Juletræsproducent Christian Willadsen har ikke kun travlt i november og december - træerne skal passes og plejes året rundt.

Juletræsproducent Christian Willadsen har ikke kun travlt i november og december - træerne skal passes og plejes året rundt. Foto: Christian Willadsen

Aarhusianer tager juletræshandlen på nettet

Christian Willadsen vil gøre det lettere for virksomheder at anskaffe et juletræ med ny online-handel

Af
Anders Michaelsen

JUL Det er 211 år siden, det første juletræ blev tændt herhjemme. Ideen kom fra Tyskland, men i dag er det altså Danmark, som er Europas største eksportør af juletræer, hvor der ifølge Landbrugsstyrelsen årligt bliver dyrket 10 millioner træer på danske plantager.

Og juletræet er da også for længst blevet en fast og indgroet del af julen - ikke kun for private, men også for virksomheder. For det er ikke kun hr. og fru Jensen, der tager ned på gaden og støtter den lokale sportsforening eller tager på plantagetur og fælder sit eget træ. Også virksomheder pynter op til højtiden, og dem vil Christian Willadsen fra Aarhus have fat i.

"Jeg tænkte, hvorfor ikke tage salget online. Jeg havde set flere forsøge, men som lukkede ned året efter. Men jeg tænkte, det måtte kunne lade sig gøre," siger Christian Willadsen, ejer af St. Grue Juletræsplantage, som ligger i Sønderjylland, men har kontor i Aarhus.

Plantagen, som er et tredje generations familieforetagende, sælger træerne på nettet og levere til døren, og det er primært henvendt til virksomheder, institutioner, skoler og kirker.

Skal spare tid

For ved at sælge på nettet og stå for leveringen af juletræerne, så er det tanken, at virksomhederne kan slippe for at sende en medarbejder afsted og ud i en travl december måned.

Her har Christian Willadsen allerede nu modtaget en større ordre fra en danske televirksomhed, der skal have træer ud i sine butikker.

Det er især pottetræer, der blive hentet og kan genplantes efter brug, som har været i høj kurs, og det er især københavnerne, der ikke har samme mulighed for at tage en trailer og køre ud i skoven, som har vist interesse for nethandlen, fortæller juletræsproducenten.

"Virksomheder er mere tilbøjelig til at overlade det at udvælge et godt træ til producenten, hvor det for private er en tradition at gå ud i skoven og kigge," siger Christian Willadsen.

Sælger stadig på traditionel vis

Han anerkender dog også, at oplevelsesdelen i at tage ud at finde sit helt eget træ indtil videre mangler ved at handle på nettet, hvorfor der måske skal andre ting til, for at konceptet også kan henvende sig til private.

"Så skal man nytænke det. Skal man eksempelvis have fat i børnefamilierne, som gerne vil have børnene i en flyverdragt og ud i plantagen for at udpege et træ, så skal man måske lave et smart system, hvor træet bliver leveret af en julemand, så der stadig er en oplevelse i det."

Derfor vil Christian Willadsen dog også fortsætte med at sælge juletræer på almindelig analog vis fra stadepladsen ved Aarhus Badminton Klub, hvilket han har gjort, siden han for fem år siden flyttede til byen for at studere. Alligevel spår han konceptet med at sælge juletræer fra nettet gode muligheder.

"Jeg tror, det går ind i en lovende fremtid. Vi er mere tilbøjelige til at købe ting på nettet, og juletræsproducenterne er blevet dygtigere og dygtigere, og der stilles tårnhøje krav, så træerne er flotte. Så det med at købe et ubeset træ, skal man ikke frygte så meget for. Jeg tror, om en tre-fem år, at det er helt normalt at bestille et træ på nettet."

Den almindelig stadepladsen ved Aarhus Badminton, som Christian Willadsen har haft i godt fem år udgår ikke, for i de private hjem vil man stadig have en oplevelse, når man køber juletræ.

Den almindelig stadepladsen ved Aarhus Badminton, som Christian Willadsen har haft i godt fem år udgår ikke, for i de private hjem vil man stadig have en oplevelse, når man køber juletræ. Foto: St. Grue Juletræsplantage

Publiceret 29 November 2019 10:00