Mountainbike sporerne i Marselisborg er populære, fordi de er kuperede. Ifølge eksperterne kan man også lave spændende spor i et mere fladt terræn som True Skov, og de to vil kunne supplere hinanden godt.

Mountainbike sporerne i Marselisborg er populære, fordi de er kuperede. Ifølge eksperterne kan man også lave spændende spor i et mere fladt terræn som True Skov, og de to vil kunne supplere hinanden godt. Foto: Gorm Olesen/Ritzau-Scanpix

Haves: Eksperter i mountainbike spor. Ønskes: Bikere der vil bygge

Det er muligt at lave et 25 kilometer langt mountainbike spor i True Skov. Hvem vil være med?

Af
Bente Tahmasbi Hansen

True Skov er klar til at blive formet og til at blive taget i brug. Hestefolket rider allerede på livet løs, og naboerne går flittigt i skoven. Men der er plads til mange flere som for eksempel moutainbikerne.

Århus Onsdag/Lokalavisen Aarhus har spurgt tre eksperter i mountainbike spor, om det er realistisk, at man kan lave et godt spor i flade True Skov, og svaret er ja. Under forudsætning af, at det planlægges og designes rigtigt fra begyndelsen. Og så skal der være kræfter til at bygge det.

Det kræver mange mandetimer, og det er den store udfordring. Så frivillige er hermed efterlyst. Interesserede kan enten dukke op til debatmødet om True Skov på Gellerup Bibliotek 3. december eller skrive til skribenten af denne artikel.

Professionelle skal hjælpe

"Aarhus Trail Builders bakker fuldstændigt op om projektet, men vi har ikke ressourcer til at føre det ud i livet. Det er svært at skaffe nok frivillige til bare at vedligeholde sporene i Marselisborg," siger Thomas Kofoed, der er formand for sporbyggerne.

De er en gruppe på bare fem-otte mand, der sørger for, at de 25 kilometer spor i Marselisborg er i fornuftig stand.

"Det er svært at mobilisere kræfter til det hårde arbejde. Og der skal være ressourcer til undervisning og nogen, der har det store overblik. Det kan man ikke bare kaste ud til en gruppe frivillige," uddyber han.

Det er de andre fuldstændigt enige i.

"Man beder heller ikke håndboldspillerne og badmintonspillerne om at bygge en ny hal. Det er slidsomt og krævende at bygge mountainbike spor, så deltagerne skal kunne se formålet med det," siger Christoffer Riis Svendsen fra On Trail, som hører under DGI.

Han vil gerne hjælpe med at skabe fede tracks i True. Det er hans job at rejse rundt i Danmark og tjekke mountainbikeruter.

"Vi er blevet så dygtige til at bygge nu, at vi kan lave spor, der kræver mindre vedligeholdelse, fordi de er tænkt smart," fortsætter Christoffer Riis Svendsen, der meget gerne stiller sin ekspertise til rådighed.

Vil gerne undervise

Esben Kronborg fra Mountainbikeafdelingen i Slettestrand har helt på egen hånd bygget en 20 kilometer lang mountainbikerute i Slettestrand nord for Aalborg. Og det kan ikke anbefales. Det har taget 13 år.

"Der var kun min kone og jeg, der moutainbikede, da vi flyttede herop, og så gik jeg bare i gang," ler han, der gik i samarbejde med Naturstyrelsen. Den er også dybt involveret i True Skov.

"Jeg kommer gerne til True og underviser i, hvordan man bygger gode spor. Det kan alle, der kan bruge en skovl, være med til, hvis der er en professionel til at guide," lover Esben Kronborg.

Der bliver kørt 55.000 ture om året på sporene i Marselisborg. Aarhus Trail Builders anslår, at turene køres af 8-9.000 brugere, så interessen er stor. Samtidig er der kamp om pladsen på skovbunden og sammenstød på stierne i den 200 år gamle skov, som bliver slidt af de mange brugere.

FAKTA

Debatmøde for alle på Gellerup Bibliotek, Gudrunsvej 78, 8220 Brabrand.

3. december klokken 17-18.30.

Tilmeld dig på mail: bth@lokalavisen.dk

Århus Onsdag/Lokalavisen Aarhus, Vores Brabrand, Dokk1 og FO-Byen arrangerer og har inviteret Naturstyrelsen, Aarhus Kommune og alle, der vil være med.

Udviklingsplanen for friluftsliv i True Skov området foreslår blandt andet:

Huleby

Mountainbikerute

Rideruter

Foreningshus

Shelterby

Sankespor, der skal bestå af en nøddevej med hassel og valnød, en frugtsti med æble, pærer og blomme og et bærspor med solbær, skovjordbær og hindbær

Publiceret 24 November 2019 06:00