Situationsfornærmelse består af Dines Karlsen (t.h.), der er guitarist og står for melodierne, mens Mathias Bro Jørgensen (t.v.) er bassist. Andrea Uglebjerg er forsanger og tekstforfatter og hendes lillebror, Frederik Uglebjerg, der ikke kunne være til stede, spiller trommer samt står for at producere sangene.

Situationsfornærmelse består af Dines Karlsen (t.h.), der er guitarist og står for melodierne, mens Mathias Bro Jørgensen (t.v.) er bassist. Andrea Uglebjerg er forsanger og tekstforfatter og hendes lillebror, Frederik Uglebjerg, der ikke kunne være til stede, spiller trommer samt står for at producere sangene. Foto: Anna E. Køhlert

Situationsfornærmelse: Alternativt punkband uden hanekam og vrede miner

Det aarhusianske punkband Situationsfornærmelse blev dannet ved et tilfælde. De ligner ikke punkere, de er ikke vrede, de har ikke et politisk budskab og de vil egentlig bare gerne have det sjovt og spille punk med et smil

Af
Anna E. Køhlert

"'Det nye danske punkhåb, Situationsfornærmelse!' det må du gerne skrive i rubrikken," griner Dines Karlsen højlydt. Sammen med Andrea Uglebjerg, Frederik Uglebjerg og Mathias Bro Jørgensen udgør han det aarhusianske punkband Situationsfornærmelse. De har haft en vild opstart, der begyndte som en skør ide, og som nu er endt med, at de spiller koncerter i hele landet.

I bunden af et lukket vænge midt blandt industribygninger og lastbiler ligger den ældre bygning, der mest af alt efterlader indtrykket af en forladt folkeskole. I musikforeningen Monos lokaler i Åbyhøj mødes bandet til en snak om punk, tilfældigheder og koncerter.

I et hjørne af bygningen har medlemmerne af Situationsfornærmelse slået sig ned. Frederik har måtte melde afbud, men de tre andre sidder bænket op ad de orange vægge; en helt varm orange farve der trækker bygningens stemning med sig ind, og som føres videre til de hårde træstole, der er en blanding af rester fra bedsteforældrenes dagligstue og aflagt folkeskoleinventar fra 1970'erne. Selvom askebæret på det lille træbord er halvfyldt, er cigaretrøgen som sådan ikke tyk, for en metaldør står åben og lukker en efterårskold brise ind. Og her midt i det hele sidder et punkband, som startede ved lidt af en tilfældighed, fuldstændig lige som navnet er lidt en tilfældighed.

Det er nemt at spille punk

Der er ingen grøn hanekam, ingen t-shirt med dødningehoveder, ingen nittebeklædte læderjakker, ingen sort øjenmakeup og ingen vrede miner. Tværtimod. Alle er de klædt som den almindelige gennemsnitsdansker: blå adidas joggingbukser, sneakers og ulden lang vinterjakke. Og vreden er også langt væk. Varm smittende latter fylder rummet igen og igen. Men hvis man ikke er vred eller vil af med et stærkt politisk budskab, hvorfor så give sig i kast med punkgenren?

"Det er nemt, det er ufatteligt nemt," udbryder Dines. Latteren runger ud blandt de tre, inden han uddyber:

"Det er en genre, hvor man kan komme ud med rigtig mange ting, fordi det går så hurtigt. Vi fandt på navnet først og så var det egentlig bare at skrive nogle sange."

Det rigtige tidspunkt

5. december kan man opleve Situationsfornærmelse på Atlas i hjertet af Aarhus, når de skal på scenen inden metalbandet Okilly Dokilly. Bandets første EP 'En Hurtig Omgang Dansk' udkom tilbage i maj med syv sange, og siden da er det gået stærkt.

"Jeg skrev rundt til anmeldere og håbede bare på, at én ville bide på, og lige pludselig var der mange der anmeldte os, og så kom koncerterne også bare. Man kan sige, at der er nogle vigtige personer, blandt andet fra P6, der virkelig godt kan lide det, vi laver, og det betyder meget. Så må vi bare se, hvor længe det varer," griner Andrea og tilføjer:

"Altså Anders Bøtter fra P6 kan vi takke for meget, men han har også flere gange sagt i radioen, at vi ikke skal udgive mere. For det første var så godt, at nu skal vi bare stoppe."

"Men det skal Anders Bøtter fandeme ikke bestemme, så nu kommer vi med noget nyt," bryder Dines grinende ind.

Dines (t.v.) griner, mens han fortæller om bandets tanker, da de startede:

Dines (t.v.) griner, mens han fortæller om bandets tanker, da de startede: "Vi blev enige om, at vi ville revolutionere punkmusikken, og vi har vist, at det kan være sjovt og hyggeligt at spille punk, og så er det jo mega fedt, at folk gider høre det." Foto: Anna E. Køhlert

Et tilfældigt band

Det aarhusianske band har ikke engang et år på bagen, men de fire medlemmer kender alle hinanden på kryds og tværs. Til en fest hos Mathias blev de enige om, at et nyt punkband skulle startes.

"Det startede med, at Frederik dumpede sin konservatorieprøve, fordi han spillede for højt, og censoren var faktisk lidt fornærmet over, at Frederik ikke havde situationsfornemmelse nok til at se, at han spillede for højt. Bagefter sad vi så på en bar og jokede om det og blev enige om, at censoren var blevet situationsfornærmet. Og der kom navnet så. Situationsfornærmelse er bare et virkelig godt navn til et punkband." Igen tager latteren til, inden historien fortsætter.

God et halvt år efter skriver Andrea den første sang, og over et glas vin synger hun den for de andre i Frederik og Dines lejlighed. Og sådan skabes hver sang: Noget vin, Andrea synger og Dines improviserer lidt guitar. Så bliver det indspillet, der kommer bas og trommer på, og så er der ellers en færdig sang.

"Lige pludselig havde vi syv sange, og så kunne vi lige så godt udgive dem. Det skete så klokken halv et om natten en lørdag," forklarer Dines om EP-udgivelsen.

Upolitisk feminisme

Situationsfornærmelse har fået flotte anmeldelser, og især deres tekster vækker begejstring.

"Vores tekster handler ufattelig meget om bajere, smøger og sex," storgriner Dines, og Andrea stemmer i.

"Det jeg skriver er meget observationsbaseret og handler om virkelige hændelser," griner Andrea, inden hun fortsætter mere eftertænksomt.

"Men det er lige meget, hvad jeg siger. Fordi jeg er en kvinde, så bliver alt på en eller anden måde politisk og tolkes som et statement. For eksempel handler sangen 'Kaff´ eller knep' faktisk bare om tinder. Jeg har det sådan, at man kan skrive, hvad man vil. Teksterne er ikke skrevet med et feministisk budskab, men mange af dem ender med at være meget feministiske, uden at man skal lægge for meget i det. Vi vil bare gerne have en fest."

De fire punkere ligner måske ikke punkere og har ikke en indestængt vrede, de vil ud med. De spiller punk med et smil, og så er de bare glade, hvis folk vil komme og skabe en fest sammen med dem.

De fire punkere ligner måske ikke punkere og har ikke en indestængt vrede, de vil ud med. De spiller punk med et smil, og så er de bare glade, hvis folk vil komme og skabe en fest sammen med dem. Foto: Anna E. Køhlert

Den aarhusianske punk er ofte kendetegnet ved at være lidt anderledes end den typiske punk i for eksempel København. Jesper Mardahl fra Promus, et produktionscenter for Rytmisk Musik, der har til formål at være samlingssted for Aarhus' musikliv, mener, at Situationsfornærmelse er et meget godt eksempel på den mere legende tilgang til punkmusikken.

"Det, Situationsfornærmelse laver, handler i høj grad om at have det sjovt og skabe en fest, og det, synes jeg, er virkelig befriende. Det er ikke så seriøst, og netop det er essensen af punk i Aarhus; at der bliver leget med sproget. Det er ikke tunge sociale, alvorlige emner. Og noget af det fede ved Situationsfornærmelse er, at det også er selvironisk," forklarer han.

Punk med et smil

Bandet er enige om, at den sædvanlige vrede, der er forbundet med netop denne slags musik, ikke findes hos dem, og derfor kommer de heller ikke med de store forkromede politiske budskaber.

"Da jeg skulle skrive sangene, gad jeg ikke skrive noget politisk. Jeg går ikke ret meget op i politik, så jeg ville være den helt forkerte til at udtale mig om det. Derfor kom det til at handle om det, det gør. Nogen gange er folk, der spiller punk, så sure - det handler ofte om alt muligt, der er i vejen. Men vi vil gerne spille punk med et smil," smågriner Andrea.

"Men vi kan da godt sige, at da vi startede, blev vi enige om, at vi ville revolutionere punkmusikken," griner Dines smøret og tilføjer mere alvorligt.

"Og det synes jeg, vi på en eller anden måde har gjort. Vi har vist, at det kan være sjovt og hyggeligt at spille punk, og så er det jo mega fedt, at folk gider høre det."

"Og så er det også lidt sjovt, at når vi kommer ud, og folk ser os, så ser vi helt almindelige ud. Det er bare os, som vi er. Vi er normale mennesker. Så hardcore punkere vil nok ikke kalde os for punk. Men det er nok meget aarhusiansk, at man bare gør noget, fordi det er sjovt, og så må man se, om folk kan lide det," forklarer Andrea.

Jomfru Maria som punk

Vi nærmer os afslutningen af interviewet og ud af det blå, svarer Dines på et ustillet spørgsmål, som har han utålmodigt siddet og ventet på det.

"Der kommer snart noget nyt. Meget snart. Selvom alle har sagt, vi skal lade være." Endnu engang runger Dines dybe grin i de orange omgivelser, inden han fortsætter:

"Vi hygger os med at lave den her slags musik, det er derfor, vi bliver ved. Så vi arbejder på flere sange."

"Men vi kan jo faktisk godt sige, at vi arbejder på en julesang. Der er vist aldrig et punkband, der har udgivet en julesang før. Det er en form for hyldestsang til jomfru Maria. Det er ikke med vilje, men det er faktisk lidt halvkristent, hvilket heller ikke er normalt indenfor punkmusik," uddyber Andrea.

For første gang siden interviewets start er der stille et par sekunder. Så tilføjer hun:

"Måske er det faktisk nærmere lidt blasfemisk." Og så vender den rungende varme latter tilbage hos de tre helt almindelige glade aarhusianske punkere.

Fakta Situationsfornærmelse

 • Dines Karlsen (guitar og melodier)
 • Andrea Uglebjerg (sanger og sangskriver)
 • Mathias Bro Jørgensen (bas)
 • Frederik Uglebjerg (trommer og producent af sangene)

De udgav deres første EP tilbage i maj, den indeholder følgende sange:

 • Og så sagde vi, det var det
 • Grethes hits 2
 • Camp Skrald mig
 • Kaff’ eller knep
 • Carpe Diem min røv
 • Lasses mor
 • Miss Peggy

Situationsfornærmelse spiller 5. december på Atlas

Atlas, Vester Allé 15, 8000 Aarhus. Mere info og billetter her

Publiceret 30 November 2019 08:00