VIDEO Kajsa Vala:

Aarhusiansk musiker med Nashville i blodet

Genren er folk og americana, når den aarhusianske musiker Kajsa Vala synger sine egne numre med sin tro væbner guitaren over skulderen og bandet ved sin side i hjembyen Aarhus. Inspirationen henter hun i sin hjemby nummer to, Nashville

Af
Af Mai-Britt Kirstine Jeppesen

“Legoklods. Legoklods...” Björk på knapt to år tager imod i entréen og rækker en blå og en orange legoklods frem.

“Ja, legoklodser. Det er rigtigt. Kan du tage dem med ud i køkkenet til far?” Kajsa Vala sætter sig på hug ved siden af datteren og peger i retning af køkkenet i lejligheden på Europaplads i Aarhus.

“Far!” Udbryder Bjørk og spæner i retning af køkkenet.

Kajsa Vala skubber en gåvogn til side og lader sig falde ned i en lænestol.

Den aarhusianske guitarist og sangerinde er lige kommet hjem fra den sidste øver med sit band, inden de skyder deres “'Here Comes Winter” tour i gang 8. februar på spillestedet Radar i hjembyen Aarhus. En turné der, når den slutter 24. marts, har bragt Kajsa Vala og band rundt til 12 af landets koncertsteder.

“Der er jo altid noget specielt over at spille i Aarhus. Aarhus er min hjemby og det helt perfekte sted at starte touren,” siger Kajsa Vala.

 

Læs også: Søren Huss' sorg er sat op som teaterstykke

 

Over hende hænger en plakat med 'Nashville' skrevet med svungen, rød skrift. Et motiv, der er alt andet end tilfældigt. Den amerikanske musikby er nemlig Kajsa Valas anden hjemby.

“Jeg har nære relationer i Nashville og har på den måde altid haft et særligt forhold til byen. Jeg har boet der i kortere og længere perioder, både alene og sammen med familien. Og vi tager stadig derover, så ofte det lader sig gøre,” siger Kajsa, hvis debutalbum delvist er indspillet i netop Nashville, Tennesee.

“Mine forældre har altid spillet meget Leonard Cohen og Joni Mitchell hjemme. Rigtig meget folk, americana og countrymusik. Derfor blev det måske også de genrer, jeg forfulgte. Først på konservatoriet og senere – da jeg var færdig på studiet – i Nashville, der syntes at være det mest naturlige sted at tage til for at blive klogere på præcis de musikgenrer og deres oprindelse,” fortæller Kajsa Vala.

Handicappet uden guitar

På konservatoriet valgte Kajsa Vala elguitaren som sit første instrument.

“Jeg har spillet på min fars elguitar, lige siden jeg var barn, og så har jeg altid haft behov for en alternativ kanal at udtrykke mig igennem. Det blev musikken,” forklarer Kajsa.

Hun tøver kort. Så tilføjer hun:

“Egentlig er det ret sjovt... Jeg har aldrig set mig selv som sanger. Jeg er musiker. Mine første sange skrev jeg tilbage i 7. klasse, og i den proces var det naturligt også at synge. Det hang ligesom sammen. Men jeg har aldrig tænkt på min sangstemme som noget specielt, og uden guitaren føler jeg mig ekstremt handicappet.”

 

Læs også: Aarhus Studenterradio: Byens populære nicheradio

 

Som regel foregik sangskrivningen da også bag guitaren og en lukket dør på værelset i barndomshjemmet i Åbyhøj. 

“Der var ikke rigtig nogen omkring mig, der vidste, jeg kunne synge. Ikke engang min familie. Jeg tror, første gang jeg sang rigtigt for nogen, var i 2006. Tre af mine egne numre på Fatter Eskil her i Aarhus,” husker Kajsa Vala.

Kajsa Vala er aarhusiansk musiker med rødder i Island og Nashville i blodet. Hør hende med band på spillestedet Radar 8. marts. Foto: Lars Just

Kajsa Vala er aarhusiansk musiker med rødder i Island og Nashville i blodet. Hør hende med band på spillestedet Radar 8. marts. Foto: Lars Just

Som at komme hjem

Synge, det kan hun. Og spille guitar! Begge dele beviser hun tydeligt på sine to albumudgivelser 'Your Train' og 'Kajsa Vala' samt på sin seneste single 'Let the Dust Fall'. At den danske musiker med de islandske rødder har talent er da også rygtedes. Både herhjemme og i udlandet.

“Et par numre på min sidste plade var med på soundtracket til den danske film 'En-to-tre-nu' (2016). Det var fedt at mærke, at nogen havde fået øjnene op for min musik, og det gav helt sikkert bandet et boost – særligt i forhold til det yngre publikum.”

Som for de fleste med musikerdrømme har det taget tid for Kajsa Vala at slå igennem. Men nu begynder isen at brydes, og ud over den forestående turné er der en solid række festivalkoncerter på programmet hen over sommeren.

“Herhjemme har jeg haft den oplevelse, at min musik har skullet passe ind i en kasse. Modsat, da jeg opholdt mig et halvt år i Nashville tilbage i 2010, hvor jeg oplevede, at her var nogen, der virkelig forstod min musik. Det gav mig en følelse af at være kommet hjem; en følelse jeg stadig får i det sekund, jeg sætter mine fødder der.”

Kajsa læner sig frem i stolen.

“Men efterhånden fornemmer jeg, at den danske musikscene er ved at finde tilbage til den håndspillede musik. Musik produceret med rigtige instrumenter. Det giver plads til min musik – også selv om den ikke kan klemmes ned i en bestemt boks.”

En travl tid

Kajsa Valas seneste selvbetitlede album fra 2014 fik rosende ord med på vejen af anmelderne, og Fatter Eskil Prisen på 25.000 kroner, som hun og bandet modtog for ganske nylig, tyder da også på, at hun for alvor er ved at få hul igennem med sin musik.

“Vi går nogle rigtig travle måneder i møde med turné og en lang række festivaler. Derefter skal vi i studiet og indspille vores næste album, som gerne skal udkomme til efteråret. Så vi kommer ikke til at sidde på vores hænder.”

Kajsa Vala skyder underlæben frem og puster luft op over sit ansigt.

“Min mand, Anders, er trommeslager i bandet, så vi er på farten sammen. Og så har vi heldigvis nogle bedsteforældre, der står oven på hinanden for at passe Björk. Så med omhyggelig koordinering af kalendere, får vi det hele til at lykkes,” siger hun.

 

Læs også: Radiobiografen er tilbage med nye kræfter

 

Som havde lille Björk hørt sit navn ude fra køkkenet, kommer hun løbende ind i stuen.

“Guitar?” Hun peger på guitaren på gulvet ved siden af sin mor.

Kajsa Vala nikker, tager guitaren op og stemmer den.

“Og sidst på året, når vi er på den anden side af alt det, så samler jeg mine notesbøger, små sedler og stikord på mobilen og begynder at skrive på nogle nye numre. Et roligt, hjemligt og inspirerende sted. Måske Nashville.”

Kajsa Vala smiler drømmende og slår et par akkorder an. Så synger hun omkvædet fra singlen 'Here Comes Winter', som er på gaden 8. februar – samme dag som koncerten på Radar.

“Mmmmm...mmm..mmm!” Ovre fra stuens legehjørne, med en legoklods i hver hånd, nynner Björk med.

FAKTA: Kajsa Vala

  • Singer/songwriter og guitarist
  • Spiller en blanding af rock, folk, americana og country musik
  • Uddannet elguitarist fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2009
  • Udgav debutalbummet 'Your Train' i 2010 på pladeselskabet High Horse i Nashville samt 'Kajsa Vala' i 2014 på det danske pladeselskab Songcrafter Music
  • Udgav singlen 'Let the Dust Fall' i 2017 og udkommer med en ny single 'Here Comes Winter' 8. februar 2018
  • Giver koncert på Radar i Aarhus 8. februar kl. 21 (dørene åbner kl. 20). Support er den aarhusianske sangerinde Mary Jean Moore. Billet på radarlive.dk
  • Se mere på kajsavala.com

Publiceret 07 February 2018 18:00