Modelfoto

Modelfoto

Nyt håb til kvinder med kraftige smerter i underlivet

Operation er en effektiv behandling, viser ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital

Det kan godt betale sig at blive opereret, hvis man lider af kraftige smerter i underlivet. Det viser en ny undersøgelse af 175 kvinder, der er blevet opereret for endometriose - kronisk underlivsbetændelse.
"Vi ved nu, at operation er et rigtig godt tilbud til patienter med de svære tilfælde af endometriose," siger overlæge Mads Riiskjær i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital, der har lavet undersøgelsen og fået resultatet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Diseases of the Colon & Rectum.
LÆS OGSÅ : Aarhus Universitetshospital er ekspert i sjældne sygdomme
10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder lider af den smertefulde sygdom, men der har blandt fagfolk været uenighed, om det er effektivt at operere for endometriose. Sygdommen opstår, når slimhinde fra livmoderen opstår andre steder i kroppen - for eksempel i endetarmen eller den øverste del af skeden - og det giver smerter ved sex og afføring, ligesom mange kvinder ikke kan blive gravide.
Den nye undersøgelse viser, at de 175 kvinder et år efter operationen ikke længere havde så mange smerter.
"Det var helt tydeligt, at kvinderne havde færre smerter i forbindelse med menstruation, ved sex, og når de skulle have afføring," siger Mads Riiskjær, overlæge ved Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital.
LÆS OGSÅ: Forskere fra Aarhus med til at udvikle vaccine mod meningitis
Inden man tyr til operation for endometriose, bliver kvinder typisk behandlet med hormoner. En sidegevinst ved operation er, at langt færre af kvinderne efter operationen har brug for at tage hormoner og smertestillende medicin.
Før operationen tog 81 procent af de 175 kvinder i undersøgelsen hormonpræparater. Efter operationen var det nede på 56 procent. Med hensyn til smertestillende medicin faldt andelen fra 94 til 62 procent, oplyser Aarhus Universitetshospital.
 

Publiceret 15 January 2018 18:00