“Aktionen foregik som den skulle - stile og roligt,” siger Jan Øland, der er funktionsleder i Skat. Foto: Øxenholt Foto

“Aktionen foregik som den skulle - stile og roligt,” siger Jan Øland, der er funktionsleder i Skat. Foto: Øxenholt Foto

Skat om razzia i Bazar Vest:

"Usædvanligt mange arbejdede sort"

Skat og Fødevarestyrelsen fangede usædvanligt mange syndere, da de to myndigheder deltog i en større fælles kontrol i Bazar Vest

Af
Af Louise N. Burmeister

20 procent arbejdede sort, og to virksomheder var slet ikke registreret. Det var blandt andet udbyttet, da Skat onsdag i sidste uge deltog i en stor fælles kontrolaktion i Bazar Vest.

Både politiet, Fødevarestyrelsen, Arbejdstilsynet og Skat - i alt 130 myndighedspersoner - troppede op i basaren på Edwin Rahrs Vej.

LÆS OGSÅ: Basarchef om razzia: "Synd, det foregik så voldsomt"

Bag det fælles kontrolbesøg stod Skat, og funktionsleder Jan Øland forklarer, at metoden er givtig.

“Det er cirka seks år siden, vi sidst var derude i en lignende aktion. Den var dog knap så stor. Grunden, til at vi gør det på den måde, er, at det giver et godt indblik i alle aspekter af de enkelte virksomheder. Vi laver ikke selve kontrollen sammen, men vi snakker sammen bagefter,” forklarer Jan Øland.

Skat kontrollerede i alt 43 virksomheder med 86 ansatte, og heraf var der problemer i 21 af firmaerne. To af dem var slet ikke registreret.

“Ud af de 86 ansatte var 15 ikke på lønlisten, og seks fik samtidig offentlig forsørgelse. Det er usædvanligt, når vi er i et center, at omkring 20 procent arbejder sort, og at to virksomheder ligefrem slet ikke er registret. Vi havde selvfølgelig udvalgt de her virksomheder af en årsag, men det her havde vi alligevel ikke regnet med,” siger Jan Øland, funktionsleder i Skat. Han oplyser, at Skat fremover vil holde øje med, om virksomhederne nu får orden i sagerne. Om Skat fremover vil udvide kontrollen i basaren er uvist.

“Det kan jeg ikke afvise. Det vil vi nu vurdere på,” siger Jan Øland.

Fødevarer stod på gulvet

For Sindibad Cafeteria blev Fødevarestyrelsens besøg det sidste. Stedet måtte herefter lukke.

Lukningen skete grundet hygiejne og håndteringen af fødevarer, oplyser Marianne Rasmussen, der er tilsynsførende hos Fødevarestyrelsens Rejsehold.

“Køkkenet var ikke tilstrækkeligt rengjort. Fødevarer stod både på gulvet og tæt ved siden af opvask. Vi var ikke i tvivl om, at den virksomhed skulle lukkes,” siger hun.

I alt besøgte Fødevarestyrelsen 16 virksomheder i Bazar Vest. 15 af disse fik bøder, påbud eller indskærpelser. I alt uddelte styrelsen 40 sanktioner.

LÆS OGSÅ: Sådan foregik dagens aktion i Bazar Vest

Rejseholdet tager ud til særlige sager og er vant til, at der er noget at komme efter i 50-60 procent af besøgene. Her var det dog hele 90 procent af besøgene, der udmøntede sig i sager. 

“De 16 virksomheder var ikke tilfældigt udvalgt, men håndlukkede. Som regel er der noget at komme efter i 50-60 procent af de virksomheder, vi besøger. Men alligevel var det et lidt højt tal, vi oplevede i basaren,” siger Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Inden for de næste otte uger vil de 15 virksomheder få genbesøg fra Fødevarestyrelsen.

Publiceret 31 January 2018 07:00