive og projektere i forbindelse med etablering af kunstgræsbaner.

"Det var oplagt for os at kontakte Torben, der kender vores behov og som har stampet rundt på en del kunstgræsbaner efterhånden," fortæller Susanne Pedersen.

Men klimavenlighed koster ekstra.

Prisen på en bane uden gummigranulat er væsentlig højere og udover standardtilskuddet fra Aarhus Kommune på 3,1 millioner kroner, skal der samles op mod 2 millioner kroner ind. Foruden kunstgræs vil Lystrup IF også gerne have LED-lysanlæg og et nyt depotrum til klubbens 750 medlemmer. Et medlemstal, der forventes at vokse i takt med befolkningsvækst.

"Der er forskellige løsninger, som vi kigger på, med stødabsorberende plader, noget der hedder 'bio fill' og hybridbaner, hvor der både er naturgræs og kunstgræs," siger Torben Märcher og fortsætter:

"Og når man er i gang med at samle penge ind, kan man lige så godt tage det i et hug. Man kan ikke komme to gange lige efter hinanden for at bede om penge. Hvis man så ikke kan samle alle penge ind, må man tilbage til tegnebrættet se, hvad man så kan gøre."

200.000 kroner fra fond

Klubben har netop fået 200.000 kroner af Nykredits Fond og har en del ansøgninger ude, men det er også vigtig,t at private kommer på banen. Men også klubfolk.

Det er tilfældet med juletræssalget, som Torben Christensen har været med til at stå for gennem de seneste 28 år:

"I år har vi besluttet, at årets overskud udelukkende går til kunstgræsbanen. Vi vil være med til at vise, at vi vil og kan skrabe penge ind, og så håber vi selvfølgelig at byens befolkning vil støtte os. Vi synes, det er et godt signal at sende, at vi i år vil donere hele overskuddet til kunstgræsbanen. I de foregående år har klubbens børn og unge kunnet ansøge om at få et tilskud materialer eller til en fodboldtur og lignende," siger Torben Christensen.

Der skal kunstgræs på grusbanen er Torben Christensen, Torben Märcher og Susanne Pedersen enige om.

Der skal kunstgræs på grusbanen er Torben Christensen, Torben Märcher og Susanne Pedersen enige om.

Han oplyser, at juletræssalget starter 30. november fra hallen på Lystrup Centervej, og der kan købes juletræer i flere forskellige størrelser frem til 23. december. Han stiller med et hold på hele 72 sælgere bestående af klubfolk.

"Det er sådan noget, der skaber et lokalt ejerskab til banen. Det er rigtig klubånd og frivillighedens inderste kerne," siger Torben Märcher.

Hvis alt går efter planen, står en ny klimavenlig kunstgræsbane klar om et lille års tid.

"Vores mål at at åbne en ny kunstgræsbane til oktober måned næste år, og det regner vi med er realistisk, hvis pengene er samlet ind de næste to-tre måneder. Hvis vi ikke kan tilbyde en kunstgræsbane, er der ingen tvivl om, at vi vil miste medlemmer. Med vores egen kunstgræsbane slipper vi også for at køre til Hornslet, Skæring eller Rønde for at leje en bane. Vores udgifter til at leje kunstgræsbaner er eksploderet i de senere år. Alene i år har vi brugt 125.000 kroner," siger Susanne Pedersen.

En af måderne at skaffe penge på for Lystrup IF er ved juletræssalg, der begynder 30. november.

En af måderne at skaffe penge på for Lystrup IF er ved juletræssalg, der begynder 30. november.

Publiceret 01 December 2019 06:00