Morten Pape er klar med endnu en roman. Foto: Martin Lehmann, Ritzau Scanpix

Morten Pape er klar med endnu en roman. Foto: Martin Lehmann, Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

”Ingen af os er vel Guds bedste børn”

Morten Pape er netop nu aktuel med det, han selv vil kalde en velfærdstragedie. Om unge på kanten af samfundet – svigtet af omverdenen, fortabt i systemet, overladt til deres egen vrede

Af
Helle Skov Wacher

ny bog Morten Pape buldrede igennem i danskernes bevidsthed, da han i 2015 debuterede med romanen ’Planen’ om sin egen barske opvækst i Urbanplanen. Bogen fik utrolig meget opmærksomhed i medierne, den modtog 'Debutantprisen' og Morten Pape fik sat fokus på, hvordan det kan være at vokse op i et Danmark, hvor solen ikke nødvendigvis skinner på din vej.

Men hvorfor ender vi i lille Danmark med så forskellige skæbner og livsbaner, når vi i princippet er født med de samme muligheder? Hvordan det kan være, at nogle børn og unge indleder deres tidlige voksenliv med høje ambitioner, selvtillid og gåpåmod, og hvorfor ender – eller værre: forbliver – andre unge mennesker i den modsatte grøft som uden omtanke eller tryghed til deres nærmeste eller det velfærdssamfund, som vi alt andet lige har i dette land?

Det er blot nogle af de spørgsmål, Morten Pape er inspireret af. I hans nye roman er han blevet på sit Amager, men handlingen kunne lige så godt udspille sig andre steder i Danmark:

”Jeg vil tro, at jeg har skrevet en modern,e dansk velfærdstragedie, der indeholder flere af de samme tematikker fra min debutroman; der er tale om meget unge mennesker, som lever og kæmper i periferien af samfundet, og så er det en fortælling, der på fortvivlende vis skildrer konsekvenserne af et opdelt samfund i den laveste klasse med en masse sammenstød på tværs af etnicitet og kultur. Netop de sammenstød og konflikter forsøgte jeg at afdække opbygningen og bevæggrundene for i min første roman. I 'Guds bedste børn' oplever man så nogle af konsekvenserne ved disse.”

En større mening

Han mener selv, at der er en grund til, at han skriver om mennesker på samfundets bund:

”Hos mig er der ikke eventyr med magiske, nuttede væsner og happy endings. Jeg skriver på vrede, indignation og smerte. Jeg skriver, fordi jeg har en uidentificerbar tro på, at det kan betyde noget større for andre. At det kan rykke ved noget. At det, jeg skriver, kan gøre noget mere for andet end litteraturen. Men hvad præcis, aner jeg ikke,” siger han og afslutter: ”Vi er alle fuld af mørke og lyse sider, vi besidder de samme selvmodsigende paradokser, og ingen af os er vel, når det kommer til stykket, nogle af guds bedste børn.”

Bogen

I bogen følger vi Simon, der netop blevet løsladt fra spjældet og er flyttet til Sydsjælland for at skabe en ny og sikker tilværelse for sin lille familie, selvom fortidens dæmoner og det hårdkogte bagland konstant spøger i baggrunden.

Og Mickey, er pønser på at flygte fra det sikrede ungdomsfængsel, hvor han driver personalet og de andre indsatte til vanvid.

Og i Holmbladsgadekvartet på Amager forsøger Jamil efter en psykiatrisk indlæggelse at få sit liv på sporet igen, men kan ikke slippe tanken om at hævne sig på Mickey og Simon, som for nogle år siden slog hans bedste ven Zeki ihjel i en rus af afstumpet had.

Artiklen bringes i samarbejde med Politikens Forlag.

Morten Pape (f. 1986) er opvokset på Amager i Urbanplanen. Planen er hans debutroman og for den vandt han BogForums Debutantpris 2015.

'Guds bedste børn' er på 440 sider, koster 300 kroner og er lige udkommet.

Publiceret 01 September 2018 09:00