Peter Poulsen fra Borum-Lyngby Fællesråd har gennem 29 år forsøgt at overbevise Aarhus Kommune om at anlægge en 2,7 kilometer lang cykelsti. I september lavede borgerne en happening, hvor de cyklede fra Borum og til byrådsmøde på rådhuset.

Peter Poulsen fra Borum-Lyngby Fællesråd har gennem 29 år forsøgt at overbevise Aarhus Kommune om at anlægge en 2,7 kilometer lang cykelsti. I september lavede borgerne en happening, hvor de cyklede fra Borum og til byrådsmøde på rådhuset.

29 års kamp i Borum:

“Vi vil bare gerne have en cykelsti”

Fællesråd og borgerforening kæmper for at få en 2,7 kilometer lang cykelsti i Borum

Af
Louise Nyvang Burmeister

I Borum har man lært at betegnelsen 'cykelby', som Aarhus bryster sig af at være, skal tages meget bogstaveligt. Det er cykelby og ikke cykelkommune.

Borgerne i Borum, der ligger på grænsen til Skanderborg Kommune, 13 km fra rådhuset, har igennem 29 år haft et ønske om en cykelsti langs Borumvej på strækningen fra Viborgvej og til Borum. I alt 2,7 km. Men der er aldrig sket noget.

Sekretær i Borum-Lyngby Fællesråd Peter Poulsen har været med i trafiksikkerheds-kampen siden 1989.

“Aarhus vil gerne være cykelby, men det er da en lidt svag ambition, og det er i hvert fald ikke noget, vi mærker til. Hvad med om Aarhus også ville være cykelkommune?,” lyder det undrende fra Peter Poulsen.

LÆS OGSÅ: Begejstret over første spadestik til cykelsti: "Nu sker det endelig!"

Der er en cykelsti på de cirka 50 første meter, når man drejer fra Viborgvej og ind ad Borumvej. Så stopper den dobbeltsporede sti brat. Cyklister, der vover sig videre ad denne vej, må herefter færdes blandt bilerne på den trafikerede vej.

“Vejen er frygtelig farlig som cyklist. Den er smal og tilsyneladende overskuelig for bilisterne, så der bliver kørt pænt til. Man får noget af et sus som cyklist, når en bil passerer. Konsekvensen er, at kun ganske få cykler og kun midt på dagen. Langt de fleste tør ikke og er nødt til at køre i bil,” siger Peter Poulsen.

95 procent vil cykle mere

Fællesrådet og borgerforeningen i Borum har lavet en undersøgelse, hvor de via hjemmesiden borumvej.dk har bedt folk om at svare på, hvorvidt vejen afholder dem fra at cykle. 298 har svaret.

“99 procent svarer, at Borumvej er for farlig at cykle på. 95 procent svarer, at de ville cykle og gå mere på vejen, hvis det var forsvarligt,” fortæller Peter Poulsen.

LÆS OGSÅ: Fokus på udkanten: Flere penge på vej til cykelstier i oplandet

Der bor cirka 600 mennesker i Borum, der vokser med omkring et hus om året. Og det svar borgerne i Borum får fra Aarhus Kommune er, at man prioriterer at lave cykelsti andre steder, hvor der er mere trafik og bor flere mennesker.

“Vi bliver udkonkurreret af alle mulige fancy ting, som supercykelsti. Men det kan da ikke være rigtigt, at man bliver ved med at nedprioritere os. Vi er jo nu engang en del af Aarhus Kommune. Vi savner, at byrådet tænker på sådan nogle som os,” siger Peter Poulsen.

Med kommunalvalget i november mærkede Borumborgerne dog lidt mere velvilje.

“Vi mærker, at der er en bevægelse. Vi forventer os mere af det nye byråd,” siger Peter Poulsen.

I budgetforliget for 2018 blev der tilføjet, at kommunen vil regne på, hvad en cykelsti på strækningen vil koste.

På kanten af Aarhus

At Aarhus skal gøres markant tættere, men ikke vokse i bredden, er et politisk mål med planstrategien 'Klog vækst frem mod 2050'. Byrådet fortætter kommunen med byggeri i højden gang på gang. Men glemmer man udkanten i sin iver for at gøre plads til alle aarhusianere inden for ringvejen?
Vi sætter i de kommende uger fokus på 'udkants-Aarhus'. Kontakt os gerne, hvis I føler jer glemt i udkanten; redaktion.aarhus@lokalavisen.dk

Publiceret 28 February 2018 09:00