“Med Fundamentet har vi vist, at når vi får en idé, så gør vi noget ved det. Man skal ikke ævle - man skal gøre noget ved tingene,” siger ophavsmanden til organisationen, Steffen Rasmussen.

“Med Fundamentet har vi vist, at når vi får en idé, så gør vi noget ved det. Man skal ikke ævle - man skal gøre noget ved tingene,” siger ophavsmanden til organisationen, Steffen Rasmussen.

Fundamentets far takker af:

“Nu vil jeg påvirke ministre”

Han skabte organisationen Fundamentet for sårbare aarhusianere for fire år siden. Nu rykker Steffen Rasmussen videre

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Når nytårskrudtet er skudt af, og kalenderen viser 1. januar 2018, er det slut med 32-årige Steffen Rasmussen som leder af Fundamentet. Han forlader sit fire år gamle hjertebarn til fordel for et nyt projekt, der ligeledes er skabt af ham selv: Center for Social Nytænkning.
Hvor han hos Fundamentet, der er en organisation for sårbare og udsatte aarhusianere, har haft meget direkte, daglig kontakt med stedets brugere, skal hans kræfter fremover bruges på viden, undersøgelse og påvirkning på det sociale felt.
“Jeg har et ønske om forandring. En drøm om en stille, social revolution. Og jeg er slet ikke færdig endnu,” siger Steffen Rasmussen og fortsætter:
“Efter fire år som leder af Fundamentet føler jeg arbejdet på en anden måde. Jeg bliver ikke helt lige så berørt længere - man kan vel sige, at jeg er blevet hærdet. Og så er det på tide at skulle videre. Nu handler det om det større perspektiv. Én ting er, at jeg kan hjælpe alle dem, jeg møder her, men hvad med alle dem, jeg ikke møder, men som også har brug for hjælp? Derfor er jeg nødt til at påvirke helt oppe i toppen rent politisk. Snakke med ministre og folketingspolitikere. Jeg føler, at jeg gør rigtig meget nu, men at jeg kan gøre meget mere. Jeg har påvirket det, jeg kan i Aarhus, og man kan se vores resultater. Det kan jeg bruge, for det gør, at folk lytter.”

Fra hjemløs til succes

Det hele begyndte, da Steffen Rasmussen ikke blev valgt ind i Aarhus Byråd ved kommunalvalget i 2013. Herefter vidste han med det samme, at han ville gøre noget for sårbare personer. Han vidste bare ikke præcis hvad. For at finde ud af dette sagde han sin bolig, sit job samt forsikringer op og levede som hjemløs i et halvt år. 
“Jeg ville bruge min tid fuldt ud på det her - jeg ville ikke distraheres! Og så ville jeg tættere på, hvad det vil sige ikke at have nogen faste rammer. Jeg lærte folks historier at kende og gjorde mig mange reflektioner. Fik deres bud på, hvad der virker, og jeg begyndte at være med til flere og flere møder med kommunen som bisidder. Her oplevede jeg, hvor mange rigide regler, folk bliver mødt med,” fortæller Steffen Rasmussen.
Efter et halvt år fik han støtte til at sætte sit første projekt i verden, og han fik en beskeden løn, som gjorde, at han kunne flytte ind i et lille værelse.
“Og jeg havde så svært ved at være i det efter et halvt år uden fast base. Her forstod jeg pludselig de hjemløse, som ikke kan holde ud at være i en bolig. Allerede første dag blev jeg rastløs og måtte bare ud i byen og gå rundt. Jeg skulle hele tiden have noget at lave,” fortsætter den sociale iværksætter, som i dag kan se sin gode idé være vokset fra én mand til 90 frivillige, 13 ansatte og 400 kvadratmeter kontor i Frichsparten i Åbyhøj.
“Det er helt vildt fantastisk at kunne efterlade noget, som er blevet så stort, og jeg har rendyrket tillid til, at Fundamentet er i gode hænder hos de to nye ledere Jette Lykke og Christian Rundager. Jette er mere menneskelig, end jeg nogensinde bliver, og Christian er bedre til drift, end jeg nogensinde bliver. Og så er de begge ekstremt empatiske og indsigtsfulde mennesker,” siger han og fortsætter:
“Jeg har også måttet indse, at jeg er god som iværksætter, men nu skal Fundamentet drives, og her tror jeg faktisk, at jeg gør stedet en tjeneste ved at trække mig.”

En udviklende rejse

Beslutningen om, at tiden er inde til forandringer for ham selv og for Fundamentet, skyldes en kraftig mavefornemmelse, men Steffen Rasmussen lægger ikke skjul på, at der også er gået rigtig meget tid med projektet.
“Jeg kan ikke fortsætte i samme tempo. Derfor er jeg nødt til at nå mere på mindre tid. Nu har jeg også en kæreste, som jeg gerne vil dyrke lidt,” siger han og fortæller i samme åndedrag, at han kommer til at savne de mange mennesker, han har mødt gennem Fundamentet.
“Jeg er et ensomt menneske af natur, men her har jeg fået et enormt tæt forhold til alle. Det har været en sindssygt udviklende tid, også for mig selv,” fortæller han.
“Jeg har tidligere været meget vred, ensom og angst - og det er da stadig noget, som ligger i mig - men i dag føler jeg mig i balance. Jeg har lært så meget om mig selv undervejs. Jeg lider af angst og får da også en smule angstmedicin, men det har været virkelig interessant at opleve mit eget sind ændre sig over de seneste år.”


Fremtids-planen

Med Center for Social Nytænkning vil Steffen Rasmussen søge viden og påvirkning på det sociale felt. Han vil lave en ny social model for fremtiden, som omfavner begge fløje. Hvor både det private og det offentlige spiller ind. Det indebærer blandt andet:

  • Et opgør med den dokumentationspraksis, som hersker i dag. Måling af indsatser skal ske på en anden måde.
  • Der skal mindre enheder til, når det gælder at hjælpe folk videre - for eksempel mindre jobcentre.
  • Der skal i højere grad en helhedsorienteret indsats til.
  • Skiftende sagsbehandlere skal være slut.
  • Et opgør med “det skal kunne betale sig at arbejde”. Som Steffen Rasmussen siger: “I mine fire år i Fundamentet har jeg mødt én person, som ikke gad arbejde. Alle andre brænder for et job eller en uddannelse.”
  • Steffen Rasmussen skal desuden læse idéhistorie efter næste sommer.

Publiceret 16 November 2017 12:00