Kunstværk skal klinke skårene mellem kristne, muslimer og jøder

Kunstværket Abrahams Børn i Mølleparken skal bygge bro mellem mennesker og religioner

Kunstværket Abrahams Børn skal være med til at bygge bro mellem mennesker med forskellige kulturer og religioner.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune om kunstværket, der kan opleves i Mølleparken frem til 27. juni.

Abrahams Børn er en stor rundskulptur med navnet Fundamentalism. Under navnet er der monteret 28 skærme, der viser 600 af de lyseste og mørkeste citater fra jødernes, de kristne og muslimernes hellige skrifter: Toraen, Biblen og Koranen.

LÆS OGSÅ: Kvinder bliver væk fra Gellerupbadet efter forbud mod kønsopdeling

Værket består desuden af et formidlingsprogram, der lægger op til dialog, og en række skriftsøjler, der opsættes forskellige steder i byen blandt andet på Godsbanen, Kvindemuseet og Dokk1.

Kunstneren Jens Galschiøt vil med værket bidrage til international dialog, der skal starte en healingsproces mellem de tre religioner og deres befolkningsgrupper.

"I Abrahams Børn stilles religionerne overfor hinanden, og det bliver klart, hvor ens de faktisk er, og at man kan læse en human og antihuman tolkning ud fra alle tre religioners bøger. De enkelte mennesker og grupper er altså ansvarlige for deres egne handlinger og kan ikke gemme sig bag religionerne,” siger Jens Galschiøt i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: "Regeringens ghettoplan er en katastrofe"

"Kunstværket hedder Abrahams Børn, fordi alle tre religioner anerkender Abraham som deres fælles stamfar. Så man kan sige, at uenighederne imellem disse religioner er en slags familiestridigheder mellem 'Abrahams Børn',” siger Jens Galschiøt.

Kunst- og dialogprojektet lægger op til offentlige debatmøder og skulptur-rundvisninger samt involvering af uddannelsesinstitutioner for at få dialogen ud i byens rum. En gruppe af frivillige vil i forbindelse med udstillingen tage sig af dialog og oplysningsaktiviteter i Aarhus.

Der er fernisering på Abrahams Børn i Mølleparken lørdag 3. marts klokken 13.00-1430.

jr

 

Abrahams Børn

Kunstværket har allerede stået i blandt andet Vejle og Varde. Her blev der arrangeret debatarrangementer, koncerter, teaterforestillinger, foredrag og interkulturel fællesspisning med forbindelse til projektet. Skoler og gymnasier brugte desuden projektet i deres undervisning.

Kunstner Jens Galschiøt har arbejdet med skulpturen siden 2009. Den blev udstillet for første gang i 2015. Han har valgt at kalde skulpturen Fundamentalism, fordi ordet fundamentalisme er det ord, som offentligheden bruger om en helt tekstnær tolkning af religionerne.

Fundamentalism-skulpturen består af bogstaverne i ordet fundamentalism. Skulpturen er 3,5 meter høj og har en diameter på ni meter. En lille åbning i soklen er den eneste indgang til midten af installationen. Hvert bogstav i skulpturen er bygget op af kobber-modeller af religiøse bøger fra de tre religioner. Kunstinstallationen er opbygget af i alt 8000 kobber-bøger. Integreret i soklen er to skærme for hvert bogstav. Skærmen på ydersiden viser de lyse citater fra den bog, som bogstavet er bygget op af. Skærmen på indersiden viser de mørke fra den samme bog.

Som en del af projektet kan interesserede læse mere Abrahams Børn på www.fundamentalism.dk. Her kan du også tage en quiz, hvor du skal gætte, hvilke bøger forskellige citater stammer fra.

Publiceret 02 March 2018 15:00