Tidligere rådmand og nuværende byrådspolitiker Lone Hindø (S) er en meget varm fortaler for endnu mere fokus på oplandet i kommunen. Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

Tidligere rådmand og nuværende byrådspolitiker Lone Hindø (S) er en meget varm fortaler for endnu mere fokus på oplandet i kommunen. Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

Nyt byråd vil i tæt dialog med oplandet

Et enigt byråd vil fremover have ekstraordinært fokus på de små byer i udkanten af kommunen med nyt ’oplandsudvalg’

Af
Louise Nyvang Burmeister

De mindre byer i udkanten af Aarhus Kommune kan se frem til øget fokus på cykelstier, lyskryds og i det hele taget, hvad der rører sig i netop deres lokalområde.

Det er i hvert fald tanken med et nyt oplandsudvalg, som byrådet arbejder på at realisere.

“Vi skal i højere grad rette pilen mod de byen, der ligger uden for centrum. Der har været frustrationer i forhold til at få løst lokale udfordringer, og vi skylder borgerne i oplandet en tættere dialog,” siger Anders Winnerskjold, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet i Aarhus.

LÆS OGSÅ: Fokus på udkanten: Flere penge på vej til cykelstier i oplandet

Udvalget bliver et såkaldt paragraf 17, stk.4-udvalg, som byrådet midlertidigt kan nedsætte i et år i første omgang.

Venstres ordfører Lene Horsbøl er tilfreds med, at yderområderne får en mere markant stemme med oplandsudvalget.

“Det, jeg synes, et oplandsudvalg kan, er at give en debat om, hvordan vi bruger midlerne i Aarhus Kommune. For eksempel i forhold til cykelhandlingsplanen, hvor man skal finde ud af, om alle midlerne skal bruges inde i byen, eller om det også skal være muligt at få en cykelsti uden for Ringgaden. Man kan godt diskutere rimeligheden af, at borgerne i Borum har skullet vente mange år på at få en cykelsti,” siger lokalpolitikeren og nævner, at hun jævnligt får mails fra borgere og fællesråd, som kunne være oplagt at sende videre til et oplandsudvalg.

“Forleden fik jeg en mail fra nogle borgere, der godt kunne tænke sig et mere sammenhængende stisystem i deres lokalområde, og det har jeg tænkt mig at oplyse det nye udvalg om,” siger hun.

Første kommune med oplandsudvalg

Idéen opstod på et byrådsseminar, der blev afholdt i slutningen af januar, og en af de politikere, som har området tæt inde på livet, er Lone Hindø (S), der bor i Tåstrup ved Harlev.

“Der er ingen tvivl om, at mange folk, der bor langt væk, føler sig overset eller glemt. Der sker så meget i Aarhus, så man kan føle, at fokus alt for ofte er på centrum,” siger politikeren, der selv har været med til at kæmpe for en cykelsti.

“Vi kæmpede i 13 år for den cykelsti. I dag hvor vi ikke længere har bussen, er det enormt vigtigt, at vi har stien. Og sådan en analyse, af hvad der er vigtigt for hver landsby eller stationsby, er vigtig. Det er nogle af de ting, udvalget kommer til at arbejde med,” siger Lone Hindø.

LÆS OGSÅ: 29 års kamp i Broum: "Vi vil bare gerne have en cykelsti"

Den erfarne politiker har ikke tidligere hørt om oplandsudvalg.

“Jeg tror, vi er den første kommune blandt de fem største byer, der fuldstændig bevidst har valgt at sætte fokus på hele kommunen,” siger hun.

Ideen om et oplandsudvalg skal først på gruppeformandsmøde (formentlig i april) og derefter formelt vedtages på et byrådsmøde.

Medlemmerne af det nye oplandsudvalg kan både være politikere og ikke-politikere, og det, mener Lene Horsbøl, bliver en styrke.

“Det bliver en spændende form at arbejde med, fordi det bliver mindre politikertungt. Vi får mulighed for at inddrage fagfolk, der er mere ude i virkeligheden. Det kunne være personer, som i forvejen sidder i fællesrådene, men andre lokale initiativtagere kunne også være interessante at få ind i udvalget,” fastslår Lene Horsbøl. 

Udkanten i centrum

At Aarhus skal gøres markant tættere, men ikke vokse i bredden, er et politisk mål med planstrategien 'Klog vækst frem mod 2050'. Byrådet fortætter kommunen med byggeri i højden gang på gang. Men glemmer man udkanten i sin iver for at gøre plads til alle aarhusianere inden for ringvejen?

Med artikelserien 'Udkanten i centrum' sætter Lokalavisen Aarhus spot på yderområderne. Allerede bragte artikler; '29 års kamp i Borum: ”Vi vil bare gerne have en cykelsti” og 'Sabro har ventet 12 år på et lyskryds'.

Kontakt os gerne, hvis I føler jer glemt i udkanten; redaktion.aarhus@lokalavisen.dk

Publiceret 20 March 2018 19:00