Maia Østergaard er formand for initiativgruppen bag en ny friskole i Solbjerg, og hun var meget tilfreds med fremmødet til det første informationsmøde.

Maia Østergaard er formand for initiativgruppen bag en ny friskole i Solbjerg, og hun var meget tilfreds med fremmødet til det første informationsmøde.

Friskole-drømme lever videre i Solbjerg

Initiativgruppe bag ny friskole i Solbjerg holdt forleden første informationsmøde. Håbet er, at en ny friskole ser dagens lys i 2021, og den skal hjælpe byen med børnefamilievækst

Af
Kim Skovrup Andersen

Skole Caféen på Solbjerg Lokalcenter dannede forleden rammen om et informationsmøde angående en fremtidig friskole i Solbjerg.

En initiativgruppe med Maia Østergaard i spidsen havde inviteret, og hun var tilfreds med fremmødet og den efterfølgende interesse for en ny skole.

I første omgang var mødet arrangeret for at finde ud af, om der er en interesse i lokalbefolkningen, og det blev folkene bag friskoleprojektet bekræftet i, at det er der.

"Det gik rigtig godt, og der mødte 30 nysgerrige mennesker op. De havde mange gode spørgsmål om, hvordan en ny friskole vil adskille sig, og hvor den skal ligge. Jeg synes, modtagelsen af vores projekt har været helt fantastisk. Vi nærmer os 200 medlemmer i vores Facebook-gruppe. Det er rigtig rart at mærke opbakningen, og efter mødet havde vi fået fjorten indmeldelser. Vi håber selvfølgelig på flere i den nærmeste fremtid," fortæller hun.

Maia Østergaard er selv mor til fire, uddannet lærer og har boet i byen siden 2012. Da hun var på barsel med sin søn i 2018 opstod nogle spæde tanker til en friskole sammen med Stine Rolsted Vestergaard, som hun har lært at kende gennem deres ældste børn, der går i samme klasse på Solbjergskolen.

De to udgør to ud af seks medlemmer af friskolens initiativgruppe.

Til informationsmødet på Lokalcenter Solbjerg havde initiativgruppen kreeret denne tegning, der skulle give et overblik over processen og planerne for en kommende friskole.

Til informationsmødet på Lokalcenter Solbjerg havde initiativgruppen kreeret denne tegning, der skulle give et overblik over processen og planerne for en kommende friskole.

I løbet af det seneste halvandet år har initiativgruppen så set på mulighederne for at grundlægge en friskole i Solbjerg.

"Vi vil gerne passe på det, vi har og styrke lokalsamfundet ved at åbne en friskole, der faktisk vil give plads til den befolkningsvækst, som er voldsom her i Solbjerg. Vi vil samarbejde med Solbjergskolen til gavn for børnene,” forklarer hun og understreger, at det ikke modstand mod det eksisterende eller utilfredshed med folkeskolen.

Idéen er tværtimod opstået som et supplement til Solbjergskolen, hvor det er velkendt, at elevtalsprognose vil gøre, at der i de kommende år vil blive pladsmangel som følge af, at der vil komme op til 200 flere elever.

”Vi er faktisk rigtig glade for Solbjergskolen, som løfter sin opgave rigtig godt indenfor de gældende rammer. Men skolen har svært ved at følge med i forhold til lokaler og kapacitet,” siger medstifteren af initiativgruppen bag friskolen i Solbjerg og nævner, at der minimum skal være 15 elever for at drive en skole. Men ambitionerne er langt større.

"Vi drømmer om at kunne åbne en friskole i 2021 med et spor fra 0. til 9. klasse," lyder det fra Maia Østergaard.

Ny udstykninger på vej

Blandt de fremmødte til informationsmødet var formanden for Solbjerg Fællesråd, Brian Jonassen, og han pointerede, at den voldsomme vækst ser ud til at fortsætte med en kommende udstykning på 70 hektar sydøst for byen.

"Historien gentager sig, mens vi i disse år i lokalsamfundet Solbjerg fejrer mange foreningers 50 års jubilæer. Vi står igen og beskæftiger os med problemstillinger med kapacitet indenfor skole og idrætstilbud i lokalsamfundet. I Solbjerg er der stadig fortætningsprojekter med opførelse fra 2020-21. Vi er vokset og udvikler os stadig," siger Brian Jonassen.

I dag er der efter en del kommunale udstykninger ikke sket ændringer i skole- og idrætskapacitet på trods af, at man nu er 4.218 borgere i Solbjerg og samlet set er hele skoledistriktet 6.066 borgere, oplyser fællesrådsformanden.

Lokalitet ikke fastlagt

I et område, hvor der bygges så meget, kan det være vanskeligt at finde en lokalitet, hvor en kommende friskole kunne ligge.

"Det er som historien med hønen og ægget. Skal vi have lokaler eller elever klar først. Vi er på udkig efter lokaler med en central beliggenhed med omkringliggende natur og vil selvfølgelig gerne kontaktes, hvis der er nogen, der har en bygning, der kan overtages. Indtil da beholder vi i initiativgruppen arbejdshandskerne på og indkalder til stiftende generalforsamling til friskolen 16. december klokken 19.30 i caféen på Solbjerg Lokalcenter på Bøgevangen 28," siger Maia Østergaard.

Hun oplyser, at nye interesserede også er meget velkomne til mødet 16. december.

Fakta

Friskole i Solbjerg

  • Åbner efter planen i 2021.
  • Seks lokale ildsjæle står bag initiativgruppe, der kæmper for at gøre friskole-drømme til virkelighed.
  • Læs meget mere om projektet i Facebook-gruppen ’Friskole i Solbjerg’.

Publiceret 01 December 2019 10:00