Northside Festival. Foto: Jonatan Nothlev

Northside Festival. Foto: Jonatan Nothlev

Musik for milliarder i Aarhus

Byens musikmiljø er i dag på højde med storhedstiden i 1980’erne. Ikke bare, fordi du kan møde Hugo Helmig, Carl William og Velvet Volume på gaden, men fordi hele Aarhus spiller med

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

Musikbranchen i Aarhus har nået de vilde højder, byen havde i 1980'erne. Det mener Produktionscenteret for Rytmisk Musik i Aarhus, Promus, der for nylig samlede branchen på Lydhavnen for at tale om udviklingen.

Ifølge Jesper Mardahl, leder af Promus, gik den første store musikalske bølge fra 80'erne måske lidt hen over hovedet på mange, og dens store betydning blev først erkendt, da den var ebbet ud.

“I dag er man meget mere bevidst om byens store talentmasse, at den er selvforsynende og producerende, hvilket gør Aarhus til en vigtig musikby,” siger han.

Stjerner fødes på Tape, Spot og Instituttet

Aarhus har flere musikalske arnesteder for nye talenter i byen. Et af dem er Spot Festival, der er kendt for at præsentere nye navne.

Men før deltagene når til det, har flere af dem trådt deres musikalske barnesko på scenerne i byen og i studierne på bl.a. Institut for (X). Der finder man musikforeninger som Aarhus Volume, Sjakket, Larus, Feum og Aarhus Techno District.

Læs også: Genert dreng har lært at synge og spille klaver på et halvt år

Også spillestedet Tape i Mejlgade medvirker til udvikling. Inden for de seneste to år er det blevet et spirende undergrundsmiljø for nye bands. De udgiver musik på kassettebånd, har et lille techno-label og står bag den eksperimenterende Flux-festival.

Vidste du at...

 • En million mennesker hvert år deltager i en musikoplevelse i Aarhus. 
 • Musikhuset har 350.000 musik-gæster om året. Train har 50.000, Northside 35-40.000, Aarhus Jazzfestival 40.000, Grøn Koncert 35.000, Aarhus Volume 20.000 og Spot 8.000 
 • Den aarhusianske musikbranche er en milliardforretning. Der blev i 2015 omsat for 1,8 milliarder kroner - mange af dem i forbindelse med koncerter, festivaler og musikundervisning. 
 • 1200 personer arbejder på fuld tid i musikbranchen. De er ansat i lydstudier, på eventbureauer, på spillesteder og som teknikere.
 • Der er omkring 2500 professionelle musikere i Aarhus. De 400 elever på konservatoriet er talt med, fordi de alle er udøvende og aktive på byens scener. 
 • Der er 25 professionelle pladestudier i byen, som man kan leje sig ind i. Lydhavnen, der ligger på Sydhavnen i bunden af Jægergårdsgade, har ni studier på den samme adresse. Dertil kommer en lang række private studier, hvor musikere ofte producerer egen musik. 
Kilde: Promus

De styrer festerne

En del af musikbranchen handler om at arrangere musikbegivenheder. Også det er Aarhus stærk i.

 • Firmaet Dypång arrangerer store fester a la Danmarks største personalefest i Dansk Supermarked i 2016 med 39.000 gæster, der blev fragtet i 450 busser og med fire færger.
 • Copenhagen Music, der hører under Universal Music, er et af Danmarks største musik og bookingbureauer og har en afdeling med fokus på firmaevents i Ryesgade. 
Kilde: Promus

 

De styrer stjernerne

Musik er meget mere end et band på en scene. De skal for eksempel også bookes. Mange af landets store navne er styret fra en række aarhusianske bookingbureauer, som også arrangerer festivaler.

 • Heartbeat Management i Nørre Allé er et booking- og managementbureau, der drives af en tidligere guitarist i Volbeat og hans makker. De arbejder med Anya, Carpark North, Go Go Berlin, Jacob Dinesen og Lydmor. 
 • Idol!nc i Mejlgade arbejder med moderne dansk og elektronisk musik. Blandt andre Kato, Jämes Braun, Jon Nørgaard, Pilfinger og Bjørn Skov.
 • Kaika i Åbyhøj laver koncerter med Gnags, Lis Sørensen, Peter AG, Johnny Deluxe, Dodo, The Antonelli Oerchestra og Michael Learns to Rock.
 • Et af Danmarks ældste bookingbureauer, Skandinavian, der tidligere hed Århus Musikkontor, holder også til i Nørre Allé og er still going strong med navne som TV2, Poul Krebs, Michael Falch, Kira Skov og nye navne som Baest og Bogfinkevej.
 • Over & Aude – også et nystartet managementbureau – holder til i Vestergade og står bl.a. bag Velvet Volume.
 • Down the Drain i Studsgade står bag festivaler som Tinderbox, Komos, Haven, og Northside.
Kilde: Promus

Publiceret 20 March 2018 18:00