VIDEO:

Radio-legenden Carsten Holm har slået rod i Aarhus

Han fandt kærligheden i Hasle og en musikalsk skattekiste i pladebutikken Badstuerock, der er et fast indslag i hans P6 Beat-udsendelser. Carsten Holm har lavet musikradio i 25 år - paradoksalt nok lytter han selv mest til taleradio

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

Værten på P6 Beat er han kendt for sin dybe stemme og sit store nærvær. Det viser sig, at han i den fysiske verden har vikingeskæg, langt, viltert hår og er næsten to meter høj. Carsten Holm er en type, præcis som han lyder til at være det. En form for fredsommelig viking eller rockmusiker uden våben og dødningehoveder.

Selv lytter han ironisk nok meget til P1, fordi han gerne vil blive klogere, og til hans engelske kolleger, fordi England er det musikalsk forjættede land, hvor mange store navne stammer fra. Der henter han inspiration.

Badstuerock er konge

Det gør han også i den gamle, lavloftede pladebutik i Latinerkvarteret, Badsstuerock, der i 44 år har forsynet aarhusianerne med vinylplader.

Læs også: VIDEO: Martin Brygmann lægger satiren på hylden

Af alle steder i Aarhus er valget da også faldet på netop dette plademekka, da vi skulle aftale et sted at mødes. Carsten Holm er en flittig kunde og roser pladebutikken og pladepusheren bag disken, Bjørn Lydén.

“Verdens bedste Bjørn ved alt om, hvad der lige er udgivet, hvad folk kommer og køber, og hvad de spørger efter. Derfor ringer jeg som et fast indslag til ham i mine fredags-udsendelser,” forklarer Carsten Holm, hvis hoved næsten når loftet, når han hjemmevant bevæger sig fra kasse til kasse med de sorte vinylskiver og med sikker hånd vælger en ud af mængden.

“Denne her må jeg bare have med,” siger han glad og ligner en, der har vundet i Lotto. Også da han lader sit dankort glide gennem maskinen.

“Det er en amerikansk trio fra Texas, der laver thaifunk. Det er eksotisk og fedt. Se hvor smuk den er,” fortsætter Carsten Holm, da han ud af pladens cover trækker en hvid skive vinyl.

“Er den ikke bare flot?” spørger han.

Carsten Holm har i denne uge lavet radio i 25 år: lokalradio, Heavyland, P8 Jazz og i mange år P6 Beat. Han har siden 2000 været fast del af musikholdet i DR. Carsten Holms dybe stemme og kyndige musikvalg kan høres på P6 Beat hver fredag, lørdag og søndag. Foto: Tahmasbi

Carsten Holm har i denne uge lavet radio i 25 år: lokalradio, Heavyland, P8 Jazz og i mange år P6 Beat. Han har siden 2000 været fast del af musikholdet i DR. Carsten Holms dybe stemme og kyndige musikvalg kan høres på P6 Beat hver fredag, lørdag og søndag. Foto: Tahmasbi

Stolthed over Aarhus

Man skulle tro, at den 45-årige musikekspert altid har været fast inventar i Badstuerock, men faktisk har han holdt til København de første 23-24 år af sin tid som radiovært. Indtil han for godt et års tid siden flyttede sammen med sin kæreste i Hasle i Aarhus.

“Jeg har jævnligt været i Aarhus til koncerter og festivaler og har et netværk her. Men da jeg flyttede hertil, opdagede jeg nye steder som for eksempel Lydhavnen, der er et godt og kreativt sted,” siger han, der er glad for Smilets By.

“Folk smiler meget og ser en i øjnene, uanset om man kender dem eller ej. Der er meget nærvær og en vis stolthed over at være Aarhus. Jeg synes, at folk herfra er gode til at passe på deres by, bakke op om den og at være sociale,” forklarer Carsten Holm.

Når Carsten Holm ved første øjekast ligner en vikinge-rock-musiker er det ikke helt tilfældigt.

Carsten Holm ringer hver fredag fra radiostudiet til Badstuerock i Latinerkvarteret for at tale med indehaveren, Bjørn Lydén, om hvad der rører sig lige nu i musikmiljøet. P5 Beat-værten sender i dag fra Aarhus, hvor han har boet i godt et år, fordi han fandt kærligheden her. Foto: Tahmasbi

Carsten Holm ringer hver fredag fra radiostudiet til Badstuerock i Latinerkvarteret for at tale med indehaveren, Bjørn Lydén, om hvad der rører sig lige nu i musikmiljøet. P5 Beat-værten sender i dag fra Aarhus, hvor han har boet i godt et år, fordi han fandt kærligheden her. Foto: Tahmasbi

Nettet er gammeldags

“Jeg har sunget i et band i seks-syv år. Ikke på et professionelt plan, men jeg har prøvet det hele. Både at være musiker, at være i øvelokalet, at spille koncerter og ikke mindst at feste,” siger Carsten Holm, der mener, at det har givet ham en forståelse for musikmiljøet og dermed hans gæster i studiet.”

Avisens udsendte hørte før dette interview hans P6 Beat søndag formiddag, der er helt nede i tempo, og som ofte rummer enkelt klavermusik. Det føltes som at være i stue med Carsten Holm, der taler direkte til lytterne og stiller retoriske spørgsmål, som jeg hørte mig selv svare på! Søndagens program sendes mellem klokken 10 og 12 på en for de fleste typisk fridag. Det er Carsten Holm meget bevidst om, så han er helt low key, som han siger.

Læs også: Jazz i fællesskabets ånd

Værtens store viden om musik og alle de gode historier bag bliver ikke bare brugt i radioen, men også i et nyt projekt:

“Jeg er skribent og konsulent i Aarhus Echo. Det er et net-magasin med historier fra de lukkede rum, hvori musikken opstår. Om alt fra bookerne til musikerne,” forklarer Carsten Holm.

Han uddyber ved at forklare, at artikler om så kendte navne som Thomas Helmig og Steffen Brandt skal skrives med en roadie gennem 40 år som kilde. Han vil også gerne skrive om bands, ingen andre har opdaget endnu og om steder som Lydhavnen, der for ham at se er helt unik.

“Jeg synes, det er lidt gammeldags at dele artiklerne på nettet, men sådan gør vi det lige nu,” siger han.

“Måske skulle vi dele dem på mobilen,” foreslår han og tænker sig om et øjeblik: “Eller bare ud i den blå luft,” fortsætter han med et glimt i øjet.

Carsten Holms Top Tre:

Carsten Holms bud på tre gennemførte aarhusianske bands:

  • Baest spiller brutal dødsmetal, som jeg elskede for 25 år siden. De tænker meget over, hvordan de skal lyde og se ud på scenen. De er fordomsfrie, selv om de har meninger. På et par år har de spillet på Roskilde, metalfestival i København, og 'Groningen' i Holland.
  • Gurli Octavia har en fin måde at lave musik på, meget delikat og skrøbelig til tider, grebet ud af ensomhed. Men hun er også meget udadvendt, når jeg møder hende. Et glimt af håb skinner igennem hendes musik. 
  • Astronaut Er ifølge forsangeren Martin Zeppelin ved at lave noget nyt. De er den romantiske del af rocken, De er røddraperede og rødvin- lidt Roxy-music-agtige. Det er et modigt valg, og de gør det rigtig godt. Alle i det band vil det her. Det er homogent.

Publiceret 10 March 2018 07:00